İzin parası.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan world12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba
iş yerimden ayrılmadan 1 hafta önce müdürüme işten ayrılacağımı açıkladım ve 20,11,2009 tarihinde istifa dilekçemi verdim.normal paramı aldım fakat izin paramı 15 gün önce haber vermediğim gerekçesi ile vermediler.
bu konuda yapabileceğim bir başvuru var mı?

Ynt: izin parası

Söz konusu bildirim;

A- Altı aydan az çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden iki hafta önce

B- Altı ay ile 1,5 yıl arasında çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden dört hafta önce

C- 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden altı hafta önce

D- Çalışması 3 yıldan fazla olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden sekiz hafta önce yapılmalıdır.

Ama yinede bu şekilde kesinti olmaz.

Ynt: İzin parası.

Yıllık ücretli izin haklarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı İş Kanunu ile belirlenmektedir. Bu kapsamda yıllık ücretli izin haklarının ilgili olduğu dönemde kullanılması esastır. Yıllık ücretli izin hakkından vaz geçilemez. İşveren işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmasını sağlamakla yükümlüdür. Bununla birlikte; iş sözleşmesinin feshi halinde hak kazanıldığı halde kullanılmamış bulunulan izin haklarına ilişkin ücret fesih tarihinde işçiye ödenmektedir.

Burada ödenecek izin ücreti konusunda geriye dönük bir sınırlama getirilmiş durumda değildir. İzin ücretleri konusunda 5 yıllık bir zaman aşımı bulunmakla birlikte, bu zaman aşımı süresi fesih tarihinden sonra geçen 5 yıllık süreye yönelik bir düzenlemedir. Çalışmaya devam eden işçinin izin hakları kullanılmadığı gerekçesi ile ortadan kalkmamaktadır.

İhbar önelinde işçi ve işveren bildirim sürelerine uymak zorundadır. Nasıl ki işveren ihbar süresine ait ücreti peşin olarak ödeyip iş akdini fesh edebiliyorsa, aynı şekilde işçi de süreye uymadan iş akdini fesh ediyorsa ihbar süresine ait ücreti ödemek zorundadır.

bulent249 ' Alıntı:
aynı şekilde işçi de süreye uymadan iş akdini fesh ediyorsa ihbar süresine ait ücreti ödemek zorundadır.

Sn. Bülent249
İşçi akdinin işçi tarafından bildirimsiz olarak fesh edilmesi durumdan işçi, işverene bir ücret ödemek zorunda değildir.

SÜRELİ FESİH (2. Bölüm / İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi)

MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

Açıklmanız için teşekkürler öğrenmiş oldum.

arkadaşlar teşekkürler fakat tabiki ben genede konuyla ilgili bir dilekçe yazıp göndermek istiyorum araştırılması için ne tür bir dilekçe yazmam gerek ?

Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurmalısınız.
Yalnız bir sorum olacak İbraname imzaladınız mı?

2 yıl 3 aydır kısmi istihdam olarak ayda ortalama 18 gün çalışıyorum ve bu günler bazen hafta sonu bile oluyor,bayramlarda ve milli günlerde çalıştığımda ek mesai ücreti alıyorum fakat yıllık paralı izin hakkında hiç bir bilgim yok 2 yıl 3 ayda iş yeriömden hiçbir izin talebim olmadı işyerimdende bana bu konuda hiç bir şey söylenmedi ben 1 ay sonra askerlik için kıdem tazminatımı alıp iş yerimden ayrılıcam sizlerin bahsettiği izin parasını çıkarken iş yerim bana verirmi yada ben iş yerimden bu parayı telep etmezsem iş yerim bu paranın üstüne yatarmı ? yardımcı olursanız sevinirim..

narkoz ' Alıntı:
2 yıl 3 aydır kısmi istihdam olarak ayda ortalama 18 gün çalışıyorum ve bu günler bazen hafta sonu bile oluyor,bayramlarda ve milli günlerde çalıştığımda ek mesai ücreti alıyorum fakat yıllık paralı izin hakkında hiç bir bilgim yok 2 yıl 3 ayda iş yeriömden hiçbir izin talebim olmadı işyerimdende bana bu konuda hiç bir şey söylenmedi ben 1 ay sonra askerlik için kıdem tazminatımı alıp iş yerimden ayrılıcam sizlerin bahsettiği izin parasını çıkarken iş yerim bana verirmi yada ben iş yerimden bu parayı telep etmezsem iş yerim bu paranın üstüne yatarmı ? yardımcı olursanız sevinirim..

Oturup kurmak yerine , ayrılacağınızı bildirirken kullanmadığınız izin sürelerinin ücretlerinin de hesaba dahil edilmesini belirtseniz.