fonradar

Karşılıksız çek ?

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Ben son hali ile çek kanununu okudum ancak bazı konularda aklım karıştı bu konularda yardımlarınızı bekliyorum

1 -Karşılıksızdır işlemi yapılmış çek te hamil karşılıksız ibaresini yazdıran kişimidir? Ve çek kanununa göre sadece karşılıksızdır ibaresini yazdıran kişi mi çek yasağı için talepte bulunabilir çeki yazdırandan önceki ciranta eğer çekin bedelini ödeyerek hamilden çeki alıp kendi çek sahibi hakkında çek yasağı için başvuramaz mı? Örnek:Bay A Bay C ye çek düzenliyor ve Bay C de çeki cirolayıp Bay Z ye veriyor ve çek Bay Z tarafından karşılıksız işleminine tabi oluyor bu durumda hamil Bay Z midir ve sadece Bay Z mi Bay A için çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı talebinde bulunabilir?
2 - Gerçek kişi Ahmet T. Vekaletle çeklerini başkasına imzalattığında bu çekler geçersiz sayılır mı?
3 - Hamiline olmayan çekler eğer hamiline olarak düzenlenirse bu çekler geçersiz diye ödenmeyebiinir mi? Bu şekilde çekler geçersiz midir? Yoksa hamiline olmayan çekleri hamiline düzenlemek suçtur fakat geçerli bir çek ve ödenmelimidir?
4 - 6273 kanun sonrası karşılıksız çeki bulunan firmayı hamil talep ederek çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı aldırmamıştır
Bu durumda;
Çeki karşılıksız kalan fakat çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı almamış firma karşılıksız çek sebebiyle merkez bankasında 10 yıl boyunca ilan olunur mu?
Çeki karşılıksız kalan fakat çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı almamış firma eğer banka kabul ederse yeni bir çek hesabı açıp çek defteri verebilir mi? Çünkü sadece çeki karşılıksız kalmış ancak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı almamıştır.
5 -Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı verilmiş olan kişinin bu yasağını bu yasağı verdiren hamil savcılığa başvurup bu talebinden vazgeçerse bu yasak kalkar mı? Çünkü çek ödenmemiş fakat hamil talebinden vazgeçmek istemiştir. Yani çek bedeli ödenmesede hamilin istemesi ile verilmiş olan yasak tekrar kalkar mı? Yoksa çek bedeli ödenmeden yasak kalkmaz mı?
Saygılar
 
Üst