Kasım 2008 Mali Analiz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hazerfan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2008 Mali Analiz

arkadaşlar kek bir derst ti son 3 sınavdır sağ olsunlar keklikten çıkarttıp en baba sınavlardan biri yaptılar....

geçmişi bırakalım arkadaşlar önümüze bakalım... 1 yıldı 2 yıldı diye birbirimizi yemeyelim.. sınav kağıtları okunsun öğreniriz hangisi olduğunu...

ben finansal tablolar analizine istanbul odasının kursunun verdiği kitaptan çalıştım.. ordaki gibi yaptım 25 aldım.
o kitapta 2 yılı ayrı ayrı değerlendiriyordu. geçen dönemin stoklarını bu dönem formül hesaplarken almıyordu..
tüm formüller ona göre yaptım gelen not 25.. size yine 35 iyi gelmiş..:)

GARİPKUL ' Alıntı:
arkadaşlar kek bir derst ti son 3 sınavdır sağ olsunlar keklikten çıkarttıp en baba sınavlardan biri yaptılar....

geçmişi bırakalım arkadaşlar önümüze bakalım... 1 yıldı 2 yıldı diye birbirimizi yemeyelim.. sınav kağıtları okunsun öğreniriz hangisi olduğunu...

ben finansal tablolar analizine istanbul odasının kursunun verdiği kitaptan çalıştım.. ordaki gibi yaptım 25 aldım.
o kitapta 2 yılı ayrı ayrı değerlendiriyordu. geçen dönemin stoklarını bu dönem formül hesaplarken almıyordu..
tüm formüller ona göre yaptım gelen not 25.. size yine 35 iyi gelmiş..:)

Arkadaşlar ben son soru olan 30 puanlık soruyu yapamama rağmen ve yorumumada fazla güvenmeme rağmen 70 puanlık sınavdan 60 alıp çok şükür bu dersten kurtuldum. Ben formülleri hesaplarken sadece cari yılı hesapladım. Sınavdan sonra forumda da aynı konuyu tartışmıştık. Bence bir önceki yılın rakamlarının verilmesinin sebebi hesaplamalarda ortalamaları bulabilmemiz içindi ve ben bu şekilde yorumlayarak hiç önceki yılı bulaştırmadan doğrudan cari yılı hesapladım. Belki önceki yılı hesapladığınız için düşük puan almış olabilirmisiniz. Bu sadece bir tahmin. Çünkü hatırlarsanız soru kağıdının başında hocanın bir bilgi notu vardı. Verilen bilgiler doğru bile olsa puan hesaplamasında dikkate alınmayacaktır, Yanlış olursa olumsuz değerlendirilecektir gibi birşeyler yazmıştı

bende 2 yılın hesaplamasını yaptım ama 54 alarak geçtim bu durumdan not kıracaklarını sanmıyorum.Ben 2 yılı da hesaplayarak bir önceki ve bir sonraki yılın yorumlarını yapmıştım.Sonuçta hesaplama yapmadan 1 önceki yıl için yorum yapamayız diye düşünüyorum

bu sınavda tam sınırda kurtuldum 50 ile 2 soruyu yaptım formül sadece 1 yıl yaptım başta 2 yıl içinde hesaplamaya başladım not yüzünden sildim yorumda bişeyler yazdım bana göre az verilmiş ama buna da şükür bir cevapları yayınlasalar öğreneceğiz de bi türlü yayınlanmıyor
ona kalsa denetimden geçtim gözüyle bakarken ondan hiç beklemediğim puan aldım itiraz da sorunu çözmeyecek sınavdan sonra artık verirler sonuçları
puanlama biraz keyfiyet sezdiriyor

hazerfan ' Alıntı:
Arkadaşlar dehanın cevapları bana pek mantıklı gelmedi. Çünkü soruda 2006 ve 2007 yıllarının birarada verilmesinin sebebi; bir çok oranın formülünün, ortalama alınarak hesaplanması gerektiği için olduğunu düşünüyorum.

Zaten 2 yılı birden hesaplamak çok uzun sürüyor. Ben sadece 2007 yılını çözdüm ve 1 saate yakın vaktimi aldı. Sınavdan sonra sınıfta konuştuğum arkadaşlardan 2006 yılınıda çözmeye çalışanlar bakmışlarki yetişmiyor 2006 yılını bırakıp sadece 2007 yılını çözmüşler.

