İşyeri Kira Sözleşmesi-Ürün Kira Sözleşmesi

tuna07

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2012
Mesajlar
210
Konum
Antalya
Merhaba,

Bir işyeri açmak istiyorum ve kiralayacağım yerle ilgili bir sorunum var. Bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim.


Kiralayacağım dükkan sit alanı bölgesinde ve ilgili belediyenin işyeri ruhsatı verme konusunda zorluk çıkardığını duyuyoruz. Söz konusu dükkan bir şahıs tarafından kiralanmış ve dükkan şu an boş... Ben bu şahıstan alt kiralama yapacağım. Bunun bir kaç nedeni var:

1-Adam burayı bana kiralayarak aylık 400-500 tl. civarında kira geliri sağlayacak.
2-10.000 tl. teminat vereceğim.
3-Ev sahibi; "Oluşabilecek herhangi bir durumda, muhattabımın asıl kiracı olmasını istiyorum. Bu yüzden sana değil ona kiralarım" diyor.
4-Ruhsat çıkarma ile ilgili muhtemel sorunlar.

Şöyle bir yol haritası çizdik. Dükkanı kiralayan şahıs, aynı zamanda bir tane şirkete sahip. Bu dükkanı yeni bir kontratla ev sahibinden kendi şirketi adına tekrar kiralayacak. Bu kontratta alt kiralama yapabilir maddesi yer alacak ve kontrat 5 yıllık olacak. Bu kiralama ile birlikte dükkanı kendi şirketinin şubesi olarak tescil ettirecek. Benim açacağım faaliyet konusu üzerine belediye ruhsatlarını da tamamlayacak. Çünkü; hala aynı bölgede otel, resturant vs. gibi faaliyetlerde bulunan şirket, belediye izinlere zaten sahip. Bu yüzden benim kiralamak istediğim yere izin almasının daha kolay olacağını düşünüyoruz. İşlemler bittikten sonra ben, şirketin şubesi olarak tescilli, işyeri ruhsatlı bu dükkanı işyeri olarak kiralayacağım.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'in 8. maddesinde şöyle bir hüküm yer almakta:

"Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat
düzenlenir."

Bu maddede, işyerinin devri durumunda gerçekleşecek ruhsat devrinden bahsedildiği için, acaba kiralama yaptıktan sonra ruhsat devrinde sorun yaşar mıyım?

Böyle bir ihtimale karşılık, TBK'nın 357 ile 378. maddeleri arasında düzenlenen "ürün kirası" yöntemi ile birlikte kiralama yapmam daha mı mantıklı olur?



Vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Üst