Kar Dağıtımı Hakkında

malimüşavirr

Katkı Sunan Üye
Öncelikle okuyan cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim. Meslekte çok yeni olmasamda daha önce çalıştığım yerlerde dahil hiç kar dağıtımı ile karşılaşmadım 1yılı aşkım süredir kendi ofisimdeyim ve bir mükellefim kar dağıtımı yapmak istiyor. Yol haritası nedir nasıl yapılır yardımlarınızı rica ediyorum. Birde malum 2023 yıl sonunda bu hesapları sıfırladık yeniden mizanda nasıl görünür hale getireceğim üstatların değerleri bilgilerine ihtiyacım olacak.

Öncelikle okuyan cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim. Meslekte çok yeni olmasamda daha önce çalıştığım yerlerde dahil hiç kar dağıtımı ile karşılaşmadım 1yılı aşkım süredir kendi ofisimdeyim ve bir mükellefim kar dağıtımı yapmak istiyor. Yol haritası nedir nasıl yapılır yardımlarınızı rica ediyorum. Birde malum 2023 yıl sonunda bu hesapları sıfırladık yeniden mizanda nasıl görünür hale getireceğim üstatların değerleri bilgilerine ihtiyacım olacak.
Sayin malimusavir

1-Gecmis Yil Zararlariniz varmi ?

2- Bilanconuzda Enflasyon Kari ve Zarari Var mi ?

3- Enflasyondan kaynaklan olumlu farklardan Sermaye artisi yapildi mi?

4- Sirketin sermayesi ne kadar ? Zira sirketin sermayesine ilişkin hesaplama yapilmasi, dolayisiyla sirketin ticaret siciline tescil ettirdigi sermaye'yi bilmemiz gerekli, Bir oz sermaye hesaplamasi yapmamiz'da gerekecek. Sirketin Kisa ve Uzun Vadeli borclarini karsilayabilmemizin gucune bakmamiz lazim.
FCC A.Ş.. KAR DAĞITIM TABLOSU
Önceki DönemCari Dönem
20052006
A-DÖNEM KARININ DAĞITIMI
1-DÖNEM KARI
2-ÖDENECEK VERGİ VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER ( - )
.-Kurumlar Vergisi (Gelir Vergisi)
.-Gelir Vergisi Kesintisi
.-Diğer Vergi ve Yasal Yükümlülükler
NET DÖNEM KARI
3) GEÇMİŞ DÖNEM ZARARLARI ( - )
4) 1.TERTİP YASAL YEDEK AKÇE ( - )
5) İŞLETMEDE BIRAKILMASI VE TASARRUFU
ZORUNLU YASAL FONLAR ( - )
DAĞITILABİLİR NET DÖNEM KARI
6) ORTAKLARA BİRİNCİ TEMETTÜ ( - )
.-Adi Hisse Senedi Sahiplerine
.-İmtiyazlı Hisse Senedi Sahiplerine
7) PERSONELE TEMETTÜ ( - )
8) YÖNETİM KURULUNA TEMETTÜ ( - )
9) ORTAKLARA İKİNCİ TEMETTÜ ( - )
10) İkinci Tertip Yasal Yedek Akçe ( - )
11) STATÜ YEDEKLERİ ( - )
12) OLAĞANDIŞI YEDEKLER (DAĞITILMAMIŞ KAR)
13) DİĞER YEDEKLER
14) ÖZEL FONLAR
B-YEDEKLERDEN DAĞITIM
1) DAĞITILAN YEDEKLER
2) II.TERTİP YASAL YEDEKLER
3) ORTAKLARA PAY ( - )
4) PERSONELE PAY ( - )
5) YÖNEMTİM KURULUNA PAY ( - )
C-HİSSE BAŞINA KAR
1) Adi Hisse Senedi Sahiplerine (YTL %)
2) İmtiyazlı Hisse Senedi Sahiplerine (YTL%)
D-HİSSE BAŞINA TEMETTÜ
1) Adi Hisse Senedi Sahiplerine (YTL %)
2) İmtiyazlı Hisse Senedi Sahiplerine (YTL%)

