Kamudaki Mali Denetim Yapan Kadroların Mali Müşavirlerden Temin Edilmesi

hamdilevent

Katkı Sunan Üye
kamudaki mali denetim yapan kadroların mali müşavirlerden temin edilmesi durmunda denetim daha etkin olmaz mı?

benim şöyle bir düşüncem var bilmem siz ne düşünüyorsunuz?
sizce hiç defter işlememiş beyanname hazırlamamış bir kişi ne kadar etkin denetim yapabilir?işin icrasından gelmeyen bir kişi ne kadar kontrol edebilir?eğer işin nasıl icra olduğunu bilmiyorsa piyasada bu verilerin oluşturulması için meslek mensuplarının ne tür eziyetlere katlandığını bilmiyorsa ne kadar etkin olabilir?

meslek mensuplarından denetmen seçimi hakkında düşüncem avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavı var onun gibi bir uygulama olabilir aslında ama denetmen maaşlarınında iyi bir seviyede olması gerekiyor ki meslek mensuplarınca talep görsün bildiğiniz üzere hakim maaşı ile denetmen maaşı arasında baya büyük fark var...

bir de bir konu daha idari hakimlik sınavına girebiliyoruz ve idari hakim olduğumuzda vergi mahkemesinde tek hakimle verilmiş olan kararın temyiz makamını temsil edebiliyoruz ama bu işin içinden gelmiş olmamıza rağmen vergi mahkemelerinde görev almak üzere hakimlik sınavına giremiyoruz...

Ynt: Kamudaki Mali Denetim Yapan Kadroların Mali Müşavirlerden Temin Edilmesi

::)

kamudaki mali denetim yapan kadroların mali müşavirlerden temin edilmesi durmunda denetim daha etkin olmaz mı?

Demişiniz. Sizce kamu idaresi bunu kabul edermi? Diyelim ki Maliye Bakanlığı hesap uzmanı alacak , sadece smm olanalar sınava girebilir diye sınırlama koyabilir mi?
Bence yapmaz.
Olmayacak duaya amin demeyelim. Zaten amaca da aykırı bence.

bende sizinle benzer düşünceleri paylaşıyorum ve bunu bulunduğum ortamlarda ifade ediyorum.örneğin hesap uzmanlığı sınavları veya muhasebebat genel müdürlüğüne uzmanlar alınmakta KPSS puanı ile.bence o kişileri alıp eğitmektense mali müşavirlere belli bir kontenjan verilip 1-5 yıl arası deneyimli mali müşavirler aranmaktadır denilebilir.veya buna benzer çalışmalar yapılabilir.kriterler oluşturulabilir.ve bu şekilde devletin denetim alanında daha etkin rol üstleneceğini düşünüyorum.

gelişmiş ülkelerin meslek yasalarına baktığımızda sistem tümüyle meslek mensuplarının omuzunda ve onların direktifleri ile yön bulmakta biz de ise tam tersi kamu meslek mensuplarına istikamet vermekte ::)
tabii onların meslek yasaları 100 yılı aşkındır yürürlükte bizde ise sadece 20 yıl inşallah onların seviyesine gelmek için yüzyılın aşılmasını beklemeyiz :'(

Ancak meslek mensupları arasından sınavla almak bir tercih nedeni olabilir. Gerçi buna diğerleri fena halde isyan ederler ya ???

yurtdışındaki meslek mevzuatlarına baktığımızda örneğin kanada amerika ingiltere vb birçoğunda kamu kurumlarında da mali müşavire yer veriyor bizde ise bir çok yeni kavram yeni ünvanlar ihdas ediliyor kamuda nedir bunlar mali hizmetler uzmanlığı iç denetçilik muhasebe yeterlilik belgeleri ve sayamadığım bir çok yeni ünvan...
tümüyle mali müşavir kaynaklı oluşması gereken süreçlerdir diye düşünüyorum...
tabi bunu düzeltmek için sadece iktidar ya da muhalefet partilerine anlatımdan ziyade bürokrasiye de böyle olması gerektiği anlatılmalı çünkü hepinizin bildiği üzere bürokraside kendini izole etmiş sınıf vardır ve hangi iktidar gelirse gelsin oradadırlar ve muhalefet güçleri de maliyede tek çatı düşüncesine karşı verdikleri engin mücadelede kendini göstermektedir o yüzden bu düşünceler hayal de olsa bir gün gerçekleşebilir(inşallah yasanın 100 yılı aşmasını beklemeyiz gelişmiş ülkelerdeki gibi olmak için) ::)

amaç mali müşavirlere istihdam oluşturmak değil.yetişmiş kalifiye persooneli bünyesinde istihdam etmek diye düşünüyorum tabi bunun için belirli kriterlerin oluşturulması gerekir.

bir de konuyu bankaların kredi vermek için mükelleften evrak istemesi,mükellefin bizi sıkıştırması ve banka memurlarının sanki muhasebecileri denetliyormuş pozisyonu yaratması açısında değerlendirirsek.banka memurlarının dahi yolunun bir muhasebe bürosundan geçmesi olarak değerlendirmek isterim.benden meşhur bankalardan biri 2.dönem geçci vergi beyannamesini istedi.2-3 gün önce.banka mükellefi, mükellef beni rahatsız ediyor.en son bankacı hanım kızımız aradı.sistem 01.08.2009 dan önce açılmaz boşuna beklemeyin dedim.ama insanın ömründen gidiyor.buna özellikle bankacılara bir dur diyen olsun istiyorum.

dosya bazında kamuya denetim hizmeti verebiliriz bu da kamuya yükten ziyade tasarruf sağlayacaktır ::)

Sizce kamu idaresi meslek mensubuna güvenir mi? Güvenirse bizim meslektaşlar bu işi hakkıyla yapar mı? Ben şüpheliyim.