Cevaplar açıklanmış arkadaşlar. Doğru tahmin etmişim

AGÜL ' Alıntı:
Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:

Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin
Kavramsal Çerçeve Hakkında Tebliğ
Sıra No: 1

Amaç
Madde 1- Bu Tebliğin amacı; Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçeveyi ve buna ilişkin uygulamayı ve yayımlanacak Türkiye Muhasebe Standartları ile tek tip finansal tabloların düzenlenmesi ve finansal tabloların Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uygunluğunun sağlanmasına dair usul ve esasları belirlemektir.
Bu Tebliğ Ekinde yer alan Kavramsal Çerçeve, Türkiye Muhasebe Standartlarının oluşturulmasına esas alınmak üzere hazırlanmıştır.

Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ ile, Kavramsal çerçeve, finansal tabloların amacını, finansal tablolarda yer alan bilgilerin yararlılığını belirleyen niteliksel özelliklerini, finansal tabloları oluşturan unsurların tanımını, tahakkuk ve ölçümleme esasları ile sermayenin devamlılığı kavramlarını Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu olarak ele alınmasına dair uluslararası esasları kapsar.
Adı geçen usul ve esaslara ilişkin ayrıntı açıklamalar bu Tebliğ ekinde yer almıştır.

Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ, 28/07/1981 tarih ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun Ek-1 inci maddesi ile 24/02/2004 tarihli ve 2004/6924 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (a) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yürürlük
Madde 7- Bu Tebliğ 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Muhasebenin Varsayımları

Tahakkuk Esası

22. Kendilerinden beklenen amaca cevap vermek için, finansal tablolar muhasebenin tahakkuk esasına göre hazırlanırlar. Bu esasa göre, işlemlerin ve diğer olayların etkisi, nakit veya nakit benzerleri alındığında veya ödendiğinde değil, bu işlem ve olaylar olduğu zaman tahakkuk ettirilir ve ilgili oldukları dönemin muhasebe kayıtlarına kaydedilerek o dönemin finansal tablolarında raporlanırlar. Tahakkuk esasına göre hazırlanan finansal tablolar, kullanıcıları, sadece geçmişteki nakit tahsilatlar ve nakit ödemelerle sonuçlanan işlemler hakkında değil gelecekte nakit ödemesi gerektirecek mevcut yükümlülükler ve gelecekte nakde dönüşecek mevcut kaynaklar hakkında da bilgilendirir. Böylece, söz konusu finansal tablolar geçmişte olan işlemlerle ve olaylarla ilgili bilgiler vermek suretiyle kullanıcılara ekonomik kararlar verirken en çok yararlanacakları türden bilgiler sunarlar.

İşletmenin Sürekliliği

23. Finansal tablolar normal olarak işletmenin devamlılığı ve öngörülebilir bir gelecekte de faaliyetlerini sürdüreceği varsayımına dayanılarak hazırlanırlar. Böylece, işletmenin ne tasfiyeye niyetinin ne de ihtiyacının olduğu, faaliyet hacminin de önemli bir ölçüde azalmayacağı varsayılır. Eğer böyle bir niyet ve ihtiyaç varsa finansal tablolar farklı bir gerekçe ile hazırlanmalı ve bu gerekçe açıklanmalıdır.

2. sorunun cevabı gerçekten buymuş arkadaşlar. Kelimesi kelimesine aynısını yazmış hoca. Kalan arkadaşların bu tebliğlerede göz atmasında fayda var

mali tablolar analizi dersinde formül yardım

mali tablolar analizi dersinde sorulan çabuk oran formülü nedir bulamadım yardım edersenız sevinirim. teşekkürler.

Ynt: mali tablolar analizi dersinde formül yardım

emel07 ' Alıntı:
mali tablolar analizi dersinde sorulan çabuk oran formülü nedir bulamadım yardım edersenız sevinirim. teşekkürler.

TİCARİ ALACAKLAR/TİCARİ BORÇLAR

çabuk oranın anlamı ve amacı ne onu anlayamadım.bilgi verebilrmisiniz.

emel07 ' Alıntı:
çabuk oranın anlamı ve amacı ne onu anlayamadım.bilgi verebilrmisiniz.

Formülden de anlaşılacağı gibi,Ticari alacakların ticari borçları karşılama oranını ifade eder.Normalde 1' den küçük olmaması istenir.Sektöre göre alacak tahsilatı değişmekte olduğu için,Alacaklarını paraya çevirerek borçlarını ödeyebiliyor mu ona bakılır.Buradan yola çıkarak gerekli yorumları yapabilirsin.Yeterli oldu mu ?

teşekkur ederım .yardımınız için bu oranı ilk defa temmuz sınavında duydum.baktıgım kıtaplarda da göremedim.yardımınız yeterli oldu. :)