Kasadan Yapılan Ödemelerde Kullanılacak Evrak

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Hüdai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
2 Mar 2006
Mesajlar
26
Şirketimizde kasadan yapılan gerek satıcılara gerekse personele yapılan avans ödemelerinde kullanılmak üzere nasıl bir matbu evrak kullanılabilir ,zorunluluk varmıdır. Matbaaya herhangi bir para ödeme makbuzu bastırılarak kullanılabilir mi? Yasal dayanağı var mıdır. (yardımlarınız için teşekkür ederim.)
 
Merhaba,
Vergi Usul Kanununda avans makbuzları için her hangi bir şekil şartı getirilmemiştir. Kendi ihtiyacınıza göre dizayn ederek istediğiniz matbaada bastırabilirsiniz.
 
Ayrıca benim naçizane tavsiyem; kasadan ödeme yapmaktan mümkün olduğunca kaçının. Tabii ufak tefek masraflar kasadan ödenecektir . Ancak satıcı ödemelerinizi banka veya çekle yapmayı tercih teşvik edin. Çünkü 8,000 YTL lik tevsik sınırım var ve bu sınır tek defa için değil. Yani siz bir satıcıdan aldığınız mal ve hizmetler yıl içinde bu sınırı geçerse (ki artık geçmesi çok olağan) tevsik kapsamına girersiniz.
 
Sayın ngurol sizin cevabınızdan ben şöyle birşey anladım . Yanlış ise düzetiniz lütfen. Satıcıdan 3.000,00 ytl lik bir mal alışı yaptım bir ay sonra 4.000,00 ytl lik mal alışı yaptım ve 2 ay sonra 2.000,00 ytl lik mal alışı yaptım bu alışların toplamı 8.000,00 ytl yi geçtiği için tevsik zorunluluğu vardır. Doğru mu anlamışım ben sadece bir fatura tutarı olarak biliyordum.
 
Evet sizin söylediğiniz gibi fatura tutarı. Ancak ben yine de mümkün olduğu kadar kasadan ödeme yapmaktan kaçının diyorum. Bunun nedeni de sadece tevsik sınırı değil . Hem iç kontrol hem de hesap tutturmakta kolaylık ve netlik.
 
!!!

stajer66' Alıntı:
Sayın ngurol sizin cevabınızdan ben şöyle birşey anladım . Yanlış ise düzetiniz lütfen. Satıcıdan 3.000,00 ytl lik bir mal alışı yaptım bir ay sonra 4.000,00 ytl lik mal alışı yaptım ve 2 ay sonra 2.000,00 ytl lik mal alışı yaptım bu alışların toplamı 8.000,00 ytl yi geçtiği için tevsik zorunluluğu vardır. Doğru mu anlamışım ben sadece bir fatura tutarı olarak biliyordum.

Sayın arkadaşım

sözünü etmiş olduğunuz faturalara ayrı ayrı tediye makbuzu düzenlemeniz halinde kasadan ödeme yaparsınız ancak toplamına tek bir tediye makbuzu düzenleyerek kadasan ödeme yapamazsınız, kanun burda sadece her bir fatıra üzerinde değilde bir defada yapmış olduğunuz nakit ödeme veya tahsilat miktarınıda esas almaktadır.
selamlar.
 
arkadaşlar, bazı arkadaşlar bana ,burda cevap yazarken dikkatli olmamız gerektiğini öğrettiler, bende buna uymaya çalışıyorum ama aynı arkadaşların kendilerinin buna dikkat etmediğini görmemde beni üzdü doğrusu.
nguroy arkadaşımızın cevabı;
(Ayrıca benim naçizane tavsiyem; kasadan ödeme yapmaktan mümkün olduğunca kaçının. Tabii ufak tefek masraflar kasadan ödenecektir . Ancak satıcı ödemelerinizi banka veya çekle yapmayı tercih teşvik edin. Çünkü 8,000 YTL lik tevsik sınırım var ve bu sınır tek defa için değil. Yani siz bir satıcıdan aldığınız mal ve hizmetler yıl içinde bu sınırı geçerse (ki artık geçmesi çok olağan) tevsik kapsamına girersiniz.)
eğer bu sayfa bu şekilde sonlanmış olsa ve bu konuda bilgisi olmayan bir arkadaş bu cevabı okusa mükelleflere hiç bir satıcısına nakit ödeme yaptırmazdı sanırım. nede olsa en küçük bir firmanın bile en az mal aldığı bir firmadan yıllık alışları tutarı 8000 ytl yi geçer sanırım.
tesvik konusunda önemli olan unsur, bir günde alınan malların tutarının 8000 ytl yi geçiyor olması yada yapılan ödeme tutarının 8000 ytl yi aşıyor
olmasıdır. bu durumlarda ödemelerin banka aracılığı ile yapılması gerekir.
 
