İthalat Yapılmadan Önce Fatura Kesilebilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Maskot
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İthal edeceğimiz malın faturasını sattığımız yer, giderlerine almak için faturasını hemen istiyor, Mal gelmeden böyle bir işlem yapılabilirmi?

İthalat yapılmadan önce fatura kesilebilirmi?

yapılabilir
Önden fatura kesildiğinde
İşbu faturayla mal daha sonra sevk edilecektir ibaresi konulacaktır.
V.U.K. Genel tebliği 173
Resmi Gaze 3-Nisan-1986 Sayı 19067 sahife C-C gereği
İthal malzemeler gümrüğe ...... yılında girecek olup, sevk irsaliyesi malzeme ile birlikte gönderilecektir. diyeceksiniz.
Daha sonra mal gittikten sonra faturanın üzerine sevk irsaliyesi yazılacaktır.

Maliye ve Gümrük Bakanlığından :
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği - (Sıra N0: 173)
3.04.1986 Tarih ve 19067 Sayılı Resmi Gazete
KONU: Belge düzeni değerleme

c) Satılan mallara ilişkin faturaların malın tesliminden önce düzenlendiği ve malın daha sonra sevkedildiği durumlarda; faturayı düzenleyenler faturada malın daha sonra sevk edileceğini belirteceklerdir. Faturada bulunması gereken malın teslim tarihi ve irsaliye numarası ise malın tesliminden sonra alıcı ve satıcı kendilerinde kalan sevk irsaliyesinden faydalanarak faturaya şerh verecekler, fatura ve sevk irsaliyesi arasındaki uyumu sağlayacaklardır.

selamlar
Sayın R.SEMA SİNANGİL
VUK.göre yazdıklarınız doğrudur.Ancak

KDVK Madde 10 göre Vergiyi doğuran olay:
İthalatta,gümrük kanunununa göre gümrük vergisi ödeme mükelefiyetinin
başlaması,gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili, ile meydana gelir.

Yurt içi mal alışı olsaydı R.SEMA SİNANGİL'in yazdıkları doğruydu.
Yurt dışı mal alışı olduğu için malın faturasını almışsa dahi KDVK 10 maddesi gereği vergiyi doğuran olay meydana gelmemiş sayılır,
dolayısıyla faturayı da kesemez kanaatindeyim.

SAYGILARIMLA
SMMM H CENGİZ

Sayın chasan,

Ben bu işlemi bağımlı çalıştığım zaman sadece ithalat yapan ve büyük bir fastfood firmasının ekipmanlarının tekelini üstlenmiş firmada yaşadım.YMM miz maliye kökenli tanınmış biriydi (Defterdarlıktan isim veremiyorum forum kuralları gereği) O böyle yaptırıyordu.

chasan' Alıntı:
selamlar
Sayın R.SEMA SİNANGİL
VUK.göre yazdıklarınız doğrudur.Ancak

KDVK Madde 10 göre Vergiyi doğuran olay:
İthalatta,gümrük kanunununa göre gümrük vergisi ödeme mükelefiyetinin
başlaması,gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili, ile meydana gelir.

Yurt içi mal alışı olsaydı R.SEMA SİNANGİL'in yazdıkları doğruydu.
Yurt dışı mal alışı olduğu için malın faturasını almışsa dahi KDVK 10 maddesi gereği vergiyi doğuran olay meydana gelmemiş sayılır,
dolayısıyla faturayı da kesemez kanaatindeyim.

SAYGILARIMLA
SMMM H CENGİZ

Merhaba,
İthalat işlemi ile ilgili olarak söylediğin doğru ama, yurt içi mal alımları için doğru fakat eksik. KDV Kanunu 10. maddesinin konuyu ilgilendiren bölümleri aşağıda.

Kod:
     Vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi:
     Madde 10 - Vergiyi Doğuran Olay :
     a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
     b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,
...
     ı) İthalatta, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili,

(b) fıkrasında gördüğün gibi verginin doğması için mal veya hizmetin teslimi veya fatura kesilmeside yeterlidir.

