Kasım 2008 Meslek Hukuku

Ynt: Kasım 2008 Meslek Hukuku

Sınav yönetmeliği Madde 21:

- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren en çok 2 yıl içinde 4 sınava daha girebilirler. Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az not alınan konuları kapsar.

- Bu sınav haklarını süresi içinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar 2 yıl süreyle meslek sınavlarına alınmazlar.

- İki yıllık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere bu yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.

SORU 1: İlk kez Kasım 2008'de sınava giren bir adayın, sınav haklarını daha önce doldurmaması şartıyla, girebileceği son sınav dönemi Temmuz 2010 mudur, yoksa Kasım 2010 mudur?

zira, 21. maddedeki ilk paragraftan anlaşılacağı üzere "sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren" diyor. bu halde örneğin bir aday ilk kez Kasım 2008'de sınava giriyorsa ve bu sınav Ocak 2009'da açıklanacağından, bu tarihe 2 yıl eklersek Ocak 2011'e geliyoruz, bu da bize Kasım 2010 sınavının en son girilebilecek sınav olduğuna işaret ediyor. Doğru mudur?

SORU 2: 1. paragrafın son cümlesinde diyor ki: "Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az not alınan konuları kapsar". Yani bir sınavdan 60'ın üzerinde alan bir aday o sınava not yükseltmek amacıyla giremez mi? Örneğin X dersinden aday 65 aldı ama o dersten 90 alabileceğine inanıyor ama 60'ın üzerinde not aldığı için bu dersten bir daha sınava giremiyor, doğru mudur?

SORU 3: 2. ve 3. paragrafta yazılanlara istinaden; diyelim ki sınavlarda başarısız oldunuz ve dosyanızı yaktınız. 2 yıl hiç bir sınava alınmıyorsunuz. Bu süre sonunda tekrardan Staja Başlama sınavına mı girmeniz gerekiyor, yoksa doğrudan Yeterlilik Sınavlarına girmeye hakkınız var mı?

1. ve 2. sorunuzun cevabı "doğrudur",
3. sorunuzun cevabı "doğrudan Yeterlilik Sınavlarına girmeye hakkınız var" ancak 7 dersin hepsinden!

Dikkat ediyorum, 3568 sayılı kanunda bu yıl içinde yapılan değişiklikler Genel Hükümler'de (Yani ana kanun metninde) güncellendi ama ilgili Yönetmelikler halen eski hali ile duruyor.

örneğin, ilk aklıma gelenler;

Staj Süresi 3 yıla çıkartıldı. SMMM olabilmenin özel şartlarında Madde 5'te bu değişiklik yazıldı ama ilgili Staj Yönetmeliğinin 8. maddesinde halen stajın 2 yıl olduğu yazıyor.

Yine Staj süresinden sayılan sürelerde, yeni değişikliklere göre Lisansüstü yapanların 1 yıl, doktora yapmış olanların da 1,5 yıl stajdan saydırdıkları bu süreler yeni kanunda kaldırılmış gözükmesine rağmen, Staj Yönetmeliğinde halen gözüküyor.

Bu tip durumlar sadece bu yönetmelikte değil, diğerlerinde de var.

Mesela yine aklıma şu an geldi, yeni düzenlemeye göre en az 250 meslek mensubunun bulunduğu illerde oda açılabilirken, ilgili Oda Yönetmeliğine göre bu rakam halen en az 25 olarak görülüyor.

yine aynı şekilde;

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER SINAV KOMİSYONLARININ ÇALIŞMA USULLERİ; SINAV ESASLARI VE SINAV KONULARI HAKKINDA YÖNETMELİĞi'nde 15. Madde'ye baktığımızda;

"SINAV KONULARI
Madde 15- Sınavlar; Meslek gruplarına göre değişen sınav konularında yapılır. Buna göre;

a) Serbest muhasebeci mali müşavirlik;
1) Muhasebe ve İstatistik, (Ticari Muhasebe ve Bilanço, Banka ve Sigorta Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Genel İstatistik)
2) Genel Hukuk, (Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, İcra-İflas Kanunu, Bankalar Kanunu)
3) Vergi Hukuku, (Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma De¬ğer Vergisi, Vergi Usul Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun)
4) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı,
5) Sosyal Güvenlik Hukuku, (Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ¬-Kur Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu)
6) Denetim ve Raporlama,

konularında sınav yapılır." Şeklinde yazıyor. Bu yönetmelikler niye güncellenmiyor? Şu an 7 sınav var, oysa yukarda 6 sınav ismi var ve ayrıca Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı sınavı ve İstatistik yok yukarda yazdığı gibi.

bunların sebebini bilen var mı?

