Kasa Tazminatı ?

Üyelik
5 Ocak 2012
Mesajlar
15
Konum
antalya
Merhabalar. İşletmemizde kasada duran personellerimiz için ücretinin %5 %10 nu civarında net ücretine ekleyerek ilerde doğacak olası kasa açıkları için kesinti yapmamıza olanak sağlamak istiyoruz. Ancak kasa açığının bordroya yansıtılması kısmında sgk primi yok sadece gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi var. Uygulama yapan duymadım görmedim. Burada yardımcı olabilecek kimse varmıdır ? saygılar
 
Bu sorunuza paralel olarak bordroda ilave olarak göstereceğiniz kasa tazminatını ileride oluşacak kasa açığı karşısında bu sefer bordrodan da düşecekmisiniz? Yasal zemine nasıl oturacak açıkçası bende merak etmekteyim. Gerek 4857 gerekse 5510 göre nasıl bir yol izlenir.?
 
Esasında ileride kasa açığı oluşursa Kasa açığının tutanak ile maaşından düşülmesi hususunda kasa tazminatının maaşına ilave edilmesi gerekiyor. Biz bu vereceğimiz kasa açığı tazminatını aylık maaşına ekleyerek kasa açığı oluşsun veya oluşmasın maaşına eklemeyi düşünüyoruz.
 
Sayın eÜp_07,

öncelikle kasa tazminatının hak kazanma şartı ödeme ve tahsil işlemlerinde bir fiil kasa tazminatına ait kişinin bulunmasıdır.
Kasa tazminatı yasal mevzuat çerceveleri içerisinde mutlak suret ile bordroda göstermeniz gerekir,ilgili tazminatdan gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
izinli ve raporlu olduğu dönemlerde kasa tazminatı hesaplanmaz,kasa tazminatı ücret niteliği bulunmadığı gibi sigorta primi ile de bağdaşlaştırmamanız gerekir.
Ticaret ve sanayi odaları,ticaret odaları,sanayi odaları,deniz ticaret odaları ve ticaret borsaları bütçe ve muhasebe yönetmeliğine göre kasa tazminat oranları,
Doğrudan nakit faaliyetlerden sorumlu olanlara aylık fiili brüt ücretlerinin o/o25 inden belgelerin kayıt,tanzim ve kontrolünden sorumlu olanlar için yıllık fiili brüt ücretlerinin o/o 15 inden fazla olmamak kaydı ile her ay peşin kasa tazminatı ödenir.

5510 sayılı kanunun 4/1/a bendine istinaden yine aynı kanunun 80/1/b bendine istinaden prime esas kazançlar sisteminden bazı uygulamalar istisna edilmiştir.
bu işlemler arasında kasa tazminatı bulunmaktadır.

Dolayı ile kasa tazminatı bir ücret niteliği olmadığından dolayı olası kasa açıklarında maaşından kesinti yapamazsınız.
Kasa tazminatı kanuni bir uygulama olmadığı gibi akdi bir ödeme olduğundan dolayı 5 yıllık zaman aşımına tabiidir.
Kasa tazminatı gerektirmeyen bir iş olması nedeni ile işçiden ücret kesintisi yapılması yasalar aykırı olup ilgili Yargıtay kararı mevcuttur.


Sizin uygulamanız kanuni bir uygulama olmadığı için (kasa tazminatı ödemeniz) işçinin ücretinde hiç bir şekilde kesinti yapamazsınız.
 
Üstadım kasa tazminatı tahakkuk ettiriyor olmamış olsak oluşacak kasa açıklarının maaşından tutanak ile kesilmesi yasal değil fakat her ay kasa açığı tazm. ödemesi yapmamızda nasıl bir yasal olmayan uygulama vardır ?
 
Üstadım kasa tazminatı tahakkuk ettiriyor olmamış olsak oluşacak kasa açıklarının maaşından tutanak ile kesilmesi yasal değil fakat her ay kasa açığı tazm. ödemesi yapmamızda nasıl bir yasal olmayan uygulama vardır ?

Sayın eÜp_07,

kasa tazmin ödemesinin yukarıda belirttiğim gibi kanuni bir uygulama olmayıp akdi bir ödemedir.
5510 sayılı kanunda prime esas kazanç kazançlar sisteminde istisna edilmiş,işçinin iş sonunda emeklilik şartlarında zaten kasa tazmin ödemelerinizi hesaplamayacaksınız yani ücret niteliği bulunmuyor.

