uyumsoft

K.K.E. Giderler / Dönem Net Karı İlişkisi

logo isbasi

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Brüt Satışlar : 100.000,00 YTL
Satışların Maliyeti : 80.000,00 YTL
Genel Yönetim Giderleri : 10.000,00 YTL
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler : 5.000,00 YTL
olduğunu farz ettiğimiz bir ştinin Vergi ve yasal yükümlülük karşılığı nasıl hesaplanacak.?

Sormak İstediğim soru Kanunen Kabul edilmeyen giderler ile ilgili

Yukarıdaki örnekte: Gelir tablosuna göre 10.000,00 YTL karımız var.Fakat kanunen kabul edilmeyen giderleri vergi matrahına ilave ettiğimizde 15.000,00 ytl kar oluyor. Biz dönem karını hesaplarken nazım hesaplarda izlediğimiz k.k.e.giderleri geçici vergide veya kurumlar vergisi beyannamesini verirken vergi matrahına ilave ediyoruz. Bu durumda gelir tablosu veya bilançoda 10.000,00 YTL kar görünürken kurumlar vergisine esas karımız 15.000,00 YTL. nazım hesaplarda izlediğimiz k.k.e.giderleri nasıl gelir tablosu veya bilanço da gösterebiliriz.? Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.Hayırlı günler dilerim.

Ynt: K.K.E. Giderler / Dönem Net Karı İlişkisi

Kanuen kabul edilmeyen giderler gelir tablosunda 689 nolu hesabına alınarak bir taraftan gider yazılırken Geçici ve Kurumlar vergisi beyannamesinde gelir hanesine alınarak bilançodan atılması sağlanır. Kısaca Ticari kar :5.000,00 YTL + KKEG:5.000,00=10.000,00 YTL Mali kar.

Merhaba,
KKEG olarak değerlendirilen harcamaların gelir tablosunda gelir olarak ilave edilmesi şeklinde bir uygulama yoktur. Ayrıca harcamalar KKEG olduğu için 689 hesaba almayada gerek yoktur. Arkadaşımız zaten Nazım Hesaplarda izlediğine göre doğrusunu yapıyor.
Gelir tablosunda görünen kar ile bilançoda görünen kar eşit olmalı fakat kurumlar vergisi beyannamesinde arkadaşımızın söylediği gibi sadece beyanname üzerinde matrahı bulmak için gelire ilave edilmelidir.

rıza özbek' Alıntı:
Brüt Satışlar : 100.000,00 YTL
Satışların Maliyeti : 80.000,00 YTL
Genel Yönetim Giderleri : 10.000,00 YTL
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler : 5.000,00 YTL
olduğunu farz ettiğimiz bir ştinin Vergi ve yasal yükümlülük karşılığı nasıl hesaplanacak.?
Burada gelir tablosunda 10.000,00 YTL kar görünecek yapman gereken tek şey basit bir vergi hesaplama tablosu hazırlamak ve burada KKEG olarak değerlendirdiğiniz 5.000,00 YTL harcamayı gelire ilave ederek bulacağın 15.000,00 YTL üzerinden vergi karşılığı ayırmaktır.

4 SIRA NO' LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 22231
Resmi Gazete Tarihi 18/03/1995
Kapsam

6. Olağan Dışı Gider ve Zararlar

Bildirimin "Olağan Dışı Gider ve Zararlar" alanında yer alan satırlara, 680- Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları, 681- Önceki Dönem Gider ve Zararları ve 689- Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesaplarına borç kaydedilen ancak, vergi mevzuatına göre gider olarak kabul edilmeyen tutarlar kaydedilecektir.

Netice de işin doğrusunu kanunlar bilir tercih sizin.

Sayın Tamer Başkan Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Karımız 10.000 YTL
K.K.E.Gider:5.000 YTL
Toplam 15.000,00 YTL
15.000,00*%20= 3.000,00 YTL Kurumlar Vergisi
Gelir tablosunda Dönem Karı 10.000,00YTL
Kurumlar Vergisi Karşılığı 3.000,00 YTL
Dönem Net Karı 7.000,00 YTL işlemi doğrumudur?

Birde Kurumlar vergisi Matrahı 15.000,00 YTL biz vergi levhasına dönem karını 15.000,00 mi yazacağız.? 15.000,00 YTL vergi matrahımızın olması ile gelir tablosunda dönem net karının 7.000,00 YTL kar olması arasındaki bağı tam kuramıyorum. Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Hayırlı günler dilerim.

turk_bey ' Alıntı:
4 SIRA NO' LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 22231
Resmi Gazete Tarihi 18/03/1995
Kapsam

6. Olağan Dışı Gider ve Zararlar

Bildirimin "Olağan Dışı Gider ve Zararlar" alanında yer alan satırlara, 680- Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları, 681- Önceki Dönem Gider ve Zararları ve 689- Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesaplarına borç kaydedilen ancak, vergi mevzuatına göre gider olarak kabul edilmeyen tutarlar kaydedilecektir.