önce kendimize güveni oluşturmalıyız ki bunun neticesi karşı tarafta bize güvenebilsin bunun da çözümü var sürekli mesleki eğitim gereği bu eğitimler meslek mensuplarına verilirse rahatlıkla yapılabilir piyasanın denetim yüzdesi 1 den 40 lara 50 lere çıkabilir ve bunun bütçeye fazla yükü olmayacak şekilde de çözümlenebilir...

şu anda bir çok meslek mensubu vergi mahkemelerinde bilirkişilik yapıyor hem de vergi idaresinin yaptığı denetim üzerine görüş bildiriyor...

Unutmayın ki bilirkişler karar mercii değil. Öyle bir yetkiyi bugünkü haliyle meslek mensubuna vermezler.

karar mercii olmak ya da hakim yerine geçmek gibi bir sözüm olmadı ve olamazda ama şunu da unutmamalıyız ki denetim kadroları da yaptığı iş karar vermek değildir bu işi hepimizin bildiği üzere kararı hakim verir bizim mahkemede yaptığımız bilirkişilik hakimin karar vermesine yardımcı olmaktır yukarıdaki cümlenin son kelimelerine dikkat ederseniz (görüş bildiriyor )

Şu an ki haliyle SMMM lerin bu işe soyunması bence tuhaf, SMMM lerin bu haliyle denetimde yer almasına idarece imkan tanınması daha da tuhaf. Nedenine gelince;

Maliye Bakanlığının denetim kadrolarının sınav konularına bakın, alınan kişinin o yıl ki başarı durumuna bakın, SMMM lerin mesleki kalite ve yetişmişliğine bakın. Benzer bir konu, meslek lisesinde mesleki eğitim alan kişinin nasıl olsa yetişmiş kişidir deyip üniversi eğitimine devam edip etmemesi konusu. Eğer yukarıda yazılan mantık doğru ise meslek lisesi düzeyindeki mantık da doğrudur. Ancak bu doğru mantık içerisinde Maliyenin ve teşkilatın kendine has bir kurum kültürü vardır, bu kültür içinde SMMM lerinde barınması veya barındırılması veyahut kabul görmesi çok zor. Başta TURMOB un olmak üzere SMMM lerin öncelikle kendilerini ispat etmeleri gerekmekte. Çünkü yapılacak denetim kamu adına yapılacak. YMM lerin dahi kamu adına yaptıkları denetimlerin sağlık derecesi malum. Ama ben demiyorum ki bu iş SMMM lere verilmesin en azından dosya bazlı. Şu an ki haliyle çok sağlıklı bulmuyorum.

biraz da şunu sorgulamak gerekiyor camekan gözlüklüler furyasının modası geçmiştir ülkemiz 50li 60lı yılları çoktan geride bırakmıştır ama hala o zihniyetin canlı olduğunu görebiliyoruz artık çok enteresan olan şeyler sıradan olmuştur illa ki belli işleri belli zümreler yapar diğerlerinin aklı ermez demek pek de mantıklı değildir
tek çatı tartışmalarında bu gruplar ısrarla karşı çıkmakta tezleri de şu bu çatıyı ayakta tutan sütunlar bizleriz eğer tek çatı yaparsanız başka sütunlar eklerseniz bu çatının altında kalırsınız demektedirler ama şimdi gelinen noktada çok ta değer ifade etmemektedirler...

o dönemlerde oluşan ttk vuk gvk kendi uzmanlarını yaratması kaçınılmazdı şimdi ise bu kanuni düzenlemeler yeniden gündemde ve yeni bir yapıya kavuşacak bu yapının içinde bizler daha etkin olmak istiyorsak bu tartışmalara müdahil olmaz isek tren kaçar gider...

bir konuda sgk ile ilgili sgk duyduğuma göre yakın zamanda asgari işçilik uygulamasını inşaatın yanında diğer sektörlerede yapacakmış bildiğiniz üzere bizlere asgari işçilik incelemesi yapmamız ve rapor yazabilmemiz için yetki verildi bu yetkiler alınırken birçok mücadeleler verildi bu büyük bir aşamadır daha düne kadar müşteriden aldığınız vekaletname ile işlem bile yapamazken bugünkü geldiğimiz nokta sevindirici...

Bu noktaya gelirken ne derece meslek mensubu çabaladı ne derece ticari hayatın gerekleri idi ne derece AB nin baskısı idi. Problem birazda burada.