Kat Karşılığı İnşaat Taahhüt

tugba_cag

Katkı Sunan Üye
Merhabalar... Sevgili arkadaşlar bir k.v. mükellefim kat karşılığı inşaat taahhüt işi yapıyor. İnşaat tamamlandığında oluşturulan maliyetlere ve sözleşmedeki daire sayısına göre arsa sahibine fatura kestiriyorum. Fakat bir yeminli üstadımız, kat karşılığı inşaat faaliyetinde fatura kesmemize gerek olmadığını, bununla ilgili danıştay kararı bulunduğunu söyledi. Eğer böyleyse bu durumda bu daireler için oluşturulan maliyetler ne olacak? Açıkçası bu olay biraz kafamı karıştırdı. Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar...

kat karşılığı arsa teslimi

mükellefiniz k.v sınıfına girdiğine göre kooperatif değil sanırım.Eğer koop.ise ve arsa sahipleri arsayı koop.e teslim etmişlerse koop.de inşaat yapımı için bir müteaahhit ile anlaşmışsa inşaat bitiminde koop.üyelkerine fatura kesmeyecek,ancak arsa sahipleri arsayı inşaatı yükelenen müteahhide telim etmişse yada özel inşaat yapıyorsa o zaman arsa sahiplerine fatura kesilmeli bence
danıştay kararları da bu doğrultuda diye düşünüyorum.
kolay gelsin

Yeminli üstadımızın söyledikleri aynen doğrudur. Çünkü kat karşılığı inşaat taahhüt işlerinden doğan tahsilatı satış değil avans olarak değerlendirmek gerekmektedir. Avans şeklinde yapılan tahsilatlarda fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

İş bitiminde fiili satış gerçekleştiğinde fatura düzenleyebilirsiniz. Fatura düzenlendiği tarih itibariyle inşaatın maliyeti kesinleşeceği için sorunuzda yer alan belirsiz durumlar da ortadan kalkmış olacaktır.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu'nun Tarih 08/04/1988 Esas No: 1987/35 Karar No:1988/25 sayılı ilgili kararına bakabilirsiniz

Sevgili Leyla hanım ve Sevgili StajyerNail, öncelikle ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Mükellefim tahmin ettiğiniz gibi kooperatif değil. Fakat bende sizin gibi fatura kesilmesi gerektiği düşüncesindeyim Leyla hanım.

Sevgili Nail arkadaşım sanırım sizin cevabınıza göre sorumda yanlış anlaşılma oldu. Çünkü bende zaten iş bitiminde fatura kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bina tamamlandığında arsa sahibinin payına düşen dairelerin, yüklenici firma tarafından arsa sahibine fatura edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeminli üstadımız bu faturaları kesmemize gerek olmadığını söylüyor. İşte burada kafam karışıyor...

Maliye içtihatları ve müktezaları kendi içinde çelişiyor.Bence fatura kesilmesi gerekir.Denizlide maliye görüşü aldım ve kesilmesini istediler.