Ben başka bir duruma dikkat çekmek istiyorum. Eğer mal bedeli yüksek ise fatura kesilmesi ile KDV doğacak ve eğer aynı ay içerisinde ithalat gerçekleşmezse henüz giderleri gerçekleşmemiş olan bir işlem mevcut olduğundan, beyannamede ödenecek KDV rakamı kesilen faturanın vergisi kadar artacaktır. İzleyen ayda ithalat işlemi esnasında gümrük idaresine ödenecek KDV yapılmış olan diğer işlemlerle karşılanamazsa(finansal açıdan) devreden KDV problemi oluşacaktır.

Sayın Tamer Başkan,
En son yazdığın paragraf doğrudur.Ancak ,Mal teslimi veya faturanın kesilmesiyle ,yurt içi alışlarda vergiyi doğuran olay meydana gelir,İthal edilen mal için vergiyi doğuran olay meydana gelmez.

Bu konuda Değerli Meslektaşımı R.Sema Sinangil'e katılmıyorum

Hasan bey,

Bende Sayın Sinangil gibi düşünüyorum.Sayın Başkan'ında belirttiği gibi sizin bahsettiğiniz sorun satıcı ile ilgilidir.Alıcı açısından malın ithal olup olmaması sonucu değiştirmez.Yeterki ortada hayali bir durum olmasın.

Katılıyorum burada ithalatta KDV'ni ithalatçı (yani alıcı ödediğinden) bir terslik var gibi ama yok mevzuat böyle.Satıcı malı ithal etmeden satıyor yani satıcının ithalat işlemi için Vergiyi doğuran olay meydana gelmeden (gümrükte KDV ödenmeden) bu malı satacağı müşteriye fatura düzenlemesi nedeniyle vergiyi doğuran olay meydana geliyor.

Halbuki sistemin normal işleyişinde önce mal alınır KDV'si ödenir sonra mal satılırken alıcıdan tahsil edilen KDV'den indirilir.Fakat burada özel bir durum var.

M.Kemal Bey,
Olayın aydınlatılması açısından bir sorum daha olacak
ithal edilecek malın fatura tarihi 01.02.2005 ancak mal gümrüğe gelinceye kadar iki ay geçti gümrüktede 2 ay bekletildi dört ay sonra yani
30.05.2005 tarihinde gümrülk işlemleri tamamlandı,
ve 02.02.2005 tarihinde ithal edilecek olan malın faturası alıcıya kesiliyor.
İthalatçının durumu ne olacak

Müsadenizle kemal bey (abi)

malı ithal etmediği halde faturasını kesen kdvk 10.mad.göre kdvyi beyan ederek ödeyecek faturanın kesilmesi tek başına geliri oluşturuyorsa (ki idarenin görüşü bu yönde olacaktır.vergi kanunlarıda asıl olan olayın gerçek mahiyetidir.bu açıdan bakıldığında dönemselik hemde tahakkuk ilkesi gereği faturanın kesilmesi gelirin oluşması açısından yeterli değildir.)
geçici vergi döneminde maliyetini oluşturamadığı satışın vergisini vermek zorunda kalacaktır.(çok ütopik olabilir ama belkide vuk 359 b/1 göre sahte belge düzenleme suçu ile karşı karşıya kalabilecektir.)

faturayı alan mükellef ise kdvyi indirebilecek geçici vergi döneminde olmayan maliyetle vergi matrahını aşındaracak.(idare göre vergi ziyaına sebeb verecek.aldığı faturada gerçek olayı yansıtmadığı için Sahte belge hüviyetini kazancaktır.( sahte belge gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgevuk 359b/1)

özel bir durum diyelim bakalım idare anlayabilecekmi....................

celal elibüyük
smmm-ist

Sayın Elibüyük,

Teşekkür ederim.KDV konusu yukarıdada açıklandı.Sayın Başkan bunu açıkladı ben tekrar ettim.İthalatçı mal gümrükten geçmeden satış yapacaksa ve fatura düzenleyecekse sonucuna katlanacak.

Gelir ve Kurumlar vergisine gelince durum iyice karışıyor.İşlemde bir muvaza varsa Sayın Elibüyük yeterli açıklamayı yapmış.Muvaza yoksa en sağlıklı cevabı Sayın Kurdoğlu verebilir.(Elbette yeterli cevap verebilecek başka meslektaşlarımızda vardır.)

