Kasım 2008 Mali Analiz

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hazerfan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Benim de aklıma geldi 2006 yı da yapmak ama soruların en başında fazladan gereksiz cevap vermeyin gibi bişeyler yazıyordu o iyice aklımı karıştırdı. Sanki gereksiz yere 2006 yı yapmayın 2006 yı sadece ortalamalar için kullanın diye yorumladım. 2 senenin Oranlarını Karşılaştırın gibi bir ibare kullansaymış keşke.Yoksa bildiğim bir formülü niye 2006 ya da uygulamayayım ki. Dönen varlıkların ortalaması niye alınıyor onu da çözemedim. Ben almamıştım:(
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:

Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin
Kavramsal Çerçeve Hakkında Tebliğ
Sıra No: 1

Amaç
Madde 1- Bu Tebliğin amacı; Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçeveyi ve buna ilişkin uygulamayı ve yayımlanacak Türkiye Muhasebe Standartları ile tek tip finansal tabloların düzenlenmesi ve finansal tabloların Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uygunluğunun sağlanmasına dair usul ve esasları belirlemektir.
Bu Tebliğ Ekinde yer alan Kavramsal Çerçeve, Türkiye Muhasebe Standartlarının oluşturulmasına esas alınmak üzere hazırlanmıştır.

Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ ile, Kavramsal çerçeve, finansal tabloların amacını, finansal tablolarda yer alan bilgilerin yararlılığını belirleyen niteliksel özelliklerini, finansal tabloları oluşturan unsurların tanımını, tahakkuk ve ölçümleme esasları ile sermayenin devamlılığı kavramlarını Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu olarak ele alınmasına dair uluslararası esasları kapsar.
Adı geçen usul ve esaslara ilişkin ayrıntı açıklamalar bu Tebliğ ekinde yer almıştır.

Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ, 28/07/1981 tarih ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun Ek-1 inci maddesi ile 24/02/2004 tarihli ve 2004/6924 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (a) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yürürlük
Madde 7- Bu Tebliğ 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.


Muhasebenin Varsayımları

Tahakkuk Esası

22. Kendilerinden beklenen amaca cevap vermek için, finansal tablolar muhasebenin tahakkuk esasına göre hazırlanırlar. Bu esasa göre, işlemlerin ve diğer olayların etkisi, nakit veya nakit benzerleri alındığında veya ödendiğinde değil, bu işlem ve olaylar olduğu zaman tahakkuk ettirilir ve ilgili oldukları dönemin muhasebe kayıtlarına kaydedilerek o dönemin finansal tablolarında raporlanırlar. Tahakkuk esasına göre hazırlanan finansal tablolar, kullanıcıları, sadece geçmişteki nakit tahsilatlar ve nakit ödemelerle sonuçlanan işlemler hakkında değil gelecekte nakit ödemesi gerektirecek mevcut yükümlülükler ve gelecekte nakde dönüşecek mevcut kaynaklar hakkında da bilgilendirir. Böylece, söz konusu finansal tablolar geçmişte olan işlemlerle ve olaylarla ilgili bilgiler vermek suretiyle kullanıcılara ekonomik kararlar verirken en çok yararlanacakları türden bilgiler sunarlar.

İşletmenin Sürekliliği

23. Finansal tablolar normal olarak işletmenin devamlılığı ve öngörülebilir bir gelecekte de faaliyetlerini sürdüreceği varsayımına dayanılarak hazırlanırlar. Böylece, işletmenin ne tasfiyeye niyetinin ne de ihtiyacının olduğu, faaliyet hacminin de önemli bir ölçüde azalmayacağı varsayılır. Eğer böyle bir niyet ve ihtiyaç varsa finansal tablolar farklı bir gerekçe ile hazırlanmalı ve bu gerekçe açıklanmalıdır.
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Deha'da; işletmenin maddi duran varlıklarını eriterek kaynak yaratmasından hiç bahsedilmemiş... Bence bu sınavda bu yorum kilit rol oynayacak...

