İşyeri Şikayet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gcatar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: İşyeri Şikayet

Özel bir okulda asıl aylık ücretli ögretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile 6 yıldırçalışmaktayım. Çalıştığım kurumda:
1-Sözleşmede maaşımız 2100 TL gösgerilip ödeme 1200TL yapılıyor
2-Maaşlarımız 12 ay gösterilip 10 ay ödeniyor
3-Sigorta primlerimiz asgari ücret üzerinden yatırılıyor.
4-Maaş bordrosu verilmiyor ve bankaya asgari ücret kadarlık kısmı yatırılıyor
5-Etüt, kurs adı altında birsürü angarya iş çıkartılıyor ve bunların karşılığı ödenmiyor.

Bu durumu nereye şikayet edersem ilgilenirler. Saygılar

İlk olarak Bölge çalışma müdürlüğü ne şikayette bulunun oradan sonuç alamazsanız iş mahkemesine dava açın.

Sn.Cosa826

sn.Gcatar ın düşüncesine katılmakla birlikte,
Zaman kazanma açısından, ilk önce Noter den" ihtarname" göndermenizi tavsiye ederim.
Eğitim Kurumunda, anlaşılan "belirli süreli iş sözleşmesi"ile çalışmaktasınız.

Maddeler hk.düşüncelerimiz;

1.Sözleşme kapsamında belirlenen miktar(2100tl)sizin aylık ücretiniz olup,bunun altında ödeme yapılamaz,sizin elinize geçen noksan ödemedir.
2.10 aylık ödeme yapılıyor ise sizin çalışma sürenizde 10 aydır ,ancak sözleşmenin süresi 12 ay ise siz süre bitmeden ayrılmış oluyorsunuz.Buna göre iki durum sözkonusu;a.sözleşme işveren tarafından süresinden önce feshediliyor,b.siz istifa ediyorsunuz,etmemişseniz "a" şıkkı sözkonusu.
3.Bu durum,gerek sözleşme de belirlenen aylık ücret,gerekse size net ödenen miktar ile uyumlu değil.
4."1"ve "2"ci maddelere ilişkin tutarsızlığın göstergesi burada.Ücret(Hesap)Pusulası verilmelidir.
5.Angarya olarak nitelendirdikleriniz, işin gereği ve sözleşme hükümleri çerçevesinde olabilir ama haftalık çalışma süresi(45 saat) üzerinde oluyor ise fazla çalışma sözkonusu olabilir.

sn gcatar ve sn şeref aydemire alakalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Şeref beyin cevabında kafamı karıştıran iki nokta var:
2-durum için: işveren tek taraflı habersiz sözleşme feshedebilirmi. Birde sigortam 12 ay yatıyor. Sözleşmenin feshi halinde sigorta primi ödenmesi garip olmazmı?

5-durum için: sözleşmede yazan şekliyle öğretmen haftalık 20 saat ders karşılıgı maaşını alır. 20 saat üzeri derse saat ücreti 9.2TL den ek ders ücreti ödenir. Haftalık 36 saat derse girdigim halde ekders ücretimde ödenmiyor. Bu durum angarya girmezmi.

Işin özü kurumu bölge çalışmaya şikayet ettigimde benim ve kurumun akibeti ne olur? Sigorta primlerim geçmişe yönelik düzelirmi ve ödenmeyen ve eksik ödenen maaşlarımı alabilirmiyim? Saygılar

