fonradar

İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

Üyelik
11 Ocak 2011
Mesajlar
7
bundan yaklaşık 1 ay öncesine kadar özel sektörde bir şirketin zincir mağazalarından birinde çalışıyordum, aynı zamanda da öğrenciyim, yaklaşık 3 senelik bir çalışma süresinden sonra rotasyonla gittiğim son mağazamda müdürle olan anlaşamamazlığım sebebiyle kendim istifamı vererek ayrıldım, istifa ettiğim için haliyle ne tazminat ne de işsizlik ödeneği alabildim, istifa ederken dilekçeme 'öğrenimine devam etmesi nedeniyle ayrılmıştır' yazdım, buraya kadar bir sorun yok, sorun şurda başlıyor, bu şirketin bazı mağazaları 24 saat hizmet vermekte, yani gece de açık olmakta, fakat bu şirket gece çalışmalarında gece mesaisi ödememekte, bunu şu an elimde olan bordrolarla ispat edebilirim, bordrolarda gece çalışmasıne dair herhangi bir mesai ödemesi gözükmüyor, ayrıca iş kanununda bir işçinin gece 7,5 saatten fazla çalışması uygun olarak gözükmemekte, biz 8 saat çalışıyorduk, ve yine iş kanununa göre vardiya dönüşlerinde bir çalışanın 1 gün izinli olma şartı var, mesela ben gece vardiyasındayken gece çalışıp sabah 7'de işten çıkıp vardiya değişikliği nedeniyle öğlen 15:00'te tekrar işbaşı yaptığımı bilirim. şimdi benim sorum, işyerinden ayrılalı 1 ay kadar zaman oldu ve bu işyerinin bu şekilde çalışanlarını suistimal ettiğini gördüm. hangi mercilere başvurarak hakkımı arayabilir ve hakkım olan ödemeleri geri alabilirim. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.
 
Ynt: İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

sn.arkadışım, bundan bir sonuç alman zor.
ama illaki istersen bakanlık müdürlüğüne şikayet edebilirsin.
 
Ynt: İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

Sizin gece çalışmanız kaçta başlayıp kaçta bitiyordu, ara dinlenme süreleriniz ne kadardı?
 
Ynt: İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

keremcem, gece çalışmamız 23:00'de başlayıp sabah 07:00'da bitiyordu. ara dinlenmemiz için belli bir saat dilimi ya da süre yoktu.15-20 dk gibi bir süre diyeyim.
 
Ynt: İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

sorduğum soruya yardımcı olabilecek birileri yok sanırım...
 
Ynt: İşyerim Gece Mesaimi Ödemiyor ve Fazla Saat Çalıştırıyor

İşyerinizde , herkesin görebileceği bir yerlerde ara dinlenme süreleriniz 1 saat olarak yayınlanmıştır eminim.
23-07 arası çalışma 7 buçuk saati aşan çalışma süresi olduğundan 1 saatlik bir ara dinlenme süresi verilmek zorundadır. Bu 1 saati de genel olarak yemek saati ve çay molası olarak en az 2 dilimde kullandırırlar.
Belirttiğiniz giriş çıkış saatlerine göre fazla çalışmanız yok, ara dinlenmelerde çalıştığınızı ıspatlayabilirsiniz, o sürelerdeki çalışmalarınız için ücret talebinde bulunabilirsiniz elbette.
 
Üst