İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mert73
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
26 Ocak 2007
Mesajlar
30
Sayın Arkadaşlar,
merhaba. İşyerimiz 3 ay sonra Gebze Organize Sanayii Böl.ne taşınacak. İşçilerimize yasal tebligata başladık, bu sebeple devam etmeyecek olanlara taşınma tarihinde kıdemlerini vererek işten çıkışlarını yapacağız.
Ancak bu durumu ben işçinin yeni şartları kabul etmediği için iş akdini feshetmesi olarak değerlendirip kıdemini verirken (ihbar süresinden önce taşınma ihbarında bulunduğum için ihbar tazminatı vermiyorum) İŞKUR'dan "işçinin kıdemini veriyorsanız siz işten çıkartmış gibi anlarız, prim günleri vs. tutuyorsa işsizlik sigortasından faydalanabilirler, kıdem ödemezseniz kendisi çıkmış gibi anlarız, " diyorlar. Ben mi yanlış yapıyorum diye şüpheye düştüm.
Arkadaşlar,
taşınma sebebiyle ayrılanın kıdemini (ihbar taşınmadan hemen önce yapılıyorsa ihbar tazminatını) vererek "iş akdinin işçi tarafından feshi" diyerek SGK ve İşkur'a bildirmemiz gerekmiyor mu?

Cevaplar için teşekkür ederim.

Saygılarımla,
Nihat ÖZDEMİR
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

işçilere ihbar önel süreleri kadar yazı yazılmalıdır. işçilere imzalatılmalıdır. çıkışı yapılacağı günde tazminatları ibranameleri imzaatılır. çıkışı 04 olarak yapar,işkur iab belgesi düzenlersiniz.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Bildirimi yazılı yapıp,alındığına dair imza almalı,kabul etmeyenlerin red cevaplarını yazılı olarak aldıktan sonra,taşınma tarihinden önce sona erecek şekilde ihbar önelini işleterek yazılı bildirimde bulunmalısınız.Aksi durumda ihbar tazminatı hakkı doğar.İhbar tazminatı bütün olarak değerlendirildiğinden x kadar gün çalışıldı ihbardan sonra,kalan şu kadar günün ücretini öderim şeklinde bir yaklaşım da kabul görmemektedir.
Ayrıca ihbar öneli içinde çalışana günlük 2 saat yeni iş arama iznini de kullandırmanız gerekir.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

merhaba,
biz aynı işlemi geçen yıllarda yaptık. öncelikle tüm çalışanlara taşınma ile ilgili yazılı duyuru yapıldı ve 6 işgünü içinde gelip gelmeme kararlarını bildirmeleri istendi. gelecek olanlarla sözleşme yaptık, gelemeyecek olanlardan da yazılı bildirim aldık. gelmeyecek olan çalışana hem ihbar hem kıdemlerini ödedik. işsizlik sigortasından da yararlandılar.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Arkadaşlar,
peki işkur aylık bildirgesi girerken ve herbir kişi için İşkur İşten Ayrılış Bildirgesi düzenlerken ayrılma sebebine hangi kodu giriyoruz? Bilen var mı acaba? Biliyorsunuz İşkur buna göre işsizlik sigortası bağlıyor.
Buna ilave olarak ben hala işyerinin taşınması sebebiyle işten ayrılanların işsizlik sigortası alabilecekleri konusunda emin olamıyorum. Acaba konuyla ilgili kanun, yönetmelik vs. gösterebilecek olan var mı?

Herkese iyi çalışmalar, saygılar.
Nihat ÖZDEMİR
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Arkadaşlar,
konuyu biraz daha açık yazmak istiyorum.
İşkur İAB düzenlerken Çalışma Bilgileri kısmına geldiğimizde İşten Çıkış Nedeni kuucuğunun içerisinde 4447/51-a,b,c,d,e gibi seçenekler var.

Bunlardan;
4447/51-a'da iş kanunu md. 17'ye göre bildirim önellerine uyarak işveren tarafından fesih,
4447/51-b'de İş kanunu md 24'e göre işçinin haklı sebeplerle feshi,
4447/51-c'de iş kanunu md 25'e göre işverenin haklı sebeplerle feshi,
4447/51-d Belirli süreli iş sözleşmesinin sözleşme süresi bitiminde kendiliğinden feshi,
4447/51-e işyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi,kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkartılmış olmak.

diyor. Bunlardan hangisini işaretlemeliyiz?