Akdi kelimesinin hukuk literatüründeki tanımı ise,hukuki işlemlerden kaynaklı her iki tarafın mutabık kalmış oldugu anlamına gelmektedir.Yani yasaca kararlaştırılmış bir uygulama değildir.

Ben ilk mesajımda size kasa tazmin ödemesi yapamazsınız demedim,oranlarını belirtirek yapabileceginiz fakat açık çıkması durumunda işçinin ücretinde maaş kesintisi yapamayacagınızı ve suç oluşturacagını belirttim.

örnek vermek gerekir ise ben kasa tazmin ödüyorum ama kasada açık çıkar ise ben kasa açığını kasa tazmin ödediğim için ücretinden kesinti yaparak açığı kaparım mantığı ile yapamazınız.

kasa açığı çıkması durumunda tüm fiş ve belgeler incelenir,hangi sektörde ve nasıl faaliyet gerçekleştirilecegini bilmiyorum,işlemler tamamlanınca tüm kasa açığının bulunması için yapılan çalışmalar bitirildikten sonra kasa açığı bulunamamış ise fiş ve/veya belgelerde öncelikle kayıt hataları mevcut yine bulunamamış ise yasal sınırlar içerisinde tutanak ve teftiş ile zabıt altına alınarak sonuca ulaşılır.

Yalnız yukarıdaki soruna göre cevap verdim lakin siz kasa tazmin ödemesini işçinin ücretine ekleyerek birlikte banka hesabına yatırmanız durumunda bu kasa tazmin ödemesi değil ücret ödemesi niteliği kazanır.

GVK madde 61 ücretin tarifinde nelerin ücret olacağını belirtmiştir.


(2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

kasa tazmin ödemenizi ücreti ile birlikte banka hesabınıza ödemeniz durumunda bu tutar ücret niteliği kazanacak olup diğer ücret ödemeleri gibi tüm prosedürleri uygulamanız sigorta primide dahil hesaplamanız gerekir.

Kasa tazmin ödemesini ayrı olarak vermeniz durumunda ücret niteliği kazanmayacaktır.
 
Üstadım merhabalar. Konuyu araştırdım halen emin olamadığım kısım gelir vergisi bunu ücret kabul ediyor. Ama sgk prime dahil değil diyor.

  1. Kasa Tazminatı

İşyerlerinde para veya kıymetli evrak ya da eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalılara muhtemel açıkları kapatmak amacıyla işverenler tarafından ödenen kasa tazminatları, ücret niteliğinde sayılamayacağından, prime esas kazançtan istisna tutulması gerekmektedir. Ancak, kasa tazminatı niteliğinde olan ödemelerin para ve kıymetli evrak veyahut eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalıya ödenmesi gerektiğinden, bu tür sorumluluğu bulunmayan sigortalılara bu nitelikte bir ödemenin yapılması halinde söz konusu ödemeler prime esas kazanca dahil edilecektir (İşveren Uygulama Tebliği, 7.8.6).

Personel Bordrosunda 1800 Brüt Ücret + 400 Kasa Tazm. ( Sadece g.v ve damga ) hesaplayıp bankaya ödediğimde sizce usulsüz bir işlemmi yapmış oluyorum. Kurumsal firmalar ücret bordrolarında yaptıkları kasa tazminatlarını prime tabi tutuyorlarmı =? saygılar
 
12.05.2010 tarihli 27579 sayılı Resmi Gazete'de 102'ınci maddesinde yapılan düzenlemede,aylık prim ve hizmet belgesinin sigorta prime esas kazanç,hak edilen ücret,prim,ikramiye ve istihkak iki bölüme ayrılmıştır.Aynı Resmi Gazete'de bulunan geçici 23'üncü maddesi uyarınca
Hakedilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerin ayrı ayrı gösterilmesi
GEÇİCİ MADDE 23 – (1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların sigorta primine esas kazanç bildirimleri yönünden, bu Yönetmeliğin 102 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılması gereken ‘hakedilen ücret’ ve ‘prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerin’ ayrı ayrı gösterilmesi uygulaması, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren verilme süresi dolacak üç aya ait aylık prim ve hizmet belgeleri için uygulanmaz.

e-sigorta sistemi üzerinden 05.08.2010 tarihi itibari ile işlemlere başlamıştır.

Dolayısı ile kasa tazminatı sigorta primine tabii tutulmayacak kazançlar arasına girmektedir.
sigorta primi ödemeyerek usulsüz işlem yapmamış oluyorsunuz.
 
