Kamu İhale Mavzuatı-Alt Yüklenici

Üyelik
20 Tem 2013
Mesajlar
1
Konum
ANKARA
Kamu İhale Mevzuatı Yapım İşleri Genel Şartnamesinde "İşin tamamı hiçbir suretle alt yükleniciler marifetiyle yaptırılamaz. " ifadesi yer almaktadır. Ancak bir oran belirtilmemiştir.

Bir yapım işinin en fazla yüzde kaçının alt yükleniciye yaptırılabileceğine dair mevzuatta bir sınır var mıdır? Var ise % kaçtır?

Alt yüklenicinin iş bitirme belgesi sunması gerekir mi? Bir oran var mıdır?
 
Mevzuatlar birbiriyle çelişmez,çelişki,tereddüt olması/doğması halinde, normlar hiyeraşisi dikkate alınarak çözüme gidilir.

Kendi mevzuatınca özel hükümler yok ise İş Kanunu yönünden;
bir işte bir alt işverenin olabilmesinden önce, asıl iş de kendisi de işci çalıştıran bir asıl işverenin bulunması gerekir,buna göre de bir asıl işveren olmadan, alt işveren den söz edilemez.
Anılan mevzuat hükmü dikkate alındığında anladığım;
Asıl işin tamamı,alt işverene zaten taşere edilemez,(asıl iş:mal veya hizmet üretiminin esasını oluşturan iş dir)alt işverenin yapabileceği işler de belli,ya asıl işin bir bölümü(bu noktanın şartları var,kolay değil) ya da diğer yardımcı işlerdir.Buna göre işin tamamı alt işverenler marifetiyle elbette yaptırılamaz ANCAK asıl işin tamamı değil,bir kısmı yaptırılabilir.oranını tam bilmiyorum(kanımca %90 nı bile olabilir)ama buradaki esaslı nokta yine İş Kanunu yönünden"...veya asıl işin bir bölümünde,işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler..."noktasına çok dikkat edilmesi gerekir.Bu nokta(4857/M.2/6 cı fıkra) asıl işveren-alt işveren ilişkisinin tanımı içindedir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim.

Yapım işleri genel şartnamesi, sözkonusu işe ait İdari şartname ya da sözleşme tasarısında özel olarak herhangi bir oran sınırlaması belirtilmemiştir.
KİK'e tabi resmi bir iş olduğundan, ihaleyi alan yüklenici firma zaten mevcut. İdareye resmi olarak bildirilecek alt yüklenici olunması hususunda da tüm şartlar sağlanmaktadır. Alt yüklenici olacak firma işin tamamını yapma yeterliliğine sahiptir. Dolayısıyla bu aşamalarda herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Burda net olmayan işin tamamı yaptırılamaz ifadesidir. %1-%99 arası tüm oranları kapsayacak bir yorum ortaya çıkar.
 
1- Alt yüklenici olacak firma işin tamamını yapma yeterliliğine sahiptir. Dolayısıyla bu aşamalarda herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

2-Burda net olmayan işin tamamı yaptırılamaz ifadesidir. %1-%99 arası tüm oranları kapsayacak bir yorum ortaya çıkar.
1-sahip olsa da Alt işverenlik yönetmeliğine dikkat etmenizde yarar var
2-bana göre burada net lik var,nedir?"...işin tamamı"yani %100 ü kastediliyor ama diğer tarafdan benimde katıldığım ve sizin belirttiğiniz %1-%99 aralığında herhangi bir oran olabilir.
 
Üst