Kasap Muhasebesi (bilanço ) Hakkında Yardım.

İyi günler bir kasap bilanço bir tanıdık yeni geldi bu konu hakkında yardıma ihtiyacımız var.

Müstahsil ile hayvanı aldık kestirdik 250 kg karkas et geldiğini varsayalım kg 'sunu 25.00tl'den aldığımızı varsyarsak 6,250.00 tl karkas et

şimdi bu durumda bunu nasıl muhasebeleştireceğiz...

hayvanı aldığımız gibi kestirip kaskas olarak 250. kg et elde ettiğimizi var sayıyorum deriyi dikkate almadığımızda kaydımız nasıl olmalı -- Deriyi satmadan kendisine ayırması söz konusu mudur _?

710.01 (b) - 6.250,00
------------------150.01 (a) --- 6.250,00

151.01 (b).....
................... 711.01-a-
................... 721.01-a-
.................. 731.01-a-

üretimin tamamlanması

(b) 152.01......
.................... (a) 151.01

Son düzenleme:
Sayın Arzu, Konu hakkımda bilgim yok daha doğrusu Hayvan kesimini özel bir durumu varmı bilmiyorum Üretim işletmesi olarak sayarsam ama şöyle oluyor.

Kendisimi kesiyor, Fason mu kestiriyor kendisi kesiyor ise alışı 150 den dışarda kestirip alıyor ise 153 den alabilirsiniz. Kendisi kesiyorsa deri vb. Üretim atığı olarak atabilirisniz.

Sn. Uğurcad.r ilgin için çok teşekkür ederim. Hayvanı satın alıp mezbahada kestiriyor fakat geçicinin uzatılması ümidiyle geçiciyi göndermemiştim konu hakkında yardımcı olacak arkadaşlardan cevap bekliyorum

Sevgili üstadlarım üstün yardım çabalarıza müteşekkürim allah razı olsun sizlerden 1 haftadır sıkıntılı olduğum bir konuda bana çok iyi yardımcı oldunuz !!!

konuya 5 ay sonra yazayım edindiğiniz deneyim nedir ?

Kasaplık imalat değil ticarettir.

Canlı küçük/büyük baş alımında (Müstahsil varsayımı ile)

153 hesap (B)
360 hesap (A)
320 hesap (A)

Mezabaha tarafından düzenlenen tahsil belgelerinde büyük/küçübaş hayvanın canlı olarak kg yazılıdır.
Ortalama %40 karkas et çıkmaktadır. İncelemelerde kasaplar odasının bildirmiş olduğu orandır.
Stok takibi yapmanızı tavsiye ederim. Deri, barsak ve sakatatları da takip etmeniz gerekir.

Kasaplık imalat değil ticarettir.

Canlı küçük/büyük baş alımında (Müstahsil varsayımı ile)

153 hesap (B)
360 hesap (A)
320 hesap (A)

Mezabaha tarafından düzenlenen tahsil belgelerinde büyük/küçübaş hayvanın canlı olarak kg yazılıdır.
Ortalama %40 karkas et çıkmaktadır. İncelemelerde kasaplar odasının bildirmiş olduğu orandır.
Stok takibi yapmanızı tavsiye ederim. Deri, barsak ve sakatatları da takip etmeniz gerekir.
Kasap Faaliyeti imalat'tır

Hayvan alislarinda adet değil kg yazılır buna göre almış olduğunuz hayvanın kesimi sonucunda çıkan kg x birim fiyat (stopaj dahil brüt tutar) şeklinde mustahsil alışı yapmanız gerekiyor stopaj oranı yüzde 2 veya 1 olacak (bu oranlar için bkz.GV 94/11) almış olduğunuz ürün bedelini maliyet bedeli ile urunlere gore (sakatad deri et) ayrımını yapınız ve 153 hesaba kayıt ediniz.Burda önemli olan ürünleri nasıl ayiracaginizdir. Mezbahaneler sadece kesim işlemi yapar sizin mukellefiniz bir hayvan alır ve bunu mezbahanede kestirdi. Mukellefiniz kesim sonunda bu hayvandan çıkan et ve sakatad gibi ürünleri ayrı ayrı mustahsil makbuzunda göstermelidir. Buna görede yukarıda bahsettigim gibi ilgili hesaba kayıtlarını yapabilirsiniz.

Örnek, 300 Kg Büyükbaş Canlı hayvan alış bedeli üzerinden müstahsil makbuzu düzenlenir 150 Hs'a alınır.İlgili ayrıntılı bir İmalat, Mamül, Gider Dağılım Çizelgeleri sonucunda 150+720+730 hesap toplamı 165 Kg.Kemiksiz Büyükb.Et ve 1 adet deri maliyeti olur,Bu üretim 151,152 hs.lar takip edilerek sonuçlandırılır.(Sakatatlar bu 165 kg.etin içinde olarak kabul edilebilir.)

kasabın müstahsille almış olduğu hayvanlara ait deri satış faturasında kdv oranı 8 midir birde 9/10 tevkifat uygulaması var mıdır?