Sn. Denetmen;
Yani siz şimdi diyorsunuz ki A firması bana 40,000,- YTL fatura kesti. Ben de günde 4,000,- YTl kasadan ödedim . 10 seferde hesabını kapadım doğrumu anlamışım?
 
sayın nguroy cevabımı iyice okursanız memnun olurum.
tesvik konusunda önemli olan unsur, bir günde alınan malların tutarının 8000 ytl yi geçiyor olması yada yapılan ödeme tutarının 8000 ytl yi aşıyor
olmasıdır. bu durumlarda ödemelerin banka aracılığı ile yapılması gerekir.
demiştim.
burda 40000 ytl lik bir fatura, birgünde alınan malların tutarı 8000 ytl aşıyorsa bankadan ödenir cevabıma uymuyormu sizce.
 
Sn Denetmen,
Tevsik mecburiyetinin günle hiç bir ilgisi yoktur. Ancak aynı gün içinde muvazaa yapılarak 8000 YTL altında birkaç ödeme yapılamıyacağı öngörülmüştür.
Cari hesap şeklinde çalışan ve muhtelif tutarlarda faturalar kesen bir satıcı A firmasına yapacağınız ödemeler nasıl olacaktır.İşlem hacminin yoğun olduğu hesaplarda muhasebe servisleri yapılan ödemeleri ve tahsilatları bu bağlamda nasıl ayırd edeceklerdir.
İlerde çıkabileçek çeşitli uyuşmazlıkları önlemek için bu tür hesaplara ilişkin tüm ödemelerin mutlaka ilişklendirilmesi veya en iyisi tümünün banka, çek veya finans akurumu aracılığı ile yapılması şiddetle tavsiye edilir.
Ancak istisnai olarak bir firmadan bir kerelik bir alım yaptınız devam etmeyecekse ve sınırın altında ise nakit ödeme yapmakta yasal mahzur yoktur.
Tevsik kapsamı; avansa ödemeleri,Ortaklar cari hesabı,personel maaş ödemeleri,sabit kıymet alım satımları, sermaya taahhüt,depozitolar ve serbest meslek erbabına yapılan ödemeler için geçerlidir.
 
sayın nguroy sanırım ne siz beni, nede ben sizi anlayamıyorum, benim cevabımı konunun akışı içinde okursanız, satıcıları konunun gereği olarak belirttiğimi görürsünüz. benim yazdığım metni okursanız, zaten 8000 ytl üzerinde ne işlem yaparsanız yapın bankadan yapacaksınız, bunu sırf satıcılar için geçerli diye birşey söylemedim zaten. 2. konu bir satıcı firmadan diyelimki, 5. ayda 10u 20si ve 30unda 3000 er ytl lik mal aldık ve peşin ödedik. sizin ilk cevabınıza göre biz cezalı duruma düşmüş oluyorduk. bende diyorumki alış tutarımız 1 ay içerisinde 9000 ytl olup sınırı aşmış olmasına rağmen, aynı gün alınmadığı için (bu arada aynı günden maksadımda 8000 ytl den fazla tutarda mal alıp, 2 fatura şeklinde sınırın altında kalacak şekilde düzenlettirip tesvik kapsamından çıkılamayacağı) yani değişik tarihlerde alınmış olduğu için tesvik kapsamına girmez
 