2006 yılı ile 2007 kıyaslandığında yabancı kaynaklarda hiç fark yok... İşletmenin üretimini sünvanse eden kaynaklar tamamen maddi duran varlıkalrdan elde edilmiş dikkat ederseniz...

2008 de bu yorum şirketin geleceği açısından önem kazanıyor... Çünkü belliki firma kaynak sıkıntısı çekiyor elde maddi duran varlıkda kalmayınca iş epey zorlaşacak...
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Arkadaşlar analiz için soruyorum.Sektör ortalamalarına ve enflasyona göre sorulan soruların ve cevapların yer aldığı kitaplar varmı?
Geçmiş yıllarda yatay analiz ,dikey analiz,basit oran yorumları ve tanımlar yer almış.Üstelik bunlar 10 yıl boyunca tekrarlanmış.Bu dönem tuttturdular ,diğer işletmelere ve ekonomiye göre analiz yap, şeklinde sorular.Tamam da bu soru tipi son iki üç dönemi kapsıyor.dolayısıyla insan ne istediklerini ve nasıl yorum yapacağı konusunda teredütte düşüyor.En azından geçmiş dönemle , yeni soru tiplerini %50 şeklinde sorsalardı olmazmıydı?böylece uyum sağlaya sağlaya geçişler olurdu.
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Kaan Bey kesinlikle bu işi biliyorsunuz.
Benim şu an şirkette yaptığım iş finansal tablo hazırlama ve analiz.
En iyi geçen sınavım da buydu zaten.

Size katılıyorum ben de bu cevabı verdim. Deha hiç değinmemiş ama, kesinlikle kilit yorum maddi duran varlık satışı ile ilgili yorumdu. İşletme sektör standardı olan net karlılık oranı (%20) nı maddi duran varlık satışı ile tutturabiliyor.
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Aktif Eğitim de yorumunu şöyle yapmış paylaşmak istedim

Sektör Standartları Sektör genel ekonomi içinde darboğazda iken verilmiştir. Sektöre ilişkin Standartlarda Cari Oran 3,2 dir. Genel Standartın üstünde bir orandır. Ekonomik darboğaz nedeniyle işletme Optimumun üstüde Net Çalışma Sermayesi Fonu Bulundurmaktadır. İşletmemizde ise bu oran 2006yılında 1,85 iken 2007 yılında 4,06 olmuştur. Sektörden daha etkin olarak KVYK karşılanabilmektedir. Ancak cari oranın 2007 yılında yüksek olmasının nedeni Ticari Alacaklardaki önemli artıştır. İşletme Satışlarını Kredili yapmaktadır. Ancak alacakların ortalama tahsil süresi 2006 yılında 107 gün, 2007 yılında 157 gün oldukça yavaştır. Sektör genelinde ise kriz ekonomisinde 90 gündür. Bu durumda

işletmenin alacaklarının tahsilinde sıkıntı olduğu anlamına gelmektedir. İşletme tahsilat politikasını gözden geçirmeli ve kriz ortamında alacaklarını senetli alacaklara yönlendirmelidir. Dönen Varlık yapısı içinde diğer önemli kalem Stoklardır. İşletme bu satışlarla devam ederse 2007 yılında stoklarını ortalama 52 günde eden çıkarabilecek yapı içindedir. Sektör genelinde ise stoklar ortalama 40 günde elden çıkartılabilmektedir. İşletme sektörde daralma eğilimlerinin olduğu bir dönemde mutlaka optimum seviyede stok bulundurmalıdır. Aksi durumda satışlarının maiyeti artacaktır. Bu da brüt satış karını olumsuz etkileyecektir.

Satışların Karlılığı Sektör Genelinde Daralma Eğilimi varken her 100 YTL lik satışın 20 lirası Net Kar olacak şekilde standart kabul edilmiştir. Net kar içinde önemli büyüklüğün faaliyet karı olması beklenir.

