fonradar

İşyeri Şirket Ltd. Şirket Ortağı Adına

Üyelik
30 Ara 2012
Mesajlar
19
Konum
İstanbul
Merhabalar Üstadlar,

İki ortaklı Limited Şirket kuracağız, işyeri ortaklardan birisinin tapulu malı. Bildiğim kadarıyla tüzel kişilik LTD. adına ortak arasında kira kontratı yapılacak. Fakat buradan %20 oranında her ay stopaj doğacak. Stopaj doğmasın diye bila bedel kira kontratası düzenlenebilir mi? veya bir aylık kısa süreli bir kira kontratı yaptıktan stopaj kesilmesini engellemek için sonrasında taşınmazın şirket adına tapudan satışını yapmamız mı gerekecek?
 
İşyeri sahibi yada ortağına ait bir gayrimenkulün tüzel kişilik adına tahsis edilmesi durumunda şayet ortada ortak adına herhangi bir kira ödemesi kesinti olmayacak ise ortada stopajdan da söz edilemeyeceğine dair özelgeler mevcut. Fakat ortak emsal bedeli baz alarak mutlaka yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan etmesi gerekecektir. Sonrasında ise ortak gayrimenkul işyerini tüzel kişilik olan ltd.şirkete devir yapacaksa bu devir sonrasında daha sonrasında herhangi bir tarhiyat ile karşılaşmamak adına vergi dairesine durumu belirtir bir izah dilekçesi vermeniz yararınıza olacaktır.
 
cevabınız için teşekkürler URUM79. Gayrimenkulün devri sonrasında ne gibi bir tarhiyat doğabilir burasını anlamadım. Yani biz normal olarak tapudan devir yapıp işyerini şirket adına kaydedeceğiz. Adres değişikliği sözkonusu değil, sadece taşınmazın mülkiyetini ltd şti adına tescili gerçekleşecek ve duran varlıklarda takip edicez ve böylelikle ne bir stopaj ne de bir ortak adına gmsi çıkmayacak diye düşünüyoruz. Tarhiyat derken neyi kastetmiştiniz?
 
Şöyleki, muhtasar beyannamesinin hiç verlmemesi veyahut eksik beyan gerekçesiyle doğabilmektedir. Bu şekilde durumlarla karşılaşan mükelleflere şahit oldum. Bunun önüne geçebilmek en azından ileride adınıza bu konu ile ilgili tebligat almamanız için önlem niteliğinde nacizane tavsiye olarak alabilirsiniz.
 
Üst