arkadaşlar, örneğin benim müşterim her ay mal alımında bulunduğu firma dan Her ay ın 5 inde 7000 YTL. tutarında mal alıyor. Kanun diyor ki aynı gün içerisindeki mal alımlarının toplamı 8000 ytl ve üzerini geçiyorsa veya tek seferde yapılan ödeme toplamı 8000 ytl ve üzerini geçiyorsa banka, posta vs. resmi bir kanaldan geçmesi gerekiyor. (Örn: havale, çek) Benim verdiğim örnek te sürekli çalışan iki firma var fakat ayrı günlerde kesilen 8000 ytl altında olan faturalar var. Dolayısıyla nakit ödenebilir. Burada denetmen arkadaşımıza hak veriyorum. Fakat biliyorsunuz ki firmalar incelemeye gittiklerinde Vergi Dairesinin Vedop adında (Vergi Dairesi Operatörü) bir programı var. Buradan olumsuz gözüken firmaları (Kod'da) kolayca tespit etmektedirler. Dolayısıyla gerçek veya sahte aldığınız faturaların ödemelerini ileride sorun çıkmaması için resmi kanallardan yapılması sağlıklıdır. Doğrusu bununda kolayını bulan mükellefler bankaları tabiri caiz se ayarlayarak olmayan işlemleri olmuş gibi göstererek resmi kanala sokmuş bulunmaktadırlar. Bu arada Resmi kanaldan yapılan ödemelerin kesinlikle incelemeye girildiğinde kayıtlardan çıkarttırılamaz diye birşey sölemiyorum. Bunun da istisnaları var. Ben bütün ödemelerin resmi kanallardan yapılmasından yanayım. İster se 1000 YTL olsun. Saygılarımla,
 
Bende bütün ödemelrin resmi kanallardan yapılmasından yanayım. Kısacası bunu ilerde izah etmek zor olur diyorum.
Ayrıca bankalar nasıl olmayan işlemi olmuş gibi yapıyor bunu anlayamadım doğrusu biraz çarmısınız lütfen.
 
müşterisini kaybetmemek için, örneğin benim şirketim var 15000 ytl lik fatura satın alıyorum.(naylon) bunun ödemesi banka kanalıyla geçmesi gerekiyor. ben gidiyorum bankaya diyorum ki mal almış gibi gözüktüğüm x firması bana para yatırıyormuş gibi kendi hesabıma onun adına para yatırıyorum. Kötü niyet olduktan sonra kanun bile dayanmıyor bunlara.
 
Günaydın,
Sn. Yılmaz kusuruma bakmayın ben yine anlayamadım. Siz bir yerden 15,000 YTL lik fatura aldınız. Bunun ödemsini siz bankaya gidip kendi hesabınıza nasıl yapıyorsunuz.? Ödemeyi siz yapacaksınız ama sizin kendi hesabınıza değil size fatura kesen firmanın hesabına öyle değil mi? Akis halde siz hem fatura aldınız hem de kendi hesabınıza size fatura kesen firma adına para yatırdınız. Bu durumda borcunuz 15+15 =30 bin ytl olmazmı acaba?
 
Merhaba;

Değerli nguroy;

Bankaların da bu tür olaylara ortak olduğunu bilmek üzücü. Anladığım kadarıyla durum şöyle:

X firmasına bir fatura kesiliyor. X firması A tutarı kadar borçlanıyor. (Tabiki gerçeği yansıtmayan bir işlem. )

Bankaya gidiliyor hayali bir para yatırılmış gösteriliyor. Ve o hayali paranın izahatına şu nolu belge karşılığı şu firma/şahıs tarafından ödenen deniyor. Ve o para anında firmanın kasasına geçecek şekilde çekiliyor. Bankada herhangi bir para giriş çıkışı olmadan sadece işlem hacmi oluyor. Sadece faturayı kesen firmanın kasasında olmayan bir para varmış gibi 100 kasa hesabında gözüküyor. Ben böyle anladım. Bu durumda faturanın sahte fatura olduğunu anlamak bile zorlaşıyor.

Gerçekten üzücü. Ama benim anladığım bu.

İyi günler diliyorum.
 
nguroy kusura bakma benim hatam. ters anlattım. şöyle söyleyeyim, 15000 ytl aldığım fatura için karşı tarafa ödeme yapmam gerekiyor. Karşı firma kendi hesabına ben yatırıyormuş gibi para yatırıyor. Bankalarda buna göz yumuyor.
 
nguroy kusura bakma benim hatam. ters anlattım. şöyle söyleyeyim, 15000 ytl aldığım fatura için karşı tarafa ödeme yapmam gerekiyor. Karşı firma kendi hesabına ben yatırıyormuş gibi para yatırıyor. Bankalarda buna göz yumuyor.
 
Sn.Yılmaz;
Evet haklısın aynen öyle uygulamalar var. Bankalar için değişen birşey yok tahsilat tediye yapıp kapatıyorlar. Malesef sn. Biricik 'in de belirttiği gibi bu sistem çok fazlası ile uygulamada geçerli.
Prensip olarak kasa sınırlaması doğru ve mantıklı bir uygulama bence, kayıt dışılığı önlemede önemli bir enstruman.
 
Üst