Kasa Hesabındaki Fazlalık

tugba_cag

Katkı Sunan Üye
Merhabalar... Sevgili Arkadaşlar öncelikle herkese kolay gelsin. Mükellefim olan bir firma bankadan yıl içinde 250.000,00 YTL kredi çekiyor. Fakat bu parayı işletmenin faaliyetinde kullanmıyor. Dolayısıyla şu an kasa hesabımda 180.000,00 YTL fazlalık bulunmakta. Ben bu fazlalığı, krediyi ortakların özel işlerinde kullandığını düşünerek 131 hesaba aldım ve kredi ödendikçe ödenen faiz giderinin %2 fazlası tutarında 131 ortaklar hesabından 642 hesaba faiz geliri tahakkuk ettirmeye karar verdim. Sizce daha farklı nasıl bir yol izleyebilirim fikri olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.. Kolay gelsin...

Ynt: Kasa Hesabındaki Fazlalık

tugba_cag ' Alıntı:
Merhabalar... Sevgili Arkadaşlar öncelikle herkese kolay gelsin. Mükellefim olan bir firma bankadan yıl içinde 250.000,00 YTL kredi çekiyor. Fakat bu parayı işletmenin faaliyetinde kullanmıyor. Dolayısıyla şu an kasa hesabımda 180.000,00 YTL fazlalık bulunmakta. Ben bu fazlalığı, krediyi ortakların özel işlerinde kullandığını düşünerek 131 hesaba aldım ve kredi ödendikçe ödenen faiz giderinin %2 fazlası tutarında 131 ortaklar hesabından 642 hesaba faiz geliri tahakkuk ettirmeye karar verdim. Sizce daha farklı nasıl bir yol izleyebilirim fikri olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.. Kolay gelsin...
Merhaba

Sayın tuğba bu kredi limiti ilk önce banka hesabına yatmıyormu? 102(B)

Evet tabiki öncelikle banka hesabına giriyor para. Fakat daha sonra hesaptan tümü yada gün içinde parçalar halinde çekiliyor şirketçe...

Bu durumda firmanın aldığı banka kredisi firmada değil firmanın ortaklarına kullandırılıyor. Yaptığınız işlem doğrudur. Fakat bu faiz tahakkukunu fatura edip kdv de ödemeniz gerekir.

Sn. Çağlayan;

Anladığım kadarıyla şirket ortakları kendi şahsi ihtiyaçları için şirket adına bankadan kredi kullanmış ve bu da şirket kasasında fiktif bir şişkinliğe yol açmış.

Bu para şirketin kasasında da dursa, ortakların cari hesabına da aktarılsa Merkez Bnkası'nın reeskont faiz oranları üzerinden adatlandırılması gerekir. M.B. 20/12/2006 tarihinden itibaren yıllık avans işlemlerinde % 29 faiz oranın baz almaktadır. Sizin de adatlandırmaya esas alacağınız faiz oranı : % 29 dur.

Bakınız : http://www.tcmb.gov.tr/yeni/reeskont/reeskont.html

Eski K.V.K. 16. ve 17. maddelerinde örtülü kazanç ve örtülü sermaye kavramları net tanımlanmamıştı ve muğlaktı. bu nedenle bu konu vergi idaresi ile mükellefler arasında ihtilaflara yol açabiliyor ve adatlandırma yapılmaması durumunda kesilen cezalar yargıdan dönebiliyordu.

Ancak yeni K.V.K. nun 12. ve 13. maddeleri ile örtülü sermaye ve örtülü kazanç konusuna açıklık getirilmiş ve 12. madde ile de şirketin ortaklarından aldığı öz sermayelerinin 3 katından fazla tutarın örtülü sermaye sayılacağından söz edilmektedir.

Bu durumda para kasada da dursa, ortaklara da verilse adatlandırma şart olmaktadır.

Şirket açısından adat gelirinin KDV ne tabi olduğu konusu net değildir. Maliye yaklaşımına göre şirket bu durumda bir finansman sağlama hizmetinde bulunduğu için bu hizmetin KDV ne tabi olması gerektiği yönündedir.

Bana göre de bu gelir KDV ne tabi değildir. Çünkü; şirket mevcut parasını bankaya yatırdığında elde ettiği faiz nasıl KDV ne tabi değilse şirketin ortaklarına kullandırdığı para da KDV ne tabi olmamalıdır.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu, kendisine yansıyan bir olay nedeniyle verdiği Kararı'nda, ortakların şirket işlerinin yürütülmesi amacıyla her zaman şirketten borç para almaları veya şirkette borç para vermelerinin mümkün olduğu, ortaklarla şirket arasında bu şekilde sürekli hareket halinde işleyen ortaklar cari hesabının bulunması ve bu işlem için faiz yürütülmemesinin ekonomik gereklere uygun ve iş yaşamının doğal akışı gereği olduğu, bu işlemin finansman hizmeti sayılarak KDV'ye tabi tutulamayacağını belirtmiştir. (Dn.VDDGK.'nın 13.06.2003 tarih ve E.2002/631 K.2003/332 sayılı kararı)

Sn. Taştan' a katılıyorum.
Ancak burda bir incelik var. Faizin aynen yansıtılması KDV matrahı olmaz. Masraf yansıtması olur. Burda ise verilen faizden fazla bir tahakkuk söz konusudur.

evet biraz kar koymak doğru olur.

bilançonuzu da görebilirsek fazlalığı eritebilecek yöntemler önerebiliriz.

Adatlandırmanın nasıl yapılacağı konusunda bu yazıdan sonra birkaç mesaj aldım.

Bu mesajlara cevap vermek adına ortaklar cari hs. nın ve kasa hs. nın adatlandırılması ile ilgili olarak aşağıda excel formatında düzenlenmiş 2 programı tavsiye ederim.

Ort. C/H adatlandırması için :

http://www.mustafagulsen.com/download/yuklenenler/adat.xls

Kasa hs. adatlandırması için :

http://www.mizanymmorg.com.tr/content_images/Kasa Adatlandırma Tablosu.xls

Adat hesaplamak için 3 klasik yöntem vardır. Bunlar:1- Direkt yöntem 2-endirekt Yöntem 3- Hamburg yöntemidir.

Hepsi aynı kapıya çıkar.