Sayın eÜp_07,
öncelikle kasa tazminatının hak kazanma şartı ödeme ve tahsil işlemlerinde bir fiil kasa tazminatına ait kişinin bulunmasıdır.
Kasa tazminatı yasal mevzuat çerceveleri içerisinde mutlak suret ile bordroda göstermeniz gerekir,ilgili tazminatdan gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
izinli ve raporlu olduğu dönemlerde kasa tazminatı hesaplanmaz,kasa tazminatı ücret niteliği bulunmadığı gibi sigorta primi ile de bağdaşlaştırmamanız gerekir.
Ticaret ve sanayi odaları,ticaret odaları,sanayi odaları,deniz ticaret odaları ve ticaret borsaları bütçe ve muhasebe yönetmeliğine göre kasa tazminat oranları,
Doğrudan nakit faaliyetlerden sorumlu olanlara aylık fiili brüt ücretlerinin o/o25 inden belgelerin kayıt,tanzim ve kontrolünden sorumlu olanlar için yıllık fiili brüt ücretlerinin o/o 15 inden fazla olmamak kaydı ile her ay peşin kasa tazminatı ödenir.
5510 sayılı kanunun 4/1/a bendine istinaden yine aynı kanunun 80/1/b bendine istinaden prime esas kazançlar sisteminden bazı uygulamalar istisna edilmiştir.
bu işlemler arasında kasa tazminatı bulunmaktadır.
Dolayı ile kasa tazminatı bir ücret niteliği olmadığından dolayı olası kasa açıklarında maaşından kesinti yapamazsınız.
Kasa tazminatı kanuni bir uygulama olmadığı gibi akdi bir ödeme olduğundan dolayı 5 yıllık zaman aşımına tabiidir.
Kasa tazminatı gerektirmeyen bir iş olması nedeni ile işçiden ücret kesintisi yapılması yasalar aykırı olup ilgili Yargıtay kararı mevcuttur.
Sizin uygulamanız kanuni bir uygulama olmadığı için (kasa tazminatı ödemeniz) işçinin ücretinde hiç bir şekilde kesinti yapamazsınız.