İyi SMMM Olmanın Yolları

Herkese Merhabalar,
Aday meslek mensubuyum ve stajımın bitmesine az bir süre kaldı. Ne var ki hala meslekle ilgili birşey öğrenemedim. Büroya işi öğrenmek için girdim ama hala muvaffak olamadım. Stajım bittiğinde kendi büromu açmak istiyorum. Daha da ötesi hakikaten çok iyi bir mali müşavir olmak istiyorum. Yani mesleğimle ilgili her soruya cevap verebilecek kadar donanımlı bir mali müşavir olmak gerçekten idealim. Maalesef bunu nasıl başarabileceğim hakkında bir fikrim yok. Çalıştığım yerde de yardımcı olan yok. Bu yüzden siz büyüklerimden bu konuda yardımcı olmanızı bekliyorum. Ne yapmalıyım? Çok okumam gerektiği söyleniyor ama ne okumam gerektiği konusunda da hak verirsiniz ki sıkıntılıyım. Yani hiç birşey bilmeden ne okumam gerektiğini nasıl bilebilirim! Nerden başlamalıyım?

Bu konuda bana yardımcı olabilecek her türlü bilgi ve kaynak desteğinizi bekliyorum. Saygılar...

Ynt: İyi SMMM Olmanın Yolları

En önemli yardımcınız kitaplar olacaktır. Ben Ticaret Lisesi nden başlayarak bu işe bulaşalı yaklaşık 15 yıl oluyor. Öğrendiklerimin %99 u bireysel gayret ve çalışmalarımın neticesidir. Okumaya vergi kanunlarından başlayabilirsiniz daha sonra tebliğ yönetmelik ve genelgeleri incelersiniz. Tabi bu arada günlük resmi gazeteyi ve vergi makalelerini takip etmeniz gerekiyor. Siz bunları yapmaya başladıkça gerisi gelecek ve siz kendinize bir yol haritası belirlemiş olacaksınız. Tabi bu forumdan öğrenecek çok şeyiniz var.

Şimdiden kolaylıklar dilerim

aynı problemi birçok arkadaşımız belki mesleğin başlarında belki halan çekmekte bende dahil. bu meslek çok geniş ve zengin bir meslek. ne kadar öğrenirsen öğren hep eksik hissettiren bir meslek. bence bu meslekte en önemli unsurlar özgüven ve belli bir muhakeme mantalitesine sahip olmak. bilgi daha sonra gelir.

Çok okumak gerekir. tabiki bu işler kapasite meselesi. biri bir kere okur geçer olayı yer yutar. kimi defalarca okur anlamak için. iyi bir muhasebeci olmak istiyorsak benim yorumum kimse katılmak zorunda değil; çok okumak çok araştırmak tecrübeli kişilerle konuları konuşmak,tartışmak ve çok meraklı olmak kısacası bilgiye aç olmak. Devamında özgüveni geliştirmek özgüvenin olmadığı hiçbir iş tam değildir. zamanla kendine güven artacak ve risk alma kapasiten artacak. daha tepeden bakmayı öğrendiğin vakit işte o zaman kıvama gelmişsindir.

Unutmayalım insanlar güçlü insanları tercih ederler. Güçlü olmak için çok çalışmak gerekir.

saygılar sevgiler...

İnankli bunun yollarını bende düşünüyorum stajyer olarak. Sanırım bize en iyi yol gösterecek kişi hem çok defteri olup hemde müşterileri tarafından çok sevilen bir üstadımız olmalı :D (Defteri çok olan kısmı şakaydı, kimse ciddiye alıp üzerime gelmesin ama sevilen kısmı gerçek :))

Apocalypse ' Alıntı:
Herkese Merhabalar,
Aday meslek mensubuyum ve stajımın bitmesine az bir süre kaldı. Ne var ki hala meslekle ilgili birşey öğrenemedim. Büroya işi öğrenmek için girdim ama hala muvaffak olamadım. Stajım bittiğinde kendi büromu açmak istiyorum. Daha da ötesi hakikaten çok iyi bir mali müşavir olmak istiyorum. Yani mesleğimle ilgili her soruya cevap verebilecek kadar donanımlı bir mali müşavir olmak gerçekten idealim. Maalesef bunu nasıl başarabileceğim hakkında bir fikrim yok. Çalıştığım yerde de yardımcı olan yok. Bu yüzden siz büyüklerimden bu konuda yardımcı olmanızı bekliyorum. Ne yapmalıyım? Çok okumam gerektiği söyleniyor ama ne okumam gerektiği konusunda da hak verirsiniz ki sıkıntılıyım. Yani hiç birşey bilmeden ne okumam gerektiğini nasıl bilebilirim! Nerden başlamalıyım?

