İşyeri Şikayet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gcatar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gcatar

Katkı Sunan Üye
İlk işe girişi 10.07.2010 tarihi olan bir personel 28.09.2010 tarihinde aynı işverene ait farklı bir şirkete sgk girişi yapılıyor işyeri olarak aynı adreste çalışmaya devam ediyor şahitler de var bu işçinin işveren tarafından 01.08.2011 tarihinde işine son veriliyor ve çıkışı yapılıyor. İşçi bölge çalışmaya şikayette bulunuyor ve işverenin ibraz ettiği evraklar neticesinde 1 yılı doldurmadığı için yıllık izin ve kıdem tazminatının işveren tarafından ödenmemesi sadece 4 haftalık ihbar tazminatının ödenmesi kararına varılıyor. Bu durumda iş mahkemesine, tesbit davası ve haklarının ödenmesi için dava açsak kazanma şansımız ne olur eğer kazanamazsak işveren avukat ücreti v.s. bizden talep edebilirmi.

Ynt: İşyeri Şikayet

Dava açsanız kazanma ihtimaliniz yüksek gibi görünüyor.
Davayı (ola ki ) kaybederseniz, işverenin avukat ücreti vs talep hakkı olmaz, ama işveren kendini avukatla temsil ettiriyorsa, işverenin talebi olmaksızın, davayı kazanan avukata ödenmek üzere yasal vekalet ücreti ödemenize karar verilir.

MMüfettişin tespitindende anlaşıldığı üzere işveren olarak iki ayrı bağımsız tüzel kişilik var dava açılsada kıdem tazminatı kararı çıkacagını sanmıyorum

Grup şirketleri bunlar işveren her iki şirketin de hissedarı ve işçinin haberi olmadan sigorta çıkışı yapılıp diğer firmaya girişi yapıldı.

GRUP ŞİRKETLERİ ifadesi karşısında bu durum:
A.1475/m14 açısından "...aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınır..."
B.4857/m 7 ile "geçici iş ilişkisi" açısından,
incelemek gerekir ise (ki zaten ortada bir inceleme var)
Kanaatim odur ki,yasada belirtildiği gibi geçici iş ilişkisi sözkonusu değil.14cü madde ile ilgili olarak ise , ikinci şirkete hissedar olması hususunun "...ayı işverenin bir veya değişik işyerleri..." tanımına son işyerinin girmiyor olmasıdır diye düşünüyorum.

Şöylede bir gelişme oldu bankadan döküm aldık işyeri tarafından yatırılan maaş ve tazminat a ilişkin şirket, personelin hesabına 1 yıl 16 günlük kıdem tazminatı açıklaması ile para yatırmış. Bunun delil niteliği var değilmi.

Kıdem tazminatı adı altında ödeme yapılmış ise sorun yok .(Ancak bu ödemenin yasal açıdan değil ilgili işverenliğin kendi iç mevzuatından(genelge,yönetmelik ,yazıya dökülmeyen fiili uygulamavs)kaynaklanan nedenlerden dolayı olduğunu düşünüyorum.)

kıdem tazminatı adıyla para yatırılmışsa,
açacak olduğunuz dava konusu ne olacak anlayamadım?

İlk yazdıklarımı okudunuzmu keremcem arkadaşım. Özet Geçeyim eğer okumadıysan :) işveren işçinin 1 yıldan az süre çalıştığını ve bu nedenle kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretini ödememek için katakulle yapmış. İşçinin haberi olmaksızın işverenin bir şirketinden diğer şirketine giriş çıkış yapıldı ve şikayet sonucunda bölge çalışmaya işverenin sunduğu evraklar neticesinde çalışma süresi bir yıldan az gözüküyor ilk işe giriş tarihini dikkate almamışlar. Bizim kanıtlamak istediğimiz işverenin de kıdem tazminatını yatırırken 1 yıl 16 günlük kıdem tazminatı tutarı olarak belirttiği gibi işçinin aynı işveren ait işyerinde bir fiil 1 yıl 16 gün çalıştığı ama işçinin haberi olmaksızın şirket ler arası sgk giriş çıkış yapılıp dolayısı ile ihbar ve yıllık izin ücretini almak. Bu arad keremcem arkadaşım özet geçeyim dedim ilk yazdığımdan daha uzun oldu yeride olsan ilk yazdığımı okurdum :)

Ben ikinci açıklamadan da anlamadım. Siz ödediğiniz kıdem tazminatını geri mi almaya çalışıyorusunuz?

Bu konudun işyerimle bir alakası yok madur arkadaşım. Bizde arkadaşımın çıkartıldığı işyerinde fiili olarak bir yıl 16 gün çalıştığını ve bunun netincesinde ihbar kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretini işverenden almanın yollarını arıyoruz. Şimdi oldumu :)

NİSANLI ' Alıntı:

Evet banka dekontu :) dekontta 1 yıl 16 günlük kıdem tazminatı açıklaması ile işçinin hesabına para yatırlmış geriye ihbar ve yıllık izin ücreti kalıyor. Dekont işimizi görür sanırım değilmi. Oh be 1500 karekter yazıdan sonra derdimi anlatabildim :)

ihbar taz.alınmış.k.tazminatı da yatmış dolayısıyle kaldı y.izin ücreti ve var ise f.mesaisi ile tatil bayram çalışmaları.Burada yıllık izin ücretinin ödenmemesi konusu, sizin birleştirerek değerlendirdiğiniz benimde ayrı olarak değerlendirdiğim hizmet süresinin hukuki durumundaan kaynaklanıyor.

:) Oldu.

Dava açmanızda sakınca yok. Banka dekontunu sunun tabi ama daha sağlam kanıtınız var. İlk işe giriş baz alınır.

Ayrıca bir önceki mesaj nasıl gitti anlamadım!!!

İşçi madur tazminatını alamamış hakkını arıyor yeni uygulamaya göre iş mahkemesine dava açmak için 600-700 lira arası para yatırmak gerekiyormuş böyle bir mantık varmı sebebi de gereksiz yere birçok dava açılması ve iş yoğunluğu bölge çalışma işini iyi yapsın o zaman işveren ne evrak getirse eyvallah diyolar memleket ne hale geldi Allah sonumuzu hayır etsin.

İş mahkemelerinde dava açmak için öyle büyük masraflara gerek yok diye biliyorum ben ama

450-500 arasında artık bazı masraflar peşin alınıyor mahkeme gerek görmesi halinde bilirkişi ücreti falan derken artış oluyor.(600-700 tl gibi)

keremcem ' Alıntı:
İş mahkemelerinde dava açmak için öyle büyük masraflara gerek yok diye biliyorum ben ama

2 yada 3 ay önce 70 liraya dava açılabiliyomuş bunu değiştirmişler 2 ay önce işçinin parası çok ya