Jeep'lerin (4x4) KDV si İndirim Konusu Yapılabilir mi?

iyi çalışmalar

4*4 arazi taşıtları binek oto kapsamında nitelendirildiğinden ödenen katma değer vergisinin indşrşm konusu yapılması mümkün değildir.


mehmet kaya
 
Re: iyi çalışmalar

meka' Alıntı:
4*4 arazi taşıtları binek oto kapsamında nitelendirildiğinden ödenen katma değer vergisinin indşrşm konusu yapılması mümkün değildir.


mehmet kaya

KATILIYORUM
 
Konu hakkında bir muhtezaya ulaştım umarım faydalı olur

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı

Katma Değer Vergisi Gelir
Müdürlüğü


TARİH : 19.02.2003

SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.30.849

KONU : Jeep alımında ödenen KDV’nin indirim konusu

yapılıp yapılamayacağı



…………………SAN. TİC. LTD. ŞTİ.



İlgide kayıtlı dilekçenizde şirketinize Jeep satın alındığı, alımında ödenen KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında bilgi talep edilmektedir.


Benzer bir konu ile ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan 26.04.2001 tarih ve 22667 sayılı yazıda;



“ Bilindiği üzere, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/b maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisinden indirilmeyeceği hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 22.12.1992 tarih ve 92/3896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki III ve IV sayılı listelerde 12.09.2000 tarih ve 2000/1221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik ile 87.03 Gümrük Tarife Pozisyonunun kapsamı yeniden belirlenmiştir.


Söz konusu değişiklik, Avrupa Birliği’nin uyguladığı Kombine Nomenklatürdeki değişiklikler nedeniyle yapılmış olup, tarife değişikliği tamamen detaylandırma amacı taşımaktadır.


Ayrıca bugüne kadar arazi aracı, jeep 4x4 arazi aracı olarak bilinen ‘binek amaçlı taşıtların’ üretim ve kullanım amaçlarında bir değişiklik olmamıştır. Bu taşıtlar; binek otomobil kapsamında 87.03 pozisyonunda yer alan şoför dahil 9 veya daha az kişi kapasiteli, karayollarında kullanılan, yük ve yolcu taşıma amacı bulunmayan “binek amaçlı taşıt’lar olup bunların kullanılmamış olanlarının teslimi; silindir hacmine göre 26 ve %40 katma değer vergisi oranlarına tabidir.

Kanunun 30/b maddesi gereğince, otomobil alım satımı yapanlar ile taksi işletmeleri, otomobil kiralama şirketleri ve sürücü kursları dışında bu araçların alımında ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının mümkün olmayacağı tabiidir. İndirilmeyen katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi uygulamasında işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak gözönüne alınması mümkün bulunmaktadır.” denilmektedir.

3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 3505 sayılı Kanunla değişik 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 17.07.2002 tarih 2002/4480 sayılı Kararname Eki Karar ile 01.08.2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere (1) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için %18 olarak KDV oranları yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu kararname ile %26 (III) ve %40 (IV) sayılı listeler ise 01.08.2002 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre, şirketiniz tarafından satın alınan Jeep binek otomobil kapsamında olup, ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, ödenen bu vergi işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst