fonradar

Karışık Bir Satış İşlemi/Bk ile Kdv Çapraz Mesaj

Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
74
Konum
Istanbul
Selamlar,

Taraflar : Satıcı ve Alıcı

Alıcı A, Satıcı B'nin yanında çalışmaktadır. Ocak/2001 tarihinden 29/08/2006 ( Dükkan devri ile menkul mal satış sözleşmesi tarihi )tarihine kadar, işyerinin işletmeciliğini de yapmıştır. Ancak; bu işletmecilik faaliyeti için özel bir sözleşme düzenlenmemiş olup, sadece sigortalı işçi gibi gösterilmiştir.

Dükkandaki mevcut menkul mallar için kesilen faturanın düzenlenme tarihi 06/09/2006 dır.

29/08/2006 tarihinde, satıcı B dükkanını noter kanalıyla düzenlenen bir sözleşme ile alıcı A'ya 200.000,00 YTL ye satmış bulunmaktadır. Sözleşmede bununla ilgili madde aynen şu şekilde yer almıştır.

" 4-Yukarıdaki adreste işletilen dükkanın devir ve yukarıda anılıp listesi de sayılı menkulleri devir ve satış bedeli olarak satıcı B 200.000,00 YTL karşılığında satmaya, alıcı da bu bedel ile almak için anlaşmışlardır.

5- Bu bedelin menkul eşya bedelleri artı KDV si dışındaki bedel dükkanın işletilmesi sırasında edinilmiş MÜŞTERİ PORTFÖYÜ devir parası bedelidir.

6- Devredilen menkul eşyaların bedeli 65.000,00 YTL + 5.000,00 YTL KDV'dir. " ( Rakamlar düz hesap yazılmıştır )

Bunun yanında sözleşmede şöyle bir hüküm de mevcuttur.

" 11- İş bu dükkan, 1/Ocak/2001 tarihinden bu yana, Satıcı B adına Alıcı A tarafından işletildiği için, dükkanın devir tarihine kadarki Vergi Dairesi, SSK, Belediye'den borcunun olmadığına dair belgeler Alıcı A tarafından sunulmuş olup, buna rağmen 2001 tarihinden devir tarihi dönemi arasına ait olarak Satıcı B adına çıkmış veya çıkacak Vergi Dairesi, SSK; Belediye veya 3. şahıslara karşı çıkacak her türlü vergi harç ve borçlardan Alıcı A sorumlu olup bu borçlar onun tarafından ödenecektir. "

Sorular:

1- 11. madde de belirtildiği üzere 2001 ila 29/08/2006 tarihleri arasında Alıcı dükkanın işletmecisi konumunda idi ve bu tarihler arasıdaki, doğmuş ve doğacak borçlardan sorumlu olarak belirtilmiş. Bu durumda, satış işleminden gerçekleşen KDV'yi hangi tarafın ödemesi gerekmektedir? Alıcı A, bu dönemde, sadece bu sözleşmede işletmeci olarak anılmakta ve yine sadece sigortalı işçi olarak çalıştığını söyleyerek KDV'yi ödemekten kaçınabilir mi?
Açıkcası, KDV kanunu Madde 8 - 1/a da der ki, " Verginin mükellefi, mal teslimini veya hizmet ifasını gerçekleştiren kişidir. " Bu durumda, KDV kanununa göre açıkca verginin mükellefi Satıcı B iken, bu sözleşme ile bu vergiyi Alıcı A'ya rücu edebilir mi?

2- Toplam bedel olan 200.000,00 YTL'nin menkul mallara ait olan kısmı olan 70.000,00YTL için fatura düzenlenmiş bulunmaktadır. Kalan 130.000,00 YTL tutarındaki Müşteri portföyü devir parası bedeli için de fatura düzenlemesi gerekir mi?

3- Düzenlenmiş fatura 06/09/2006 tarihinde yani yapılan sözleşme tarihinden SONRAKİ bir tarihte düzenlenmiştir. Bu durumda, faturayı yapılmış olan sözleşmenin bir parçası olarak mı kabul etmemiz gerekir? Burada vergiyi doğuran olayın tarihi faturanın düzenlenme tarihi mi yoksa sözleşmenin tarihini mi esas almamız gerekecektir. Bu sorunun cevabı, kişiyi 11. madde hükümlerine bağlı kalmaktan kurtarır.

4- Bu sözleşme, Alıcı A'yı 3. şahıslara olan borçlarından dolayı kesinlikle borçlu durumuna sokar mı? Alıcı A'nın bu borçlardan sakınma veya bunları kabul etmeme gibi bir şansı var mı?

Biliyorum aslında sorular çok içiçe ve birbirini tamamlar nitelikte ama daha detaylı bilgi için tek tek yazmayı tercih ettim.

Cevap verecek ve ilgilenen herkese teşekkür ederim.
_________________
 
Ynt: Karışık Bir Satış İşlemi/Bk ile Kdv Çapraz Mesaj

Bu özel sözleşme hiç bir şekilde ne vergi dairesi ne SSK nede başka bir üçüncü şahsı bağlamaz. İki şahıs arasında düzenlenmiş özel bir sözleşmedir. Verginin sorumlusu mükellef Primin sorumlusu işverendir. Kurum yada idare böyle bir sözleşmeyi muhatab almaz.Ancak bu sözleşmenin hukuken geçersiz olduğu anlamına gelmez ihtilaf oluşması halinde mahkemelerde mutlak delil teşkil edecektir.
 
Ynt: Karışık Bir Satış İşlemi/Bk ile Kdv Çapraz Mesaj

200.000 ytl.lik fatura kesilmesi gerek.
 
Ynt: Karışık Bir Satış İşlemi/Bk ile Kdv Çapraz Mesaj

Merhabalar
Vergi acısından bakıldığında

200,000ytl ye satıldığı ve karşığında 70,000 ytl fatura kesildiği anlamı çıkmaktadır.
incelemde ortaya çıkması durumunda 200,000 ytl üzerinden işlem görürür düşünüyorum.

Geçmiş yıllarda ipotek karşığı taşıt satışta ipotek konan miktarın altında noter senedi ile yapmış olduğumuz taşıt satışını inceleme sonucunda tarafımıza matrah farkı cıkmıştı vergi mahkemesine başvurmuştuk kaybettik
Her nekadar burda ipotek konma yok isede noter senedindeki 200,000ytl tutar kadar tahsil edilebilir anlamı çıkmaktadır.
 
Üst