Bu konuda bana yardımcı olabilecek her türlü bilgi ve kaynak desteğinizi bekliyorum. Saygılar...
Merhaba arkadaşlar,

Bende kendimce fikirlerimi sizlerle paylaşayım. Evet çok okumak gerekiyor ama ne kadar çok okursanız okuyun okuduklarınızı çok çabuk unutuyorsunuz çünkü çok fazla konu var. Ama karşılaştığınız sorunları mevzuattan okuyarak ve konuyu bilenlerle görüşerek çözmeye çalıştıkça o konular artık kolay kolay unutulmaz oluyor. Böyle bir öğrenme yöntemiyse değişik işletmelere sahip olan ve gerçekten işine vakıf olan birinin yanında çalışmaktan geçiyor. Tabi bu durum büroda çalışmak isteyenler için geçerli. Bir işletmede çalışıyorsanız çalıştığınız işletmede büyükse bu seferde dikine tecrübe ve bilgilerinizi artırabiliyorsunuz. Yani inşaat şirketindeyseniz o sektöre göre bilgilerinizi derinleştirebiliyorsunuz gibi. Baştada söylediğim gibi çok okumak önemli ama illaki okuduğunuz şeyle ilgili pratik bir işe bulaşmanız gerekiyor. Yoksa kolay kolay akılda kalmıyor.

Bence çok okumak gerekmez, kullanmayacağınız bilgiyi beyninizde depolamanın ne faydası var? Hoş zaten okuduğunuz bilgiyi kullanmaz iseniz 3 ay hatırlayamazsınız. İlk yapılması gereken illa ki okunacak ise, okunması gerekeni bulup onu okumak. Peki okunması gereken ne iş te o da kişiden kişiye değişir.

Muhasebeci fıkrası gibi oldu, yukarıda mesaj doğru ancak hiç bir işe yaramıyor.

Bence bu siteyede gün aşırı bak çok güzel konular,çok farklı olaylar oluyor ve insanı farklı düşünmeye teşvik ediyor,bizlerin en büyük şansı bu bence o yüzden çağın icadı internet,forum sitesi sayesinde Türkiye nin farklı bölgelerindeki insanların deneyimlerini bizlerde burada yaşıyoruz,paylaşıyoruz,düşünüyoruz ve çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu siteye üye olarak zaten öğrenme yolunda ilk golünü atmış bulunuyorsun.

Başarılar..

Evet okumak...!

Fakat şu varki okumak tek başına çare değil bence asıl iş "özgüvende" matadorun dediği gibi. Malesef hayatımızda acı tecrübe yaşamadan öğrenemiyoruz ne nasihat dinliyoruz nede okuduklarımızın gerçek anlamda yorumlayabiliyoruz.

bence; korkmadan mesleğimizle ilgili herkonuda burnumuzu sokarak gerekirse zorla sorumluluk almak ve sonrasında da bu sorumluluğu yerine getirebilmek için çabalamak, araştırmak işte o zaman okumak. Bunu yapabilmek içinde bilgiye beceriye kariyere aç olmak gerek. Hatta parasal anlamda da aç olmak bu amaca destek olacaktır :)

M.Gür ' Alıntı:
Evet okumak...!