İşletmemizde ise bu oran 2006 yılında 0,03 , 2007 yılında 0,20 olmuştur. İşletmemizde Net karın önemli büyüklüğü faaliyet karlılığından değil , Diğer Olağan gelir ve karlardan kaynaklanmaktadır. 2007 yılında satışlar önemli ölçüde artmıştır. Bu kiriz ekonomilerinde önemli bir gelişmedir. Ancak satışların maliyeti de 2007 yılında 2006 yılına göre yaklaşık 0,03 oranında artmıştır. İşletme satışları artırmak için hem kredili satışlar yapmış , hemde önemli büyüklükte satış indirimleri ne katlanmıştır. Satış indirimlerinin hangi kalemlerden oluştuğu bilinmemekle beraber, satış indirimleri ise indirim politikasını gözden geçirmeli eğer iadelerden kaynaklanıyorsa kalite kontrole önem vermelidir. İşletmenin Yabancı Kaynaklarını karşılayabilecek Öz Kaynak yapısı mevcuttur. Finansman oranı her iki yılda da yeterlidir. Bu kriz ekonomilerinde önemli bir avantajdır. Ancak her iki yılda da öz kaynak içinde en önemli kalem Ödenmiş Sermayedir. 2007 yılında Dönem Karı büyüklüğü 63,300 olmuş ve önemli bir fon sağlamıştır. Bu 2008 yılında Net çalışma sermayesine katkı sağlayacaktır.

2008 Yılı için Alınabilecek Önlemler

1) Alacakların Tahsilat Politikası Gözden Geçirilmeli, Alacaklar Senetli Alacaklara Dayandırılmalıdır.

2) Optimum Seviyede Stok Bulundurulmalıdır.

3) Satışların Maliyeti Düşürülmeye Çalışılmalıdır.

4) Dönem Karı içinde önemli büyüklükte faaliyet karı elde edilmelidir. Diğer faaliyetlerle bu kar desteklenmelidir.

5) Daha az satış indirimlerine katlanarak, Pazarlama Satış ve Dağıtım giderlerine önem verilmelidir.

6) Yeterli büyüklükte Net Çalışma Sermayesi Likit Olarak Bulundurulmalıdır.

7) Varlık Dağılımında Dönen varlıklara Yatırım yapmayı önemsemelidir.

8) 2007 yılında önemli büyüklükte MDV elden çıkarıp fon sağlaması düşündürücüdür. 2008 yılında dikkatli olmalıdır.

9) Finansman oranı 1 in altına düşürülmemelidir.
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

ben iki yılın hesaplamalarından yorumu bile adam akıllı yapamadım. çünkü süre yetmedi >:(
en çok güvendiğim dersten kalacam ya offf
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

hazerfan ' Alıntı:
Arkadaşlar dehanın cevapları bana pek mantıklı gelmedi. Çünkü soruda 2006 ve 2007 yıllarının birarada verilmesinin sebebi; bir çok oranın formülünün, ortalama alınarak hesaplanması gerektiği için olduğunu düşünüyorum.

Zaten 2 yılı birden hesaplamak çok uzun sürüyor. Ben sadece 2007 yılını çözdüm ve 1 saate yakın vaktimi aldı. Sınavdan sonra sınıfta konuştuğum arkadaşlardan 2006 yılınıda çözmeye çalışanlar bakmışlarki yetişmiyor 2006 yılını bırakıp sadece 2007 yılını çözmüşler.

