İthalatda taşıma yapan Uluslararası Firmalarda STOP: ve KDV

Üyelik
21 Tem 2009
Mesajlar
4
İthalat işlemlerinin Yurtdışı-Gümrük arasındaki nakliyesinde Dar mükellef bir firma ile çalışmayı planlamaktayız.

Bu firmadan alınan nakliye,navlun vs faturalar stopaja ve kdv tabi midir?
 
Ynt: İthalatda taşıma yapan Uluslararası Firmalarda STOP: ve KDV

KDVK 1'e göre KDV'nin konusuna Türkiye'de yapılan işlemler giriyor. Burada taşımacılık tamamen yurtdışında gerçekleşiyor. KDV'ye tabi değil diye düşünüyorum.

Diğeri de Yurtdışındaki şirketin ticari kazancı, ticari kazancın söz konusu olduğu durumlarda stopaj yapılmıyor. Esasen bu da dar mükellef kurumun elde ettiği bir kazanç yok.

Çünkü GVK 7'ye göre Türkiye'de elde edilen ticari kazançtan bahsetmek için bu kazanç sahibinin Türkiye'de işyerinin veya daimi temsilcisinin olması ve kazancın bunlar aracılığıyla elde edilmesi gerekmekte. Sizin durumunuzda ticari kazanç işyeri veya daimi temsilciyle elde edilmediği için Türkiye'de elde edilen dar mükellef kurum kazancı söz konusu olmayacaktır.

Türkiyede elde edilen kazanç olmadığı için bundan stopaj yapılmayacaktır diye düşünüyorum.
 
Ynt: İthalatda taşıma yapan Uluslararası Firmalarda STOP: ve KDV

Sorumlu sıfatı ile KDV veya Gümrüğe gelen mal matrahını yükselmek gerek miyor mu?
 
Ynt: İthalatda taşıma yapan Uluslararası Firmalarda STOP: ve KDV

Bu konuyla alakalı tebliğ : 15 Seri Nolu KDV GT , ilgili kısmı şöyle

C _ YURT DIŞINDAN SAĞLANAN HİZMETLER:

Katma Değer Vergisi Kanununun 1. maddesine göre işlemler Türkiye'de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı Kanunun 6/b maddesine göre, Türkiye'de yapılan, değerlendirilen veya faydalanılan hizmetler Türkiye'de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, fırmanın Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanunun 9. maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Değerlendirilen kısmının altını özellikle çizdim. Çünkü bu kısım 2000 yılından itibaren kaldırılmıştır. GVK 7'de değerlendirme çok geniş tanımlanmakta, deftere gider olarak kaydedilen her harcama değerlendirme kapsamına; bu vasıtayla da KDV'nın konusuna girmekteydi. Bunu engellemek adına (tahminim) bu kısım 2000 yılından itibaren kaldırılmış.

Tebliğde de görüldüğü üzere hizmetin Türkiye'de KDV'ye tabi olup olmamasına KDVK 1/2'ye göre değil. KDVK 1 ve KDVK 6'ya göre karar vereceğiz. KDVK 1 de Türkiyede yapılan işlemler diyor. KDVK 6'da Türkiye'de yapılan işlemler tarif ediliyor.

Hizmetin Türkiyede yapılmış sayılması için;

Hizmet Türkiye'de yapılacak
Hizmetten Türkiye'de faydalanılacak.

Sizin durumunuzda ikisi de yok diye düşünüyorum . Tabi geniş düşünürsek Firma Türkiye mükellefi yaptığı hizmetten de sonuçta Türkiye'de faydalanacak. O halde "değerlendirme" lafzının da çıkarılmasına gerek yoktu diye düşünürüm. Burada amaç KDV'nin konusuna giren hizmetleri kısıtlamak.

Faydalanma konusunda şöyle düşünüyorum. Örneğin Türkiye'deki bir inşaat için yurtdışında proje çizdirilmişse;

Verilen hizmet ne: Proje
Projeden nerede faydalanılacak: Türkiye
O zaman KDV'ye tabi.

Ancak proje Türkiye'deki bir inşaat için değil de Türkmenistandaki bir inşaat için çizilseydi. Projeden yurtdışından faydalanılacağı için KDV'ye tabi olmayacaktı. Ancak biraz önce bahsettiğim üzere eğer faydalanmayı çok geniş düşünürsek inşaat Türkmenistan'da da olsa sonuçta bu inşaattan kazanç sağlayan Türk firması dolayısıyla Türkiye'de faydalanma var diye yorumlayanlar da olabilir. ancak ben bu yoruma katılmıyorum.

Not: Yurtdışı ulaştırma şirketleri kazancı içi KVK 23'te özel düzenleme var. Benim ilk cevabımdaki genel olarak ticari kazançlara ilişkindi. Ancak bu özel düzenlemeye göre de sonucun farklı olmayacapını düşünüyorum. (Stopaj yapılmaması yönünde)
 

Benzer konular

Üst