Kat karş. sözleşme ile sahip olunan işyerinin satışında arsa sahibinin durumu

Üyelik
15 Eyl 2005
Mesajlar
39
Konum
istanbul
Değerli forum üyeleri,

Mükellefim şu an bir kat karsılıgı insaat yapmaktadır. Arsa sahipleri 4 kişi, bu kisiler yaklasık 10 yıldır bu arsanın sahipleridir. Mükellefim sözlesme geregi onlardan arsanın yarı hissesinin tapusunu alacak, daha sonra da yerlerin ortaklaşa olarak satışı yapılacağından dolayı kat irtifakı kurulması gerekiyor.

Arsa sahipleri ve mükellefimin ortak olarak satacakları konut ve işyerleri açısından arsa sahiplerinin durumu nedir ? Bu kişiler benim mükellefim gibi ticari faaliyetleri olmadığından vergi mükellefi değiller. Ancak özellikle işyerlerinin satışı esnasında yüklü miktarda kdv (%18) doğuyor. Mükellefim doğal olarak kendi hissesi oranında fatura düzenleyecektir. Bu durumda vergi mükellefi olmayan arsa sahipleri açısından durum nedir ?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
Ynt: Kat karş. sözleşme ile sahip olunan işyerinin satışında arsa sahibinin durumu

Arsa Sahipleri Ticari amaçlı olarak ihtiyaçtan fazla g.menkul sahibi oluyorlarsa ve aynı yıl içinde birden çok daire veya peşpeşe iki yıl üstüste daire satılırsa
yapılan işlem değer artış kazancı değil devamlılık oluşturduğundan ticari kazanç olmuş olur
bu seferde mükellefiyet kurup satış esnasında da fatura kesmeleri ve kdv hesaplanması gerekir
 
Ynt: Kat karş. sözleşme ile sahip olunan işyerinin satışında arsa sahibinin durumu

İki adet 150 m2' den büyük işyeri ve 8 adet 150 m2'den küçük daire var. İki yıl sürecek bir satış süreci yaşanacağını sanmıyorum. Ama bunun garantisi de yoktur tabii, satılmaz satılmaz. Yine de arsa sahiplerinin bu inşaat ile başlayacak bir ticari faaliyet düşünceleri olmadığını varsayıyorum. (kendilerinin konu ile ilgili düşüncelerini de mükellefim kanalıyla araştıracağım).

İnşaat işi ile uğraşan tek bir mükellefim var. Çok istekli olmadığım bir iş olsa da değer verdiğim bir insan olduğundan, kendisi de konu ile ilgili nispeten yardımcı ve anlayışlı bir kişi olduğundan numunelik tip bir mükellef olduğundan defteri ile ilgileniyorum.

Bu inşaatta kdv yönünden -kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile taşınmaz mal olarak- işyeri sahibi ortağı olan ve bu hissesini satıp ta, yıllık beyanname yolu ile beyan durumunda olan eski arsa sahiplerinin, bu satışlarının kdv karşısındaki durumudur.

İhtiyaçtan fazla gayrimenkul buradaki örnekte nasıl düşünülecektir, zira arsanın eskiden de sahibi iken o arsa ihtiyaç fazlası mı idi ?

Yanlış anlasılmasın biraz araştırdım kendi çapımda ama, bir Ymm eski büyüğüm ile de görüştüm. Kendi mükellefim hakkında satış anında tapudaki hissesi oranında fatura kesmesi şeklinde görüş belirdi.

Ama arsa sahiplerinin kendi hisselerine düşen kdv durumu hakkında net görüş oluşmadı. Bana kalsa onların hesaplanan kdv konusunda mükellefiyetlik durumları oluşmaz ama ileride idare bunun peşine düşer mi?

Uzun oldu kusura bakmayın :)

Saygılar.
 

Benzer konular

Üst