fonradar

kapatılması unutulmuş banka kredileri hesabı

Ynt: kapatılması unutulmuş banka kredileri hesabı

Tam olarak anlatmak istediğiniz, fiili olarak bankaya kredi borcunuz yok, lakin muhasebede 300/400 banka kredileri hesabında bakiye olması durumu ise ödeme kayıtlarını işlemeniz gerekecektir. Ayrıca 102 bankalar hesabınız da zaten tutmuyordur.

KREDİ TAKSİDİ ÖDEME KAYDI
300 B xxx
102 A xxx
780 B xxx
180 A xxx

Bu işlemleri yaparsanız hem kredi hesabınız kapanacak, hem de banka hesabınız tutmuş olacaktır.
Kolay gelsin.

cevabınız için teşekür ederim.aslında durumum biraz daha karışık.alınan dövizli banka kredisi 2007 yılında bankaya göre aslında kapanmış olması gerekiyor.ama kapatmayı muhasebe birimi yapmamış.yani böyle bir kredi mevcut değil devrederek bu zamana kadar gelmiş ve hesap açıkta duruyor.tabi bu zamana kadar değerlemelerini yapmışlar.bu durumda bu krediyi nasıl sıfırlamam gerekiyor?

649 hesaba atarak kapatabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu nasıl olabilir??*
Yani banka mutabakatı yapılmadan ezbere mi kayıt yapılıyor? Banka kredisi kullan bir şirket bunu nasıl yapar. İnanılır gibi değil.

nguroy ' Alıntı:
Bu nasıl olabilir??*
Yani banka mutabakatı yapılmadan ezbere mi kayıt yapılıyor? Banka kredisi kullan bir şirket bunu nasıl yapar. İnanılır gibi değil.

Üstad,dört işlem bilen herkes kendini muhasebeci zannettiği ve iş sahipleri de muhasebeyi umursamadığı için bu tarz olaylara şaşırmamak lazım.
Selamlar.

PoSeiDoN ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
Bu nasıl olabilir??*

Üstad,dört işlem bilen herkes kendini muhasebeci zannettiği ve iş sahipleri de muhasebeyi umursamadığı için bu tarz olaylara şaşırmamak lazım.
Selamlar.

Haklısınız, forumların birinde geçtiğimiz günlerde okumuştum, bir mühendis, şirketindeki muhasebe birimindekilerin kendisinden daha yüksek maaş almasından yakınıyordu ve yaptığı işlerde ne var ki, 4 işlemden ibaret, 1 ayda yaptıkları bütün herşeyi öğrenir ben de yaparım ama onlar benim yaptığım işi yapamazlar gibisinden birşeyler yazmıştı.Muhasebenin umursanmadığına bir örnek işte.
Bir mühendisin yaptığı işi yapamayız elbette ama onların da bizim işlerimizi, eğitimini ve pratiğini almadan yapamayacakları bir gerçek. Mesela aldıkları bir faturayı sorun var ödenmesin diye muhasebeye iletmek yerine aylarca çekmecesinde bekletiyor, ancak sorunu çözülüp de ödenmesini istediğinde çıkarıp veriyor ya da mutabakatlarda tespit edip ortaya çıkarıyoruz, tabi bu arada ay (bazen yıl) atlanmış oluyor vs. Ve bunu böyle yapmamaları, bizim faturayı döneminde kayıtlara almamız gerektiğini,gerekiyorsa ödemeyi bloke edebileceğimizi defalarca anlatmamıza rağmen anlayamıyorlar..Bir ikisi değil büyük çoğunluğu böyle.Bir tanesi de fatura için kağıt parçası demişti, daha fatura ne anlama gelir öğretemiyoruz sonra muhasebede ne var ki ben de yaparım diyebiliyorlar.

Konu amacından biraz saptı belki ama sizler gibi düşündüğümü belirtmek isterim. Şubat ortasında çalıştığım işyerinden çıkartıldım, 7 Mart 2009 tarihli staja başlama sınavını kazandım ve staj yapabileceğim bir işyeri aramaktayım. Geçenlerde iş görüşmesine gittiğim bir yerde muhasebe müdürü mülakat esnasında "niçin muhasebe, ne kadar sıkıcı bir iş olduğunun farkında değil misin, hem yaptığımız iş de manevi olarak tatmin edici değil" tarzında söylemlerde bulundu. Ben de "ülkemizde bir çok kişi (ki farklı departmanlarda çalışan bir çok insan böyle düşünüyor ve maalesef işverenlerin de çok büyük bir kısmı) muhasebeyi sadece ve sadece vergiyi hesaplayan ve ödeyen bir departman olarak gördüğü için bunun ülkemiz koşullarında normal olduğunu, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş yörelerde muhasebecilerin el üstünde tutulduğunu" belirttim. Bu mühendis arkadaş da kendince böyle düşünmekte haklıdır, bizim işimiz sadece 4 işlem ne de olsa! Ülke yönetiminin kayıtdışı ekonomiye, vergilendirmeye...vs. bakışı nasıl ki gelişmiş ülkelerdeki gibi olur, bizim mesleğimiz de muhasebe harici çalışan insanların gözünde de saygınlık kazanacaktır. Lakin onlar ne gözle bakarlarsa baksınlar her zaman titizlikle, özenle çalışmaya devam etmeliyiz diye düşünüyorum.