Fakat şu varki okumak tek başına çare değil bence asıl iş "özgüvende" matadorun dediği gibi. Malesef hayatımızda acı tecrübe yaşamadan öğrenemiyoruz ne nasihat dinliyoruz nede okuduklarımızın gerçek anlamda yorumlayabiliyoruz.

bence; korkmadan mesleğimizle ilgili herkonuda burnumuzu sokarak gerekirse zorla sorumluluk almak ve sonrasında da bu sorumluluğu yerine getirebilmek için çabalamak, araştırmak işte o zaman okumak. Bunu yapabilmek içinde bilgiye beceriye kariyere aç olmak gerek. Hatta parasal anlamda da aç olmak bu amaca destek olacaktır :)
M.gür güzel şöylemiş. İş başa düşünce öğrenilir. İlk iş kendinize güvenmek ve bu güvenide karşınızdakine hissettirmenizdir.

M.Gür ' Alıntı:
Evet okumak...!

++1

Yorumlar için herkese çok teşekkür ediyorum. Bu konuda inanın elimden ne gelirse yapmak için uğraşıyorum. Hatta "mesleğin mutfağı bürodur" dedikleri için stajımı büroda yapıyorum. Ama maalesef şu ana kadar hiçbir şey öğrenemedim. Öğrenemeyişimin sebebi kesinlikle benimle alakalı değil:) Öğrenmem istenmiyor sanırım:) Zaten o yüzden mesleği nasıl öğrenebilirim diye sizlere sordum. Bilemiyorum ama stajımın bitmesine az kalmasına rağmen işi bilmemek beni son derece rahatsız ediyor ve bi o kadar da üzüyor. Staj bitmeden bir şeyler yapmalıyım. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Selamlar...

Soru sor :) çünkü öğretmezler, bunu kötü niyetli oldukları için değil hep seni düşünemeyecekleri için yapamaazlar. Dolayısıyla senin tabiri caizse yırtınman gerek soru sorman, işlerin içine burnunu sokman, yorum yapman, yorum alman gerek. Zor bir süreç ve bu benim saydıklarımda biraz insanda karakter olarak bulunması gerekli yoksa işiniz zor.

aslında işle ilgili şeyler yapsam elbetteki soru sorcam. ama burda işle ilgili herhangi bişey yapmıyorum. o yüzden bu işi öğrenmenin başka yollarını arıyorum. yoksa stajım bittiğinde hiçbir şey bilmeyen bir mali müşavir olacağım:(

Söylenenlerin hepsi doğru..
Dört dörtlük olamazsınız,o nedenle kabaca çokta yırtınmanıza gerek yok.herşeyi öğrenmek için kendinizi zorlamayın.Kendinize planlama yapın.teorilere çok fazla takılmayın,pratikte bocalarsınız. teori ile pratiğin her zaman aynı olmadığını anlamışsınızdır.vaktiniz varsa -ki sanıyorum var- belli bir konuya belli günler ayırın.Vergi ve mevzuat siteleri önünüzde açık olsun.Mevzuatla ilgili bir mail grubuna abone olun.Büroda iseniz mükelleflerin telefonla gelen isteklerine dikkat edin.Müşteri, aradığında sorusunun cevaplanmasını ister,genelde ne tür sorular geldiğine dikkat edin o sorular mesela önceliğiniz olabilir.Herhangi bir konuya daha çok ağırlık verin.Her konudan az çok haberdar olun ama en az bir konuda çok iyi olun.İnternet açılış sayfanızı herhangi bir mevzuat sitesi olarak seçin,alomaliye olabilir,bununla işe başlayın.Büroda kaldıkça muhasebe dosyalarını karıştırın.Kesinlikle dinlemeyin,not alın.Kesinlikle ajandanız olsun.Önemli gördüğünüz makale ve mevzuatları print edin,kendinize dosyalayın,önemli yerlere postitlerle not yazın.Herşeyi ezberlemeye çalışmayın ama neyi nerde bulabileceğinizin planlamasını iyi yapın.Soruları önemli önemsiz şekilde ayırmadan aklınıza geleni sorun fakat kişiyide bunaltmayın.Ofis içinde yapılan telefon görüşmelerine bile kulak kabartın.(işle ilgili olanlara tabi :) ) Birisi birine birşey anlatırken bile öğrenebilirsiniz.Ofiste gerekirse biri diğerine işle alakalı birşey anlatırken yanlarına gidin sizde dinleyin gerekirse dinlemek için izin isteyin.
Vakit darlığından şimdilik bu kadar...
Saygılar..