sayın ferhat ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler
aktif 16 milyon civarı kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 3.5 milyon civarı
2023 yılı 570 ve 590 toplamı 4.5 milyon civarında
affınıza sığınarak bu kısım nasıl olacak yani 502 hesap nasıl kapanacak kar ile onu anlayamadım
Sayin malimusavir
Simdi buna verilere gore tekrar bir degerlendirme yapalim. Aktif hesabin 16 milyon olmasi, biraz fazla bir aktif var. Banka , Bina, Makine, Tesis ve Demirbas gibi duran varliklari cok yani kisa ve uzun varliklari cok. kısa ve uzun vadeli borçların toplamı 3.5 milyon cok az bir tutar. Buradan da sunu anliyoruz ki firma kisa ve uzun vadeli aktif hesaplara yatirim yaptigindan calisma sermayesini karsilayamaz durumda.
502 hesap nasıl kapanacak kar ile onu anlayamadım ?
Hemen buna cevap verelim oz sermayeyi guclendirmek acisindan 502 hesapta biriken parayi Sermaye'ye ilave edebilirsiniz. Buda Kar Dagitimi sayilmayacagindan vergilendirilmeyecektir.
Muhasenbe kaydina gelince;
Karar alip sermaye tahhudunde bulunanca asagidaki kayidi yapin
___________________________________________________________________/_________________________________________________________
501-(B)
500-(A)
___________________________________________________________________/______________________________________________________________
Karari tescil ettirincede
___________________________________________________________________/_________________________________________________________
502-(B)
501-(A)
___________________________________________________________________/______________________________________________________________
seklinde yapin.
Isterseniz 502 hesabataki parayi kar dagitimida yapabilirsiniz. Bu sefer 502'deki bu dagitacaginiz rakam donemin K/Z iliskilendirilmeksizin beyannameye yazacaginizdan yuklu bir vergi cikacak daha sonra ortaklar bu parayi Mart ayinda beyan edip elde ettikleri karin %50'sini GVK 103 gore artan oranli vergi hesaplayip beyyan edip firmanin odedigi stopaji mahsup edecekler.
Buyuk ihtimalle sirketin odeyecegi stopaji dusseler bileonlarada yuklu bir vergi cikacak.
Benim tavsiyem bir hespalama yapip ortaklarin odecebilecegi maksimum vergi konusunu konusun ona gore bu kari yillara bolun ve parca, parca dagitin, yada sermayeye ekleyin hic vergi odemeyin ancak sirket tasfiye'ye girerse o zaman kar'a eklenen bu tutari o zaman ayirca hesaplarsiniz.
Iyi calismalar