İşyerinden ayrılıcam tazminat alabilirmiyim.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan btct
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar , 3.5 senedir günde 12 saat gece/gündüz ayda 8 gün izinle çalıştığım iş yerinde ; haziran temmuz ağustos ayları dışında son 1.5 senedir maaşlarımızı 10 ila 25 gün gecikmeli olarak alıyoruz.Artık alışkanlık haline geldi.Sözleşmemde herhangi bir tarih belirtilmemiştir.Geçen ay 20 gün gecikmeli maaş aldığımızda kiram,faturalarım,kredi taksitlerim ve kredi kartı gibi ödemelerim aksadı.Bu ay içinde de aynı şey olacağı söylendi.Bende 03.03.2012 tarihinde iş yerine gittim fakat sıkınıtlarım yünden işime kendimi veremediğim için, ve odaklanamadığım için arkadaşlarla konuşup iş yerimden 1 saat sonra ayrıldım.Benim yapmış olduğum hata müdüre veya direktöre haber vermemek oldu . Konuyla ilgili olarak ertesi gün bana şirkete hiç gelmediğim söylendi.Bende direktöre telefon ederek geldiğimi ama erken ayrıldığımı belirttim. 06.03.2012 tarihinde bana "yalan beyanda" bulunduğuma dair bir savunma yazdırıldı.İşe gelmediğim için değil "yalan beyanda" bulunduğum için doldurtuldu ama ben ofise gittiğim için savunmada da itiraz ederek yalan beyanda bulunmadığımı belirttim.Direktör bey nerden duymuş bilemiyorum ama 3-4 gündür hala yalan söylediğimi iş arkadaşlarıma soruyor ve galiba beni işten çıkartmak için bahane arıyor.Şimdi ben zan altında kaldığım için ve maaşlarımızı hala alamadığımız için işten ayrılmak istiyorum ama tazminatımıda bırakmak istemiyorum.Bunun dışında sözleşmede haftada 45 saat çalışılacağını ve fazla mesai ile en fazla 11 saat çalışalabileceği gibi bir ibare var.Fazla mesaide yapmak istemiyorum ama mecburen çalıştırıyorlar,personel yeterli değil.Bekar olduğum için ağırlıklı olarak gece vardiyasında çalışıyorum.

Şimdi tazmianat alarak şirketten ayrılabilirmiyim ve bu bana tutturdukları savunmanın işlevi nedir?Yardımcı olursanız sevinirim.

Ynt: İşyerinden ayrılıcam tazminat alabilirmiyim.

İş kanununa göre ücret en geç takip eden ayın 20?sine kadar ödenir. Şayet ödenmezse işçi aynı Kanun?un 24 üncü maddesinin II inci bendinin e fıkrası gereğince işini kıdem tazminatı isteyerek bırakabilir. Ancak bunun süresi ayın 20?sinden itibaren 6 iş günüdür. 6 iş günü içerisinde maaşın ödenmediğini bir tutanak tutarak belgeleyiniz. İş akdinizi bildirimsiz olarak fesh edip kıdem tazminatını isteyiniz.

Sn.Btcd
İletinizin özü belli olmakla birlikte ,içeriğindende anlaşılacağı üzere,birden fazla husus sözkonusudur.İşverenin tazminatsız fesih yoluna gidebileceği anlaşılmaktadır.
Bir önceki sn.üyenin görüşlerine katılıyorum,doğrudur.Sn.üyeninde belirttiği üzere
mohicans ' Alıntı:
Ancak bunun süresi ayın 20?sinden itibaren 6 iş günüdür. 6 iş günü içerisinde maaşın ödenmediğini bir tutanak tutarak belgeleyiniz. İş akdinizi bildirimsiz olarak fesh edip kıdem tazminatını isteyiniz.
Bu arada siz geçen ay ın maaşını alıp-almadığınızı belirtmemişsiniz,bu noktada başkaca seçenek olmadığından,erken davranarak;
A.HALEN ÜCRETİNİZİ ALAMAMIŞSANIZ,bu nedenle şimdi fesih yoluna gidebilir,
B.Muhtemelen almış olduğunuzu düşünür isek,şimdi FESİH YOLUNA gidilemiyecektir
Bu bağlamda,tabiidir ki sözleşmeyi fesheden siz olduğunuz için ihbar tazminatı alamıyacaksınız ama belirtilen sebeb ile k.tazminatını hak edeceğinizi,
Ayrıca, fazla çalışmalarınız yönünden ,ispatlamanız mümkün ise tamamını,kısmen mümkün ise "hakkaniyet indirimi"olsada hak elde edbileceğinizi ,
(Kullanmadığınız yıllık izinler var ise onlarında ücretlerini alabileceğinizi)
düşünüyorum.
Ancak,tüm bu süreçleri ,bir avukat dan hukuk yardımı alarak önce noter yoluyla yürütmenizi tavsiye ederim,zaten olay dava konusu olacak gibi.

İşverenden, hala geçmiş aylardan herhangi birine ait , işverenin ödediğini ıspatlayamayacağı ücret alacağınız varsa,
bu durum sizin için kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşme feshi için HAKLI SEBEPTİR.
Noter kanalıyla sözleşmenizi ücretlerinizin tam ve zamanında ödenmemesi ve bunun alışkanlık haline getirilmiş olması sebebiyle feshettiğnizi , kıdem tazminatı ve diğer ücretlerinizin derhal ödenmesi isteğinizi belirten bir ihbar göndermeniz yeterlidir işi bırakmak için.
İşveren ödemezse tazminat ve ücretlerinizi, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Dava sürecinin uzun olabileceğini biliyor olduğunuzu düşünüyorum.
Bir dava açacak olursanız, davanızı bir avukatla takip etmeniz , bir hak kaybına uğramamak adına sizin yararınıza olacaktır.

merhaba..peki şöyle bir durumda hak kaybı söz konusu mudur?..

işçi eski aya ait maaşını geçte olsa almış olursa..ve şuanda maaşlar zamanında ödeniyorsa..işçi herhangi bir zamanda iş sözleşmesini geriye dönük durumu neden göstererek 24/2 ye göre fesih ederse kıdem tazminatı alabilir mi??

kesin bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgilerini rica ediyorum..

Sözleşmenizi feshedeceğiniz tarihte, geçmişe dönük ücret alacağınız yoksa, o sebebi kullanarak sözleşmeyi feshetme hakkınız da yoktur.
Gecikmelerin olduğu dönemde feshetmiş olsaydınız, kıdem tazminatı almaya hak kazanırdınız.

Sn.Ydık ın sorusuna sn.Keremcemin ve önceden ayrıca sn.Mohicans ın verdiği cevaplar yerindedir,bir önceki iletimde sn.btcd nin iletisine verdiğim cevap içinde sehven yazılı "B"şıkkı(neyi amaçlamışım hatırlayamadım) yanlıştır(yanlış anlamalara sebebiyet vermemesi için düzeltiyorum )
(Düzeltme amacım bu güzide "Forum"un güvenirliliğini sağlamaktır.)

şeref aydemir ' Alıntı:
Sn.Ydık ın sorusuna sn.Keremcemin ve önceden ayrıca sn.Mohicans ın verdiği cevaplar yerindedir,bir önceki iletimde sn.btcd nin iletisine verdiğim cevap içinde sehven yazılı "B"şıkkı(neyi amaçlamışım hatırlayamadım) yanlıştır(yanlış anlamalara sebebiyet vermemesi için düzeltiyorum )
(Düzeltme amacım bu güzide "Forum"un güvenirliliğini sağlamaktır.)

Takdir ettim. :)