İthalatta Ödenen Masrafların Muhasebeleştirilmesi Hk.

huseyinsisman

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
282
Konum
İst.
İthalatını yapmış olduğumuz malla ilgili olarak ödemiş olduğumuz :
1-Lojistik firmasına Navlun,Konişmento ücretlerini
2-Gümrük Müşavirliğine Gümrükleme,Müteferrik vs.giderlerini
3-Gümrük Müdürlüğüne ödenen Katma Değer ve Damga vergilerini

hangi hesaplarda muhasebeleştirmeliyim.Mal hesabını hangi evrağa göre muhasebeleştirmeliyim.Yardımcı olursanız sevinirim.
Herkese kolay gelsin...
 
sayın hüseyin şişman

lojistik navlun gümrük müşaviri giderlerini 770 hesaplarına veya mal ın maliyetine ekleyebilirsiniz kdv yi 191 hesaba ödenen damga vergisini 770 lerdeki hesaba kayııt edebilirsiniz mal hesabı derken neyi kastettiniz faturanızı gümrük beyannamesindeki tarih ve döviz kuruna göre kayıt alacaksınız

saygılarımla
taner ozturk
 
Sayın Hüseyin ŞİŞMAN,

İthalde ödediğimiz K.D.V. hariç diğer bütün masrafları malın maliyetine yani 150 hesaba işliyoruz.Mal bedelini ise fiili ithal tarihindeki Merkez
Bankası Döviz Alış kurundan Fatura üzerindeki tutar üzerinden hesaplıyoruz.

Saygılarımla,

Mustafa DİNÇ
S.M.
 
Anladığımkadarıyla " malın stoğa girmiş olduğu tarihe kadar yapılan masraflar maliyete eklenir " kuralı ithalatta da geçerli olmuş oluyor demek ki.Mal bedelinden kasdettiğim belli zaten, ne ithal ediyorsak 150 veya 153 hesabı çalışıyor.
Herkese iyi çalışmalar...
 
Merhaba,

V.U.K.
Maliyet Bedeli:

Madde 262 - Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetleriyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.

V.U.K.
Emtia
Madde 274. - (5024 Sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen madde, Yürürlük: 1.1.2004) Emtia, maliyet bedeliyle değerlenir. Emtianın maliyet bedeline nazaran değerleme günündeki satış bedelleri %10 ve daha fazla bir düşüklük gösterdiği hallerde mükellef, maliyet bedeli yerine 267 nci maddenin ikinci sırasındaki usul hariç olmak üzere, emsal bedeli ölçüsünü tatbik edebilir. Bu hüküm 275 inci maddede yazılı mamuller için de uygulanabilir.

Anılan kanun maddelerine istinaden emtia bedeli + ithalat masrafları + emtianın satın alınıp işletme stoklarına girdiği tarihe kadar oluşan kur farkları emtianın maliyet bedelini oluşturmaktadır.

İthalat masraflarını 159 hesapta biriktirip, tüm masraflar tamamlandıktan sonra STOKLAR hesabına virman yaparsınız.

K.D.V. ise 191 hesaba işlenmesi gerekir.

Saygılar.
 

Benzer konular

Üst