Artık 153 hesabın altına "Yoldaki Ticari Mallar" diye maliyet için gerekli bir hesapmı açılmasını önerir yoksa gelir hesaplarını takip eden dönemlere aktaracak bir yolmu önerir bilemiyorum ama bu işin asıl uzmanı o.Bende cevabını merakla bekliyorum.

Arkadaşlar,

Burada özel durum var.Karşıda ithalatçı var ve bu şirket için malı ithal edip getiriyor.Riske giriyor.
Aynı şekilde faturasını alıp malı henüz almamış kişi için de risk var.Henüz eline geçmemiş mal için ft yı alıyor ve çoğu kez de faturanın belli bir miktarı ödenir.
satın alma servisi müdürü ile pazarlama müdürü tabi ki sözleşme yapıyorlar.Burayı sanırım düşünmediniz.

Sadece muhasebe açısını düşünmeyin.Basiretli bir iş adamı gibi düşünmek zorunda olan İthalatçı şirketle Satın alan şirketin de yapması gerekenler olduğunu düşünüz ve Bu böyle oluyor.

M.Kemal' Alıntı:
Gelir ve Kurumlar vergisine gelince durum iyice karışıyor.İşlemde bir muvaza varsa Sayın Elibüyük yeterli açıklamayı yapmış.Muvaza yoksa en sağlıklı cevabı Sayın Kurdoğlu verebilir.(Elbette yeterli cevap verebilecek başka meslektaşlarımızda vardır.)

Merhaba,
Sayın Ekici, fatura üzerine Sayın Sinangil'in bahsetmiş olduğu şekilde düşülecek bir şerh muvazaa ve Sayın Elibüyük'ün işaret ettiği naylon fatura iddiasını geçersiz kılacaktır.
Yine Sayın Elibüyük'ün bahsettiği gelir yazma durumunda maliyenin büyük olasılıkla faturanın kesildiği döneme gelir yazılması gerektiğini söyleyecektir. Ama dönemsellik ilkesi gereğince teslim edildiği dönemde gelir yazılması gerektiğini ve en kötü ihtimalle yargıdan döneceğini düşünüyorum.

Sayın Sinangil,

Burada bahsedilen risk ithalatçı alıcı arasında oluşacak alacak borçla ilgili değil.Aksine her ikiside "fazlaca basiretli" :wink: davranmış olabilirler yani ithalatçının faturanın kesildiği dönemde yüklüce SDD KDV'si alıcınında Yüklüce ödenecek KDV çıkmış bu nedenle alım satımı öne almış olabilirlermi?Yada alıp satmış görünebilirlermi?

Böyle bir muvaza yoksa diyerek bu kısmıda geçtikten sonra asıl sorun; ithalatçının (verilen örnekte geçici vergi dönemi atlıyor) geçici vergi döneminde stoklarına henüz girmemiş malın satış hasılatı var ve maliyetlendirmeyi (Satılan Malın Maliyeti) nasıl oluşturacağı?

Malı satarken biz geçici hesap kullanıyoruz.Fiili satış gerçekleşince 600 hesaplara alıyoruz.
Fatura üstünede fiili satış gerçekleşince (karşılıklı) irsaliye numarası yazılıyor

Merhaba, Sn. R.Sema Sinangil,
Vermiş olduğunuz açıklayıcı bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Tamamına katılıyorum. Yalnız anlayamadığım bir nokta var. Müşteri malın faturasını istemiş. Firma da gerçekleşmeyen bir işlem için hukukun kaidelerine göre faturayı düzenlemiş. Faturayı alan firma açısından hukuken gerçekleşmiş bir satış işleminden dolayı vergi kaybına sebep olacağını zannetmiyorum. Buna hayır diyecek birilerinin çıkacağına da ihtimal vermiyorum. Çıksa da mal faturalı alınmış ve faturalı satılmış olacak. Asıl beni düşündüren; Satış işleminin ne şekilde geçici hesaplarda takibi yapılacağı. Fatura mal gelmemiş olsa bile VUK. hükümlerine göre düzenlenmiş. Vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş. KDV beyanı yükümlülüğü doğmuş. Geçici vergi dönemlerin de de KDV Beyan matrahı esas alınmakta. Bu hususu biraz daha açıklarsanız sevinirim.