22-23 Kasım 2008 SMMM sınavına katılacak adaylara duyuru
Hukuk sınavında; Sosyal Güvenlik Hukuku konusunda çıkacak sorular ve Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku sınavında çıkacak sorular, yeni düzenlemeleri kapsayacaktır.

uyarısına göre meslek hukukundan sadece değişen kanun maddelerine mi çalışacağız. yoksa yönetmeliklerede çalışalımmı arkadaşlar?

dikkaet ederseniz duyuruda "yeni düzenlemeleri kapsayacaktır" yazılmış. "yeni düzenlemeleri de kapsayacaktır" yazılmamış. ne anlam çıkartsak bundan?

murat5701 ' Alıntı:
dikkaet ederseniz duyuruda "yeni düzenlemeleri kapsayacaktır" yazılmış. "yeni düzenlemeleri de kapsayacaktır" yazılmamış. ne anlam çıkartsak bundan?

ana kanun metnini tamamen çalışın, yönetmelikler de ise ana kanun hükümlerine ters düşmeyen kısımları çalışın.

örneğin, ana kanunda metninde yapılan değişiklikle staj 3 yıla çıkarıldı ama ilgili Staj Yönetmeliği halen güncellenmediği için halen 2 yıl gözükmekte. O halde ilgili yönetmeliğin o 2 yıl yazan bilgiyi dikkate almadan diğer detayları içeren bölümlerini (ana kanun metninde olmayan/belirtilmemiş kısımları) çalışıyorsunuz.

the accountant ' Alıntı:
SORU 1: İlk kez Kasım 2008'de sınava giren bir adayın, sınav haklarını daha önce doldurmaması şartıyla, girebileceği son sınav dönemi Temmuz 2010 mudur, yoksa Kasım 2010 mudur?

SORU 2: 1. paragrafın son cümlesinde diyor ki: "Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az not alınan konuları kapsar". Yani bir sınavdan 60'ın üzerinde alan bir aday o sınava not yükseltmek amacıyla giremez mi? Örneğin X dersinden aday 65 aldı ama o dersten 90 alabileceğine inanıyor ama 60'ın üzerinde not aldığı için bu dersten bir daha sınava giremiyor, doğru mudur?

SORU 3: 2. ve 3. paragrafta yazılanlara istinaden; diyelim ki sınavlarda başarısız oldunuz ve dosyanızı yaktınız. 2 yıl hiç bir sınava alınmıyorsunuz. Bu süre sonunda tekrardan Staja Başlama sınavına mı girmeniz gerekiyor, yoksa doğrudan Yeterlilik Sınavlarına girmeye hakkınız var mı?

Cevap - 1 = İlk Sınav Kas-08 ( 7/7 giriş ).. Burada 1+4 kuralı gereğince Mart-09 / Temmuz-09 / Kasım-09 / Mart-10 / Temuz-10 / Kasım-10 ( Bu 6 sınavın 4'ne girebiliyor.. )

Cevap - 2 = 50 geçer not 60 ortalama lazım.. Not yükseltme sınavına 59 ve daha aşağı not aldığınız derslerde Yükseltmeye girebiliyoruz..

Cevap - 3 = 2 Yıl sınav kaybı daha sonra 7 dersin hepsine tekrardan notlar 0'lanmış şekilde giriyoruz
yani stajı yeni bitirmiş biri ile aynı oluyoruz, staja başlatma sınavı ve stajla alakası yok.. ( Bunu yapan varmı acaba ? )

hazerfan ' Alıntı:
Arkadaşlar belki bana kızacaksınız ama ben bu derse hiç çalışmadan sınava girdim. Daha doğrusu çalışmaya fırsatım olmadı. Temmuzda ilk girişimde 65 alıp geçtim. Bazı dersler biraz kısmet işi ben bu dersten geçmemi buna bağlıyorum. Benim bu dersten varolan bilgilerimin tamamı staj başlatma sınavında çalıştıklarımdan ibaretti yeterli oldu.