Netice de işin doğrusunu kanunlar bilir tercih sizin.
Merhaba,
Bahsettiğiniz tebliğin alıntı yaptığınız bölümü "Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Ticari Kardan Mali Kara Ulaşmak için Düzenleyecekleri Bildirimin doldurulması" ile ilgilidir ve KKEG harcamalar 689 hesaba alınır dememekte bildirimin ilgili kısmına bahsettiği hesaplara kaydedilen KKEG tutarlarının yazılması gerektiğini anlatmaktadır.

rıza özbek' Alıntı:
Karımız 10.000 YTL
K.K.E.Gider:5.000 YTL
Toplam 15.000,00 YTL
15.000,00*%20= 3.000,00 YTL Kurumlar Vergisi
Gelir tablosunda Dönem Karı 10.000,00YTL
Kurumlar Vergisi Karşılığı 3.000,00 YTL
Dönem Net Karı 7.000,00 YTL işlemi doğrumudur?
Sayın Özbek yaptığınız hesaplama doğrudur.

Sayın Rıza Özbek,

Sizin Mali Kar ile Ticari Kar arasında çeliştiğinizi görüyorum. Ticari Karınız evet 10.000 YTL dir ver şirket iseniz ortaklara dağıtımınında esas alınacak kar tutarı 10.000 YTL dir. Fakat sizin Mali Karınız K.K.E.Gider yüzünden 15 000 YTL dir ve Vergi Levhanıza Mali Karınızı yazıcaksınız. Sonuçta Vergi Levhasında Matrah ve Ödenen Vergi yazıyor.

Ayrıca Gelir tablonuza .K.K.E.Gider tutarını dip not olarak yazabilirsiniz

Rahmibaşol'un da dediği gibi iki farklı kavram sözkonusu,

Ticari Kar,
Mali KAr.

Mali karı gelir tablosunda göstermenin yolu yoktur. Tek yolu KKEG'yi kayıtlara almamaktır. Bu durum da kimi firmalar için imkansızdır.

KKEG'nin hangi hesaplarda izleneceği mevzuu ise;

KKEG satışların maliyeti de dahil tüm hesapların içerinde bir gider kalemi olabilir. İşin özü muhasebe genel tebliği değil ticaretin devam etmesidir. Vergi kanunlarının kabul etmediği fakat benim üretim maliyetimi etkileyerek birim satış fiyatımı etkileyen bir gider kalemini "olağan dışı giderler hesabında izlemek zorunda değilim ki"

Sayın Tamer Başkan,
Yukarıda alıntı yapmış olduğum tebliğin sebebi Kanunen Kabul edilmeyen giderlerin hangi hesaplara yansıtılacağına atıf yapan bu güne kadar rastladığım tek tebliğdir. Bu konuda fikir ayrılığı yaşayan birçok meslektaşımız olup, her iki şekilde de fikir beyan eden bir çok makale mevcuttur. Dikkat ederseniz o tebliğde "Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerin 689 nolu hesaba kaydedilen ancak kabul edilmeyen Giderleri" denmektedir. Benim burdan çıkarmış olduğum sonuç Kurumların da Bilanço esasına göre defter tutması nedeni ile aynı hesaba yansıtacağı şeklindedir.

63. FAALİYET GİDERLERİ

İşletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen araştırma ve geliştirme giderleri; pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşan hesap grubudur. 7.inci grupta izlenen esas faaliyet dönem giderleri, yansıtma hesapları alacağı ile dönem sonlarında bu grupta yer alan hesaplara devredilir

68. OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR

İşletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle sık sık ve düzenli olarak ortaya çıkması beklenmeyen işlem ve olaylardan kaynaklanan gider ve zararların yer aldığı hesap grubudur.

Yukarıda alıntı yapmış olduğum 1 Sıra Nolu Tebliğde Giderlerin Gelir Tablosuna nasıl yansıtılacağı açıklanmış olup, örneğin işyerinde çıkan yangın sonucu bir takım malların yanması sık sık ve düzenli olarak karşımıza çıkması muhtemel olmayacağından 63 lü gruplara yansıtılmanın uygun olmayacağı kanısındayım.

Temel olarak Gelir tablosunda esas olan kanunen kabul edilmeyen giderlerin nereye işlendiği değil nereye yansıtıldığı önemlidir.

Diğer bir durumda Özbek arkadaşımızın vermiş olduğu hesaplamada 10.000 YTL lik giderin içine bahsetmiş olduğu kanunen kabul edilmeyen giderler dahilmidir buda ayrı bi husus.

Sayın Turk_BeY
Soruyu Yazarken Kanunen Kabul edilmeyen giderleri genel yönetim giderleri içerisinde düşünmüştüm.Fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle yazarken k.k.edilmeyen giderler genel yönetim giderlerinin içerisinde değil gibi bir sonuç çıktı. Hata bende. Nihayetinde muhasebe kayıtlarını yaparken giderleri maliyet yerlerine işliyoruz. Kanunen Kabul edilmeyen gider olması durumunda ayrıca nazım hesaplarda gösterip geçici vergi sununda veya kurumlar vergisi beyannamesinde ticari kara ilave ediyoruz. Bizim gösterdiğimiz giderler gelir tablosunda gider olarak indiriliyor. Diğer taraftan nazım hesaplardaki indirim konusu yapılamayan giderler ticari kara ilave oluyor. Ticari kar ile mali karın bilanço ve gelir tablosuna aktarımı konusundaydı sorum. Katkılarınız için teşekkür ederim.

o zaman durumunuz aşağıda ki şekilde olmalıdır.

Satışlar =100.000,00
Maliyet = 80.000,00
Brüt Kar = 20.000,00
Giderler(KKG dahil) = 15.000.00
Ticari kar = 5.000,00

Daha sonra beyannamede,

Ticari Kar = 5.000,00
KKEG = 5.000,00
Mali Kar(Vergi Matrah) = 10.000,00