İkinci konu; İşyerinin adresinin değişmesi (belediye sınırları dışına , Kartal'dan Gebze'ye) sebebiyle işçinin muvafatname vermemesi iş akdinin işgörenin kendisi tarafından feshedildiği anlamına gelmez mi?

Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Saygılarımla,
Nihat ÖZDEMİR
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

İlk sorunuza bilgisi olan arkadaşlar doğru cevabı verecektir mutlaka.
2.sorunuzun cevabı ise, çalışanın iş kanunu 22. maddeye göre çalışma koşullarında esaslı değişiklik nedeniyle haklı fesih hakkını kullanmasıdır.Bu durumda eğer bu sebeple çalışan kendi sözleşmeyi sona eridiriyorsa kıdem tazminatına, işveren çalışanın değişikliği kabul etmemesi nedeniyle bildirim süresine uyarak feshederse ihbar süresi kadar çalışmaya ve kıdem tazminatına, işverenin bildirim süresine uymadan feshetmesi durumunda ise hem kıdem hem de ihbar tazminatına hak kazanır.
Bahsedilen tazminatlar dışında sözleşme sona erdiğinde varsa diğer ( hak kazanılmış-kullanılmamış izin ücretleri, fazla çalışma ücretleri vs.) ücretler her durumda ödenir.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

6 iş günü içerisinde işçiye durumu yazılı olarak tebliğ etmelisiniz eğer işçi buna itiraz etmezse kabul etmiş sayılır.Ayrıca yargıtayın bi kararına göre Aynı büyükşehir belediyesi sınırları içinde işyeri taşınmalarında işçinin iş aktini fesh etme hakkı yoktur.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 30.03.1987 tarih ve 1987/3075 sayılı kararında "Büyükşehir belediye hudutları içindeki işyeri nakli, iş şartlarında esaslı değişiklik sayılmaz ve bu nedenle iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatı ödenmez" hükmü verilmiştir. Buna göre; büyükşehir belediyesi veya (büyükşehir dışındaki diğer) aynı belediye sınırları içindeki işverene ait bir işyerine nakli yapılan ve ücreti ile diğer sosyal hakları ve çalışma koşullarında değişiklik yapılmayan işçi yeni işyerinde görevine başlamaması halinde ihbar ve/veya kıdem tazminatı alamaz.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

İstanbul gibi bir megaköyün ortasından geçen derenin iki yakasının birbirine en uzak 2 ilçesi arasındaki işyeri adres değişikliğini aynı büyükşehir belediye sınırları içinde olduğundan tazminata hak kazanamaz diyecek yargıtayın, kusura bakmayın ama alnını karışlarım.
Hukukta her olay kendi içinde değerlendirilir.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Aslında Sn. keremcem mantık olarak çok haklıdır.
Ancak şunu unutmamak lazım. Mahkemeler öyle kafasına estiği gibi yorum hakkını pek kullanamaz. Bu konuda özellikle sınırlayıcı ve açık hüküm varken aksine bir karar üretmek emsal teşkil eder ve artık bu konu içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
Neresi uzaktı,neresi yakındı? kime göre ne uzak, yakınlık kavramı ne. Bütün bunlar çok izafi(göreceli) kavramlardır.
 
Ynt: İşyerinin Taşınması Sebebiyle İşçinin İşten Ayrılması

Arkadaşlar,
cevaplar için teşekkür ederim.
Son durum şöyle 4857 S. İş Kanunu'nun Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi konusunu düzenleyen 22 Mad. göre;
MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
İşkur Pendik Şb. tarafından bu durumun (şirketin belediye sınırları dışına taşınması sebebiyle işyeri şartlarında oluşan esaslı değiklik ve işçinin kabul etmemesi durumunda iş akdinin işverence feshi) 4447 sayılı işsizlik sig. kanununun 51-a maddesini karşıladığından bildirgeyi girerken işten ayrılış sebebine 4447/51-a maddesini seçmemizi söylemiştir.

Aynı durum Ek2 hazırlarken de geçerlidir; iş akdinin işverence feshi üzerinden işlem yapılmalıdır.

Benzer sorunla karşılaşabilecek arkadaşlara yardımcı olması açısından bilgilerinize.

Saygılarımla,
Nihat ÖZDEMİR
 
Üst