İşyeri Hekimi Hk.

Üyelik
9 Ağu 2005
Mesajlar
9
Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu'nun 81. ve 105. maddelerine göre, devamlı olarak 50 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin, işçi sayısı ve işin tehlike derecesine göre en az 1 işyeri hekimi çalıştırmakla yükümlü olduğu düzenlenmiştir.

Kanunda 50 ve üzeri işçi hesabı yapılırken, özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma yükümlülüğü için işverenin aynı il sınırları içerisindeki birden fazla işyerindeki toplam işçi sayısı dikkate alınır ifadesi olduğu halde, işyeri hekimi için bu ifadeye rastlamıyoruz.

Acaba işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü için de aynı il sınırları içerisindeki birden fazla işyerinde çalışanların toplamını mı dikkate almalıyız, yoksa her bir işyerindeki toplam işçi sayısını mı ?

Örneğin işverenin aynı il sınırları içerisinde birden fazla işyeri bulunmakta, ayrı ayrı bakıldığında işyerinde çalışanların sayısı 50'yi bulmadığı halde toplamda bu sayıyı geçmektedir. Üstelik aynı il sınırları içerisinde olmasına rağmen bir işyerinin diğerine uzaklığı 200 km'yi bulabilmektedir. Bu işveren işyeri hekimi çalıştırmakla yükümlü müdür?
 
Ynt: İşyeri Hekimi Hk.

ayni ilde olan sayı üzerinden işlem yapılır
 
Ynt: İşyeri Hekimi Hk.

yam_yam ' Alıntı:
MURO ' Alıntı:
ayni ilde olan sayı üzerinden işlem yapılır

Buna ilişkin yasal dayanağınızı paylaşabilir misiniz sayın MURO?
Merhaba,
Haklısın. Kanunda ve yönetmelikte aynı il sınırındaki toplam çalışan sayısından bahsedilmemekte, sadece işyerinden bahsedilmekte. Hatta yönetmelikte "Madde 5 – İşverenler, elli ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde bir sağlık birimi kurmak zorundadırlar." şeklinde bahsedilerek kapsam daraltılmıştır diye düşünüyorum. Ayrıca aksi durum hatalı olurdu. Çünkü söylediğin gibi işyerlerinin arasındaki mesafe yüzlerce km olabilir.
 
Ynt: İşyeri Hekimi Hk.

İşyeri hekiminin kıdem tazminatı ile ilgili bişey öğrenmek istiyorum.
1998 yılından bu yana, fabrikamızda işyeri hekimliği görevinde bulunan doktorumuz, aile hekimliğine geçileceğinden dolayı görevi bırakacaktır.
Doktorun işten çıkışında kıdem tazminatı ödememiz gerekiyor mu ?
Şirket kayıtlarında bu zamana kadar doktor için hesaplanmış kıdem rakamı görünmemektedir.
Kısmi çalışma süresi kapsamında sayılarak, kıdem tazminatı verilebilir diye bir yazı okudum.
Ama çelişkili birkaç yazı daha gördüm
Bu konuda net bilginiz varsa öğrenebilir miyim ?
tşkler...
 
Ynt: İşyeri Hekimi Hk.

özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma yükümlülüğü işveren (aynı il sınırları içerisindeki işyeri için) bazında çalışan sayısına göre, işyeri hekimi ise işyeri bazında düşünülmeli.
_________________________________________________
doktorumuz, aile hekimliğine geçileceğinden dolayı görevi bırakacaktır.
yani istifa edecek. kıdem tazminatını hak etmez.
 

Benzer konular

Üst