Sayın ferhat teşekkür ediyorum
1- geçmiş yıl zararı yok
2-enflasyon zararı mevcut
3-502 hesap için sadece 1.1.2024 tarihihnde 580 ile mahsup yapıldı ama hala 6 milyon üstünde bakiyesi mevcut
4- kayıtlı sermayesi 1.000.000,00 tl

Sayın ferhat teşekkür ediyorum
1- geçmiş yıl zararı yok
2-enflasyon zararı mevcut
3-502 hesap için sadece 1.1.2024 tarihihnde 580 ile mahsup yapıldı ama hala 6 milyon üstünde bakiyesi mevcut
4- kayıtlı sermayesi 1.000.000,00 tl
Buna gore sirket borca batik gibi bu durumda Kar Dagitimi degil, Bence Sermaye Artisi yapin. Zira 502 hesap 1.1.2024 tarihihnde 580 ile mahsup yapılip 6 milyon üstünde bakiyesi varsa, (aktifi bilmiyorum istersen saglikli karar verebilmek icin onuda yaz. Sirketin Borca batik olup olmadigina bakalim) Sermayede 1.000.000.-TL ise Bence 6 milyonu kapatmak icin Dagitilacak Kari Sermaye'ye ilave yapin, Geri Kalani Nakit artisi yapip odeyin. En azindan odediginiz tutar uzerinden nakit sermaye artırımı faiz indiriminden faydalanin.

sayın ferhat ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler
aktif 16 milyon civarı kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 3.5 milyon civarı
2023 yılı 570 ve 590 toplamı 4.5 milyon civarında
6 milyonu kapatmak icin Dagitilacak Kari Sermaye'ye ilave yapin
affınıza sığınarak bu kısım nasıl olacak yani 502 hesap nasıl kapanacak kar ile onu anlayamadım

sayın ferhat ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler
aktif 16 milyon civarı kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 3.5 milyon civarı
2023 yılı 570 ve 590 toplamı 4.5 milyon civarında

affınıza sığınarak bu kısım nasıl olacak yani 502 hesap nasıl kapanacak kar ile onu anlayamadım
Sayin malimusavir

Simdi buna verilere gore tekrar bir degerlendirme yapalim. Aktif hesabin 16 milyon olmasi, biraz fazla bir aktif var. Banka , Bina, Makine, Tesis ve Demirbas gibi duran varliklari cok yani kisa ve uzun varliklari cok. kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 3.5 milyon cok az bir tutar. Buradan da sunu anliyoruz ki firma kisa ve uzun vadeli aktif hesaplara yatirim yaptigindan calisma sermayesini karsilayamaz durumda.

502 hesap nasıl kapanacak kar ile onu anlayamadım ?

Hemen buna cevap verelim oz sermayeyi guclendirmek acisindan 502 hesapta biriken parayi Sermaye'ye ilave edebilirsiniz. Buda Kar Dagitimi sayilmayacagindan vergilendirilmeyecektir.

Muhasenbe kaydina gelince;

Karar alip sermaye tahhudunde bulunanca asagidaki kayidi yapin

___________________________________________________________________/_________________________________________________________
501-(B)

500-(A)

___________________________________________________________________/______________________________________________________________

Karari tescil ettirincede

___________________________________________________________________/_________________________________________________________
502-(B)

501-(A)

___________________________________________________________________/______________________________________________________________

seklinde yapin.

Isterseniz 502 hesabataki parayi kar dagitimida yapabilirsiniz. Bu sefer 502'deki bu dagitacaginiz rakam donemin K/Z iliskilendirilmeksizin beyannameye yazacaginizdan yuklu bir vergi cikacak daha sonra ortaklar bu parayi Mart ayinda beyan edip elde ettikleri karin %50'sini GVK 103 gore artan oranli vergi hesaplayip beyyan edip firmanin odedigi stopaji mahsup edecekler.

Buyuk ihtimalle sirketin odeyecegi stopaji dusseler bileonlarada yuklu bir vergi cikacak.

Benim tavsiyem bir hespalama yapip ortaklarin odecebilecegi maksimum vergi konusunu konusun ona gore bu kari yillara bolun ve parca, parca dagitin, yada sermayeye ekleyin hic vergi odemeyin ancak sirket tasfiye'ye girerse o zaman kar'a eklenen bu tutari o zaman ayirca hesaplarsiniz.

Iyi calismalar