2 Yılın birden hesaplanması gereksizdi
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

bende soruyu okuduğumda ::) kaldım tek yılmı iki yılmı diye ???sonra tablo karşılaştırmalı diye iki yıl yaptım...tek yıl yapan çoğunlukta inş. bi güzellik düşünürler...
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Hazan arkadaşım kolay gelsin öncelikle ;

Sınavda 2 yılın tablolarını vermelerinin sebebi zaten Karşılaştırmalı olrak analiz etmek için şayet sen 2006 da analiz edeceksen 2005 verileri lazım ;)
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Hazan arkadaşım kolay gelsin öncelikle ;

Sınavda 2 yılın tablolarını vermelerinin sebebi zaten Karşılaştırmalı olrak analiz etmek için şayet sen 2006 da analiz edeceksen 2005 verileri lazım ;)

tşkler... ben sınavda 5dk düşündükten sonra 2 yıllık yaptım :) tek yıl yapan arkdş üzüldüm...sınavda çoğu kişinin ilk önce ::)şu durumda kaldığına eminin sonra vermiştir kararını doğru veya yanlış...geçen döneme göre yapanlar tek yıl yapmış benim aldığım bilgiler böyle :(
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

HAZAN ' Alıntı:
BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Hazan arkadaşım kolay gelsin öncelikle ;

Sınavda 2 yılın tablolarını vermelerinin sebebi zaten Karşılaştırmalı olrak analiz etmek için şayet sen 2006 da analiz edeceksen 2005 verileri lazım ;)

tşkler... ben sınavda 5dk düşündükten sonra 2 yıllık yaptım :) tek yıl yapan arkdş üzüldüm...sınavda çoğu kişinin ilk önce ::)şu durumda kaldığına eminin sonra vermiştir kararını doğru veya yanlış...geçen döneme göre yapanlar tek yıl yapmış benim aldığım bilgiler böyle :(

Hazan sen kaç dersten girdin. İlk girişinmiydi?
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

cuneytglp75 ' Alıntı:
HAZAN ' Alıntı:
BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Hazan arkadaşım kolay gelsin öncelikle ;

Sınavda 2 yılın tablolarını vermelerinin sebebi zaten Karşılaştırmalı olrak analiz etmek için şayet sen 2006 da analiz edeceksen 2005 verileri lazım ;)

tşkler... ben sınavda 5dk düşündükten sonra 2 yıllık yaptım :) tek yıl yapan arkdş üzüldüm...sınavda çoğu kişinin ilk önce ::)şu durumda kaldığına eminin sonra vermiştir kararını doğru veya yanlış...geçen döneme göre yapanlar tek yıl yapmış benim aldığım bilgiler böyle :(

Hazan sen kaç dersten girdin. İlk girişinmiydi?

2. girişimdi, 4 dersten girdim...
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

HAZAN ' Alıntı:
cuneytglp75 ' Alıntı:
HAZAN ' Alıntı:
BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Hazan arkadaşım kolay gelsin öncelikle ;

Sınavda 2 yılın tablolarını vermelerinin sebebi zaten Karşılaştırmalı olrak analiz etmek için şayet sen 2006 da analiz edeceksen 2005 verileri lazım ;)

tşkler... ben sınavda 5dk düşündükten sonra 2 yıllık yaptım :) tek yıl yapan arkdş üzüldüm...sınavda çoğu kişinin ilk önce ::)şu durumda kaldığına eminin sonra vermiştir kararını doğru veya yanlış...geçen döneme göre yapanlar tek yıl yapmış benim aldığım bilgiler böyle :(

Hazan sen kaç dersten girdin. İlk girişinmiydi?

2. girişimdi, 4 dersten girdim...
benim de ilk sınavım da 3 dersi vermiştim 4 dersim kalmıştı. Şimdi ise sadece denetim kaldı. 4.hakkım inşallah olur da biter bu stres
 
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

Arkadaşlar, analizden aldığınız notları yazar mısınız? Ben bu konunun üstüne gitmek istiyorum. Çok kıt not vermişler. Bugün dersane müdürümüzle de görüştüm. Tüm kursiyeler dökülmüş. Bu konuda birlikte hareket edelim. Lütfen yardımcı olun.

Ben en az 60-70 beklerken bana gelen not:

Finansal Tablolar ve Analizi: 35
 
Üst