Kat Karşılığı İnşaat İşinde Ödenmeyen Sigorta Primleri

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Değerli üstadlar hepinize saygılar,

Kat karşılığı inşaat işi yapan bir müşterimiz 2012 yılı içinde tahakkuk eden sgk primlerini ödemedi. Kanunen bunun gider olarak yazılmaması gerekiyor. Fakat son olarak alomaliyede okuduğum bir yazı kafamı karıştırdı. Yıllara sari inşaat işlerinde ödenmeyen sgk primlerinin işletme defterinde gider olarak gösterilmesinde bir sakınca yoktur diyor. Çünkü gelir işin bittiği tarihte tahakkuk ettirileceği için sgk primlerinin hesaplardan çıkartılmasına gerek görülmemiş.
Kat karşılığı işi de yıllara sari inşaat işi olarak görebilirmiyiz. Sonuçta çoğunlukla iş bittiği zaman fatura kesildiği için kar işin bitiminde tahakkuk etmiş oluyor.
Eğer değilse nasıl bir uygulama yapmalıyız.
Sgk primlerini de hesaplardan çıkartırken iki yol izleniyor ?
1- ödenmeyen sgk primleri gelir kaydediliyor
2- ödenmeyen sgk primleri kayıtlardan çıkartılıyor

görüşleriniz için şimdiden teşekkürler...
 
Ödenmeyen ssk primleri kanunen kabul edilmeyen giderlerde takip edilip beyannamede kâra eklenir. Kayıtlardan çıkarılması uygun olmaz. Ama yıllara sari inşaatlarda önceki yılın ödenmeyen ssk primleri gider gösterilebilir.
 
işte bende bunu sordum ?
kat karşılığı inşaat işi yıllara sari inşaat ve onarım işi sayılır mı ?
 
kat karşılığı yapılan inşaat bir taahhüt işidir ve mütaahhit tarafından yapıldığı için yıllara sari kapsamına girer. Bir inşaatın yıllara sari sayılmasının şartlarından biri de taahhüt işi olmasıdır. kendi nam ve hesabına inşaat yapanlar yıllara sari kapsamında değerlendirilmez.
 
Üst