SELAM

KDVK 10.Maddesi İthalatla ilgili bölümü gözönüne alınırsa gümrük işlemrleri yapılmadıkça vergiyi doğuran olayda o faturanın fazla önem teşkil etmediği ortaya çıkmaktadır.

Daha önce verdiğim örnekte ,dönemselik ,geçici vergi,kurumlar vergisi , maliyetlendirme açısından ve stok girişi çıkışı açısından alıcıya fatura kesmemesi gerekmektedir.

Arkadaşımız Kemal Bey ithal edilen malın 153 Yoldaki Ticari Malar şeklinde kaydedebileceğini yazmış,ancak 159 Yurt dışı Sipariş Avansları olarak kaydedebileceğini düşünüğorum

R.Sema Sinangil Arkadaşımız İthalatçı firmanın basiretli bir iş adamı olabileceğini da düşünmek lazım demiş.Yukarıda saydığım KDVK 10.maddesi ve saydığım sakıncalardan dolayı düşüncesine katılmak mümkün değildir.Kanun Maddeleri ve sakıncalar varken basiretlikt çözüm değildir.

SAYGILARIMLA

SMMM- H CENGİZ

Merhaba,

Sn. Başkan ve Sn. Ekici, konunun KDV yönünün açıklamış. Bu konuda eklenecek bir şey yok.

Konunun kar belirlenmesi yönüne gelince, bu konuda asıl kullanılması gereken yöntem, "Yoldaki Mallar Hesabı"nın devreye girmesidir. İthal edilecek malın o günün koşulları altında hesaplanan maliyeti bu hesaba yüklenir. Ya da, çok tercih edilmemesine rağmen, fatura bedeli "380- Gelecek Aylara Ait Gelirler" hesabına alınarak, teslim tarihine kadar orada bekletilir.

380 hesap kullanımı tanımı gereği peşin tahsil edilen gelirlerle (örn. 1 yıllık kira bedeli ya da sigorta bedeli gibi..) ilgili olduğundan bu olayda kullanımı bana göre uygun değil. Ama kullananlar ve kabul edenler var.

Ama bana göre, 1. yol daha doğru ve gerçekçidir. Ben bu yolu kullanıyorum.

Bu uygulama, daha çok yıl sonlarında bütçe paylarını aktarmak istemeyen kuruluşlar tarafından yapılan zorlamalarla ortaya çıkıyor. Yıl içerisinde ender rastlanıyor.

Sn. Elibüyük, bu durumda kesilen faturanın SMİYB olarak görülebileceğini uyarmış. Ama ortada yapılacağı kesinleşen bir ithalat olayı olduğuna göre, endişeli bir durum söz konusu değil.

Merhaba,
Sayın Kurtoğlu, Tekdüzen açısından olaya açıklık getirdi. Kendisine teşekkür ederim. Ben bu örneği biraz daha açarak Gelir ve Kurumlar vergisi açısından da masaya yatırmak istiyorum.
Örnek: İthalatçı X firması, Aralık ayı içinde kendisinden ithalatını gerçekleştirmediği mal için Y firmasına 5.000 YTL+ KDV lik fatura kesiyor. Y firması da bu faturayı defterine işlemek suretiyle o ay içinde çıkması gereken KDV'sinden mahsubunu yaparak bu kadarını ödemiyor. Bu durumda malın ithalatı Ocak ayı içinde gerçekleşiyor. İthalatçı firma da aralık ayında kestiği fatura karşılığında şubat ayında malı teslim ediyor.
1-) GV veya KV karşısında bu fiili olmayan satışın vergisini ithalatçı firma ne şekilde beyan edecek veya beyan etmeyecek?
2-) Malın alıcısı olan Y firması Maliyetine dahil ettiği fatura için basiretli bir iş adamı gibi hareket ettiğini nasıl ispatlayacak?

Saygılarımla,