İşyeri Kira Damga Vergisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cem9
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sayın veder,

3.500 TL - Brüt 4.375 aylık

4.375 x 12 (ay) x 5 (yıl) x 2 (nüsha) x %0,948 (DV oranı) = 4.977 TL

Not: 0,189 ilave edilirse olay 6.000'e yaklaşıyor.

Sonuç olarak VD hesaplaması doğru görünüyor.

Sayın Ferhat ve sayın Koray'ın da bahsettiği üzere kefalet olması nedeniyle %0,189 değil %0,948 DV oranı esas alınmış.

Sayın veder,

3.500 TL - Brüt 4.375 aylık

4.375 x 12 (ay) x 5 (yıl) x 2 (nüsha) x %0,948 (DV oranı) = 4.977 TL

Not: 0,189 ilave edilirse olay 6.000'e yaklaşıyor.

Sonuç olarak VD hesaplaması doğru görünüyor.

Sayın Ferhat ve sayın Koray'ın da bahsettiği üzere kefalet olması nedeniyle %0,189 değil %0,948 DV oranı esas alınmış.
resekkürler öyleyse kefili çıkarıp tek nüsha yaparak 500 tl ye indirebiliriz değilmi

Sayın Koraykarakaya kira sözleşmesi damga vergisi

1-Yeni bir sözleşme veya bu sözleşmeye atıf yapan bir kağıt veya kabul şerhi yoksa, tekrar damga vergisi ödenmesine gerek yoktur.

2-Geç te olsa bildirin, zararın neresinden dönseniz kardır.

Kira sözleşmesi sonunda kiralama devam ediyorsa ve atıfta bulunulan bir madde yok ise tekrar damga vergisi ödenmesine gerek yok demişsiniz; konu uzmanı değilim ancak yanılıyorsam yanlışımı düzeltin lütfen:

Öncelikle kira sözleşmeleri illa yazılı olacak diye bir kaide de yok benim bildiğim. Yani sözle yapılan sözleşmelerde (eğer vergi iadesi almayacak ise) vergi döneminde beyanname verip düşen vergiyi ödemesi yeterli. Bu durumda damga vergisi hiç ödemez (kiracı ile doğacak hukuki sorunlara düşme tehlikesini hariç tutuyorum tabi). Ancak, beyanname döneminde vergi verilecek iken ve eğer stopajı kiracıya yüklendi ise ve dükkan sahibine vergi iadesi doğmuş ise, vergi dairesinden, noter onaylı sözleşme ve kiracının yıllık stopaj kesintileri dökümü isteniyor. Dolayısı ile burada sözleşme tarihi dışında geri vergi ödemesi yapılacak ise o yıl' a ait damga vergisinin de ödenmiş olması gerekiyor. Yoksa ana para dışında pişmanlık zammı ve ceza kesiliyor benim bildiğim. Eğer kontrat 5 veya daha fazla süreli kontrat ise ve kontratta "sözleşme sonunda taraflardan itiraz gelmediği sürece kontrat devam eder" diye bir madde var ise her yıl stopaj iadesi için kontrat' a damga vergisi ödenmesi zahmeti doğuyor ki, ara dönemlerde (yaklaşık 3 yılda bir) damga vergisini oransal olarak artırılması riski de var. Yani her halukarda, vergi iadeli konularda sözleşmeyi yenilemekte ve damga vergisini peşin ödemekte fayda var diye düşünüyorum ben. Bu konudaki düşüncelerinizi aktarır mısınız lütfen? Anlattıklarınızdan sonra emin olamadım ben.
Çok teşekkür ederim.