Bir iş yeri tutulması demek, işe başladığı manasına gelmiyor. Dolayısıyla vergi levhası asmak gerekmiyor. Bu şahıs kayıtlı vergi mükellefiyse stopaj mükellefiyeti başlıyor. Mesela işyerini tuttunuz tadilatını yaptınız bir türlü taşınıp işe başlayamadınız, eski işyerinde kaldınız, bu kiranın stopajından kaçınamazsınız vereceksiniz. Eski işyerinin stopajınıda vereceksiniz. Ama ek işyeri tuttunuz, bunu vergi dairesine 1 ay içinde bildireceksiniz, stopaj ödeyeceksiniz, vergi levhasıda -fotokopide olsa- asacaksınız.Ama ilk defa işe başlayan birisiyse işe başlamadan işe başladığını bildiremez, dolayısıyla stopaj mükellefide olamaz. İşe başladığı tarihten sonraki kira ödemeleri içinde stopaj ödeyecektir, ve tabiki vergi levhası asılacak işyerine.
Sorulan soruda tam açıklık bulunmadığı için her ihtimale karşı teferruatlı yazdım. Madde madde belirtilirse cevap verenler zorlanmazlar. Mesela bu soruda,
1-İşyeri kiralayan vergi mükellefimidir? Yoksa işe yenimi başlamaktadır.
2-Bu kiralanan işyerinin mahiyeti nedir? merkez, depo, ek işyeri, irtibat bürosu.?
Arkadaşlarımız bu hususlara dikkat ederlerse, cevap veren üstadlar-ben onlara dahil değilim-kolaylıkla bir iki cümleyle cevap verirler.
Saygılarımla.
AYHAN ALAYLI