İthalat fiyat farkı faturası.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
yapmış olduğumuz ithalat ile ilgili karşı tarafa fiyat farkı faturası kesmek istiyoruz. daha önceden malı ithal ederken kdvsini gümrüğe ödemiştik. fiyat farkı faturasını keserken kdv açısından ne yapmamız gerekir?
 
Ynt: ithalat fiyat farkı faturası

ithalat işleminden sonra fiyat farkı faturası kesmeniz çok mantıklı değil.daha önce karşılaştığım için örneklemek isterim aynı durum bizdede yaşandı fakat denetmen karşı tarafın bilgisi dışında kesilmiş olabileceği şeklinde yorumlayabiliyor..o yüzden bu işlemi biz şöyle yaptık.yurtdışı firmasından tarafımıza iskonto uygulandığına dair bir yazı aldık..bu yazıyla , tutarı iskonto gibi carisinden ve ürün maliyetinden düştük ..bu işlemide YMM miz mantıklı buldu..fatura kesmektense bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

siz credıt note'den bahsediyorsunuz sanırım. kdv açısından olumsuz eleştiri ile karşı karşıya kalınabilme olasılığı var gibi geliyor bana..
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

İthalat için fiyat farkı faturası kesilmesi maliyeti azaltıcı bir işlem olduğundan sorun olacağını sanmıyorum. Banka transferleri de buna uygunsa sıkıntı yaratmaz.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

KDV madde 35'e göre fiyat farkı faturası kesilmeli ve ayrıca KDV hesaplanmalıdır.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

istanbul odasının bu soruya cevabı (alıntıdır)

Yapmış olduğunuz işlem bir ihracat teslimi değildir. Yapılan işlem alış iskontosudur. Mal hareketi veya hizmet teslimi olmayan bu faturalamada bizim yorumumuza göre KDV hesaplanmayacağı yönündedir. İşlemlerinize esas olmak üzere İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından mukteza almanızı öneririz. Danışma Birimi

Bu işlemi yaparken bizde çok araştırdık.Birçok YMM den de aldığımız yanıt faturayı bizim kesmemiz yerine karşıdan alınan bir iskonto yazısı..KDV karşısında hiç bir yükümlülük yok..Zira devlet lehine bir durum söz konusu malı gümrükten çekerken fazla vergi ödemiş oluyorsunuz.İskonto faturasında birde KDV hesaplarsanız mükerrer bir işlem ve şirket aleyhine bir durum sözkonusu olacaktır.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

iskonto faturasında KDV hesaplanması nasıl mükerrer bir işlem doğuruyor? Sonuçta ithal olunan bir mal gümrükte KDV si ödenmişse ve fiyat indiriminden kaynaklanan bir durum satıcı tarafından alıcıya iletilmişse; bencede alıcı tarafından fiyat farkı faturası kesilip KDV hesaplanmalıdır.
Ancak fiyat farkı kayıtlarda maliyeti azaltan bir durum söz konusu olduğu için hesaplanan KDV nin gider yada maliyet olarak dikkate alınması gerekmektedir.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

şöyle gümrükten çekerken ödenen KDV Mal bedeli üzerinden hesaplanıyor zaten..bu indirim mal bedeli faturası kesilmeden yapılsaydı indirim kadar eksik vergi ödenecekti..hem tam vergi ödüyorsunuz hemde indirim için kestiğiniz faturada KDV ödeyeceksiniz.Şirkete indirim tutarı kadar mükerrer vergi ödetmiş oluyorsunuz.yanılıyormuyum.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

fiyat farkı kayıtlarda maliyeti azaltan bir durum söz konusu olduğu için hesaplanan KDV nin gider yada maliyet olarak dikkate alınması halinde mükerrer bir ödeme olmayacak. Yani KDV Kanunun madde 35 e göre ithalde KDV matrahı ve indiriminin tam olarak düzeltilebilmesi için hesaplanan bu KDV gider veya maliyet olarak dikkate alınır. Bu da kayıtlara bu şekilde yansıyacaktır.
 
Ynt: İthalat fiyat farkı faturası.

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 35
Kapsam
Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vukubulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vukubulduğu dönem içinde düzeltir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.

ben bu maddededen karşı taraf için yapılacak işlemi kastettiğini anlıyorum.son cümleye bakarsanız işletmeye girmiş olması diyor...şuan üzerinde tartıştığımız durum ise işletmeye giren iade yada fiyat farkı ftsı değil işletmeden çıkan fiyat farkı faturası..
 
Üst