Kasım 2008'de meslek hukukundan girecek arkadaşlar hiç korkmayın 2008/2 sınav sorularının cevapları tesmerin sitesinde açıklanmış. Cevapları inceledim. Ben hiç bir soruya o şekilde cevap vermedim. Tamam cevaplarımın özü doğruydu ama hiçbirine kanun metni gibi cevap vermedim. Sadece bildiğim şeyleri kendi kelimelerimle (kanun metni gibi değil ) ama özü doğru olarak yazdım ve 65 aldım. O yüzden fazla korkmayın. Bence meslek hukuku sınavının notu bol ben böyle düşünüyorum. En azından analiz sınavının hocasından daha iyi not veriyor. Burada yazdıklarımın bir çoğu hukuk sınavı içinde geçerlidir.

ben halen temmuz 2008'deki ilk soruya takılmış durumdayım: Muhasebe Uygulama Genel Tebliği????

Koskoca Mevzuat var, 18 tane koca Yönetmelikler var... Muh. Uyg. Gen. Tebliği neden???

Ve işin daha da ilginci bu sınavı geçenler Muh Uyg Gen Tebliğine çalışmak nerden akıllarına geldi? Ya da ana kanun ve yönetmeliklerini zaten sular seller gibi ezberledikleri için kalan zaman da buna da çalışalım bari mi dediler? merak ediyorum.

the accountant ' Alıntı:
ben halen temmuz 2008'deki ilk soruya takılmış durumdayım: Muhasebe Uygulama Genel Tebliği????

Koskoca Mevzuat var, 18 tane koca Yönetmelikler var... Muh. Uyg. Gen. Tebliği neden???

Ve işin daha da ilginci bu sınavı geçenler Muh Uyg Gen Tebliğine çalışmak nerden akıllarına geldi? Ya da ana kanun ve yönetmeliklerini zaten sular seller gibi ezberledikleri için kalan zaman da buna da çalışalım bari mi dediler? merak ediyorum.

ben meslek hukukunu martta verdim ama bence şöyle akıllarına gelmiştir

ömer dumanın kitabından denetim çalışmışlar ise, o kitapta muh.uyg.genel tebliğinden bahsediliyor, tahminim ... yine de geçenlere de sormalı :D

Meslek Hukuku'nda çıkabilecek sorular

1. Smmm olmanın genel ve özel şartları?
2. Birlik ve Odaların Yönetim K,Disiplin K,Denetleme K, Genel K. teşşkülleri, görevleri?

Başka hangi soruları bekliyorsunuz?

acaba tekrar etik yönetmeliğinden sor gelirmi.yoksa haksız rekabettinmi gelir.birde staj yönetmeliği ve sınav yönetmeliğinden soru gelmiyo doğru dürüst bi değişiklik yapıp sorarlarmı acaba

en çok bu dersten ne soracaklarını merak ediyorum. Kanun oldukça değişti. Gidip değişen yerlerden mi soracaklar, yoksa yine kimsenin akıl edemeyeceği ücra başlıklardan mı soru gelecek. bekleyip göreceğiz.

keyifadami ' Alıntı:
arkadaşlar bir sorum olacak,

http://www.ismmmo.org.tr/html.asp?id=142 adresindeki 3568 no'lu kanun metnini çalışsak yeterli değil mi?

sadece kanun metni yeterli değil. "Kanun Metni" diyince ana kanun maddeleri anlaşılır. Buna mukabil Yönetmelikleri de çalışmalısınız. Örneğin çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik, disiplin yönetmeliği, etik değerler, haksız rekabet yönetmeliği. Ayrıca muhasebe uygulama genel tebliği'ni sordular Mart 2008'de, böyle ucube yerlerden de gelebilir soru yani. Örneğin bu muh uyg genel tebliğini İSMMMO yıllarca o meşhur minik meslek mevzuatı'na dahil etmedi ve kimse de çalışmazdı doğal olarak buna. Ama internet sayfasında meslek mevzuatı linkinde tebliğ mevcut.

Özellikle 3568'in değişen halini ve bununla beraber internetten indirebileceğiniz Yönetmeliklere mutlaka çalışın. Örneğin Etik Değerler Yönetmeliği son 3 (yazı ile üç) sınavda soruldu.