Sn.Cosa826

Lütfen yanlış anlamayınız bizler ifadelerinize(yani sorulan sorualara)göre uygun cevaplar vermeye çalışıyoruz.Soru ne kadar doğru(net ve öz) sorulur ise cevabıda o derecede doğru olur.
Bu nedenle;
a.Sizin 2ci sorudaki cümlenizden, ben"sözleşme süresi 12 ay ama maaş 10 ay"anladım ,oysa siz şimdi 12 ay üzerinde prim yatırıldığını söylediniz.Burda fesih ve istifa sözkonusu değil,peki neden 2 ay eksik maaş alıyorsunuz, başka bir ifadeyle,maaşınız yatmıyor ama primleriniz neden yatırılıyor?
b.Bu 5ci soruda da şimdiki gibi açıklık-izahat olmadığı için yanlış anlaşıldı.
Müsaadenizle beraber düzeltelim.Son ifadenizden;eğitim kurumları mevzuatı da dikkate alınarak,sözleşme kapsamında haftalık ders saati toplamı 20 saat dir, ama siz sözleşmenin bu hükmü dişında, ayrıca 16 saat fazla ek ders vermektesiniz ve belirtilen miktar(9.2tl)üzerinden bahsekonu ek ders ücretini alamamaktasınız.
Sözleşmede ücrete ilşkin hükümler dediğiniz gibi ise evet ödenmelidir.
c."işin özü.."şeklindeki cümlenizin son bölümünde,"eksik ödenen maaşlarımı alabilirmiyim"dediğinize göre siz primlerin yattığı aylarda da çalışıyorsunuz,calıştığınız halde maaşların zamanında ödenmiyor olması,şayet böyle ise; 4857/M.34 , işyerine ilişkin M.24-e fıkrası gereği bu durum size sözleşmeyi fesih hakkı verir,netice itibariyle mülga 1475/M.14 tazminatınızıda alabilisiniz.
Arkadaşlar hata veya eksiğim var ise lütfen müdahele ediniz.iyi akşamlar.

Merhaba,

sayın arkadaşlar

bir firma çalışanlarına eksik mesai ödüyor, örneğin mesaisi 50.-TL tutan bir işçiye 20.-TL mesai ücreti veriliyor. İŞveren-muhasebecisine direktif vererek bu işlemi gerçekleştiriyor. Yıllık izinleri de kullandırmıyorlarmış.

Çalışanlardan biri benim yakınım ve bu işten çok sıkılmış, şikayet etmek istiyor bu durumu

Nereye, nasıl şikayet edebilir? çalışma bakanlığı müfettişlerine mi? yoksa sgk müfettişlerine dilekçe mi yazılmalı
Bize yol gösterebilir misiniz?
Bu şikayeti yapan kişi yada firma olsa; ismi gizlilik içerisinde olur mu? Yani ünvan/isim saklı kalır mı?

Not: Maaşlar bankadan ödeniyormuş, bordrolar imzalanmamış.

Sn.Melıssa78
1..İşyerinde,yapılan/yaptırılan f.çalışmaların karşılık tutarı örneğin (a) 50,00tl ise 20,00 tl ödenmesi olamaz,(çünkü,işveren bilerek baltayı ayağına vurmuş olur)belki şöyledir, örnek: (b) 10 saat olan f.çalışma 5 saat gösterilerek bu 5 saatin karşılığı ödeniyor olabilir,ancak bu şekilde uygulanıyor olması da hatalıdır.
2..Sorumlu işveren, muhasebeci "a" daki hatayı yapmaz, ama işveren zorlamış ise "b" de mümkün.
3..İşcinin hak ettiği ylıık iznin ne zaman kullanacağının kararını işveren verir.(Doğrusu zamanında kullandırılmasıdır.)
4.Çalışırken şikayet etmenin sonucu düşünülmeli,(ispatı halinde bu konunun zaman aşımı 5 yıl biliyorum.)
5.Şikayet mercii bakanlık , dilekçesi yeterlidir.
6. Gizlilik mümkün,zaten genel inceleme sonrasında şikayetcinin durumuda açıklığa kavuşmuş olur.
7.Ücret pusulasının işci tarafından imzalanmamış olması,işcinin lehinedir.
SONUÇ:Bütün mesele konunun İSPAT edilebilmesindedir.(Bu çerçevede, diğer çalışanların beyanları,mümkünse imza çizelgeleri,teknolojik kayıtlar,yapılan iş ile ilgili diğer belgeler )