Merhabalar,

Yazılarınız okudum fakat yapmış olduğum iş çerçevesinde bu hakka tabimiyim tam olarak emin olamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

10 yıldır aynı şirkette çalışıyorum ve 5 yıldır finansman sorumlusu olarak görev almaktayım. Yapmış olduğum iş sebebiyle şirketin tüm nakit ve çek işlemlerini takip ve muhafaza etmekteyim.

Şirketin çalışma sistemi gereği nakit kasası bulunmamakta. Fakat çok fazla çek işlemi olmakla birlikte 5 Milyonluk TL'lik çek sürekli olarak kasada beklemektedir. Söz konusu kasanın tüm takibi ve kayıtları tarafımdan tutulmaktadır.
Aynı zamanda şirketin banka işlemlerinin tamamını da ben takip etmekteyim ve tüm giriş çıkış işlemleri tarafımdan yapılmaktadır. Banka mevduatlarında ki rakamlar elbette çok yüksek 10 Milyon TL'yi bulan tutarlar sürekli olarak işlem görüyor. Bu güne kadar kuruş açık vermedim fakat yinede stresi büyük bir iş.

Yapmış olduğum bu iş çerçevesinde sizce bir kasa tazminatı hak edebilir miyim ? Eğer edebiliyorsam bu geriye yönelik de talep edilir mi ?

Buna ek olarak talebimi nasıl iletmeliyim ve hesaplaması nasıl yapılır? Yardım ederseniz çok sevinirim. Yeni evlenecek birisi olarak ek bir gelir olacaktır benim için.

Yardımlarınız için şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.

Saygılarımla
 
Düşüncem,
dayanağı kanun veya sözleşme hükmü olmayan "kasa tazminatı"işverenden talep edilemez,diğer ifadeyle bahsekonu hak doğmaz.
Yanılıyormuyum?
 
Düşüncem,
dayanağı kanun veya sözleşme hükmü olmayan "kasa tazminatı"işverenden talep edilemez,diğer ifadeyle bahsekonu hak doğmaz.
Yanılıyormuyum?

Bu konuda bilgi almak istiyorum zaten. Eğer böyle bir hakkım var ise faydalanmak istiyorum. İş kanununda yeri yoksa zaten birşey talep edemeyiz. Sonuçta SGK'lı çalışanım sözleşmemde yok.

170 hattını aradım, sözleşmede yok ise iş kanunda yeri olmadığını söyledi. Bunun için tek şart sözleşme midir yoksa yasada bununla ilgili emsal oluşturabilecek bir durum var mıdır ?

Sonuç itibari ile satış yapan, yaptığı satıştan prim alıyor. Bizim de yapmış olduğumuz iş gereği böyle bir durumumuz söz konusu.

Yardımlarınız için teşekkürler, konu ilgili farklı bir bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ederim.

Saygılarımla
 
Kasa tazminatı gibi ödemeler zorunlu değildir. İş sözleşmenizde olması durumunda veya sizinle aynı işi yapan şirketinizdeki başka bir çalışana yapılıyor olması durumunda ödenir.
 
Sanki bu kasa tazminatının amacı, bir anlık kötü emellere uymayı engelleme tazminatı mıdır acaba? Yani diğer ücretlilerden farklı bir para verip, özellikle sıcak paraya dokunan kritik görevliler bazında, emanete hıyaneti önlemeyi düşündüren bir tazminat sistemi midir? Bu şahsi olarak vardığım kanıdır mesela.
Ama kıdem tazminatı hesabında dikkate alındığını biliyorum, orası kritik...
 
Düşüncem,
dayanağı kanun veya sözleşme hükmü olmayan "kasa tazminatı"işverenden talep edilemez,diğer ifadeyle bahsekonu hak doğmaz.
Kanun hükmü yok,sözleşmede(hüküm)yok,sözleşme ve sözleşmede hüküm olmasa da fiili uygulama olarak " kasa tazminatı"ödemesi yapılmıyor ise bu tazminat doğmaz,dolayısıyla işverenden talep edilemez.
 
Merhabalar. Bu konuya benzer bir durumda ben yaşıyorum bir şirkette muhasebeci olarak görev yapıyorum işyeri sahibimiz kasa tazminatı vermek istiyor yani bize bu tutarı vermediği halde ileride bizim bu konu ile ilgili hak iddaa edebileceğimiz yönünde düşünceleri var. Ben bu durumun zorunlu olmadığını ve bu yönde talebimin olmadığını söylüyorum. Kendisine nasıl bi açıklama yapmam gerekir?
Bu arada firmada kasadan sorumluyum her türlü kıymetli evrak ve paranın muhafazasından sorumluyum.
Şimdiden teşekkür ederim.
 

Benzer konular

Üst