"sadece 1300 lira olarak bankaya yattı ve elden para felan vermedi ve neden zam olmadığını sorunca işine geliyorsa böyle dedi yoksa çık git diyor"
- Olayımızda "zam" sözkonusu değil,temel asgari ücretin artmış olmasından kaynaklanan durum var.
-işverenin sözlü olarak "işine geliyorsa böyle,yoksa(yani gelmiyorsa)çık git"demesini madde 22 ve 24(-II-e ve f)kapsamında değerliyecek olursak;
a.bu ifade sözlü olarak işçiye karşın kullanılmış olmakla,işveren diyor ki,ben tek taraflı olarak çalışma koşullarını değiştirdim,yani bundan sonra yol ve yemek bedellerini kaldırdım,ücrete ilaveten bunları ödemeyeceğim,sadece ücretini ödeyeceğim,kabül ediyorsan bu şartlarda çalışmaya devam et,kabül etmiyorsan git,diyor.,fakat bu veya başka bir sebeble sözleşmeyi feshettim demiyor,dememiş olduğu için yani sözleşmeyi işveren feshetmediği için aleyhine olan bu değişikliği kabül etmeyen işçi bu defa iş sözleşmesini feshetmek durumunda kalır,kalıyor,feshetmese ne olacak?yeni şartlarda devam edecek,devam etmek istemediğine göre sözleşmenin işçi tarafından feshedilmesi gerekir.(oysa bu tür olaylarda genelde feshi işveren tarafından yapılır)
b.bahsekonu ifade işverence aynen yazıya dökülerek işçiye tebliğ edilmiş olsa idi,bu defa işçi kabül etmediğini yazılı olarak işverene bildirecek,bundan sonraki süreçler işverenin tavrına göre gelişecek,yuksek ihtimal işveren feshi sözkonusu olacaktı.
Şimdi "b şıkkı"olsaydı,netice denildiği gibi,"a"sözkonusu olduğundan,burada işçi yönünden birinci husus,işveren sözünün işçi tarafından ispatında güçlük olabilir,ispat mümkünse,işçi bu durumda rahatça feshi yoluna gidebilecektir.İspat da güçlük sözlüsü ise yukarıdaki iletimin "Tavsiyem"cümlesi üzerinde,belirttiğim hususlara önemle riayet edilmesinde yarar var.
Anlaşılacağı üzere taraflar bu konuyu görüşmüşler,işveren sözkonusu değişikliği önermiş ve kararını vermiş,bundan sonra işçiye kalan/düşen ya kabül edecek,yada etmeyecek,işçi kabül ediyorsa yeni şartlarda çalışmaya devam,kabül etmiyor/etmez ise artık işçi tarafından fesih gündeme gelecek.