fonradar

Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Arkadaslar merhaba
kooperatif arsasini kat karsiligi muteahide vermis
muteahitde kooperatife yaptigi insaatlarin bedeli olarak fatura kesiyor
kooperatif bu fatura sayesinde 252 binalar hesabini olusturuyor
fakat muteahide kesilmesi gereken fatura nasil olmalidir?
Bu islemde herhangi bir para alisverisi yok
ayrica kooperatifin muhasebesinde arsa hesabi cok dusuk
muteahidin kestigi fatura kadar fatura kesildiginde aradaki fark hangi hesaba alinmalidir?
Tesekkur ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Burada arsa-kat şeklinde bir trampa(takas) işlemi vardır. Bu durumda müteahhit kooperatife hizmet faturası kesecek, ancak ortada bir bedel ödemesi olmadığından arsanın mukayyet değeri ile (eğer satacak veya ortaklarına verecekse) 153 TİCARİ MALLAR hesabına alacak. Koopertif binayı duran varlık olarak 252 hesapta aktifleşitirecek ve amortisman ayrılabilecektir.

Diğer taraftan KDV Kanunu md.2/5 uyarınca trampa iki ayrı teslim hükmündedir. Bu nedenle hem arsanın müteahhite tesliminde, hem de müteahhatin daireleri kooperatife tesliminde KDV md.27 uyarınca emsal bedel üzerinden KDV hesaplanması gerekmekte olup, matrah VUK.md.267/2 uyarınca maliyet bedeli esasına göre belirlenecektir.Yani müteaahitin maliyet bedeli+%5. Yeri gelmişken taşınmazların emsal bedel takdirinde kendine özgü bir durum olduğu ve emsal bedel tespitinde VUK.md.267/3'ün kullanılmasının gerektiği yönün de azınlıkta da olsa görüşler ve yargı kararları da mevcuttur.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Koray Bey

Kooperatifin gelir hesabı çalışacak mı ? Eğer çalışacak ise % 75 istisna dan faydalanabilir miyiz ?

Teşekkür ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Kooperatif elindeki daireleri satana kadar her hangi bir gelir kaydı yapmacaktır. Diğer sorunuza gelince Kurumlar Vergisi Kanunu md.5/1-e'de yer alan %75'lik taşınmaz satış kazancı istisnası ticaret amacıyla elde bulundurulan taşınmazları kapsmaz, yani istinadan yararlanılamaz.

Ancak bu daireler örenğin yönetim merkezi gibi kooperatif faaliyeti ile ilgili kullanılan duran varlıksa, elde iki tam yıl tutulur,tahsil,özel fon hesabına alma v.s gibi diğer koşullara da uyulaursa KVK md.5/1-e istisnasından yararlanılabilir.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Koray Bey

Arsanın müteahide teslimi faturasındaki tutar ile müteahitten yaptığı binanın faturası arasındaki farkı hangi hesapta tutacağız Gelir değil mi ?

İstisnaya konu olan ele geçen daireler değil , arsa satışının kendisi istisnaya konu olur mu onu sormak istemiştim ben

Teşekkür ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Arsa iki tam yıl aktifte kaldıysa KDV md.17/4-r'ye göre teslim KDV'den istisna olur elbette, ama bu istisna kurumlar vergisindeki istisnanın aksine %75 değil %100'dür. Ancak burada yine ticaret amacıyla elde tutulan taşınmazlar sorunu ortaya çıkacak. Bu bir yapı kooperatifi sanırım o nedenle KDV istisnasından da yararlanamaz.

Kooperatif müteaahite her hangi bir ödeme yapmadığından dolayı mukayyet değer üzerinden 250 hesaptan 153 virman yapmanız gerekir.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Üstad

Konu Şöyle ben anlatamadım tam

Kdv istisnası konusunu dışarıda bırakarak

benim birinci sormak istediğim

Arsayı kat karşılğı verdim. Müteahit fatura kesti 10 trilyon ( Aramızda para alışverişi yok ) ben Müteahide para ödemeyeceğim arsamı vereceğim. arsayı verdiğimde arsanın maliyeti 1 trilyon . bende 1 trilyonluk fatura kestim. arada 9 trilyon müteahide borçlu gözüküyorum. Ama aslında borcum yok

İşte bu farkı gelir hesabına almamız gerekli deniyor. Gelir hesabına alacak isek Kurumlar vergisi 5-1-e istisnası yani % 75 lik istisnadan faydalanabilir miyim ?

Bu konuyu çözebilirsem

kdv olayı biraz daha kolay gibi. kooperatifler ticari kurum değil o yüzden kdv istisnasından faydalanabilir diye düşünüyorum yani alım satım faaliyeti yapmıyor

Teşekkür ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Bir kere ilk başta yapılan işlem yanlış, neden size fatura kesiyor bir kat karşılığı inşaat işinde. Ama eğer dediğiniz gibi yapılmışsa siz müteaahite maliyet bedeli 1.000.000 olan arsayı 10.000.000.-TL'ye satmışsınız demektir. Öyleyse biraz önce söylediklerimin hepisini unutun.

Bu durumda VUK.md.328 uyarınca aradaki 9.000.000.-TL'yi gelir hesabına aktarmanız gerecek elbette. Bu durumda KVK md.5/1-e'den yararlanamazsınız. Aynı şekilde KDV 17/4-r'den de yararlanamazsınız zira kooperatifler her ne kadar şirket olmasa, kar amacı gütmese de da "kurumdur".

Kurumlar Vergisi Kanununun 5/2 maddesinde kooperatifler kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmıştır. Bir yapı koopreatifinin esas faaliyet konusu ile ilgili olarak üzerine bina inşa etmek üzerinde elinde tuttuğu arsa ise her halükarda ticareti yapılan bir taşınmaz olduğunu gösterir.

Özetle ne kurumlar vergisi istisnası var,ne de KDV.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Üstad

kat karşılığı inşaat işinde müteahit tabiki fatura kesecek kooperatifte arsanın teslim faturasını kesecek, karşılıklı faturalaşılacak

Kdv istisnası ile ilgili bir çok özelge var yarısı olumlu yarısı olumsuz.

Kooperatif kat karşılığı inşaat işinde her ortaga tek bağımsız bölüm düşüyor ise kurumlar vergisi mükellefi olmasına gerek yok bu arada bu yüzden 5/2 muafiyet şartları kaybedildiğinde geçerli

Konu ile ilgili döküman olumlu olumsuz varsa elinizde bana gönderebilirseniz çok memnun olurum

Teşekkür ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Faturalaşma olacak elbette ama neden 10.000.000.TL veya 1.000.000.-TL gibi bedeller var ortada. İlk baştan emsal bedeller üzerinden KDV hesaplanarak arsanın müteahhite teslimi, sonra da mütehattin arsayı tesliminde yine dairelerin emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekirdi. Bu durum 30 nolu KDV Genel Tebliğinin D bölümünde açıklanmıştır zaten.

Yapı kooperatifleri KVK .md.4/2'deki şartları taşıyorsa kurumlar vergisinden istisna ancak bu kooperatifin "kurum" olduğu ve arsayı elinde ticaret amacıyla tuttuğu gerçeğini değiştirmez. Vergiden muaf olmak vergi mükellefi olmamak anlamına gelmez, hele ki kurumlar vergisinde muaf olmak KDV kanunundaki istisnayı özel bir düzenleme yoksa hiç bir şekilde etkilemez. KDV md.17/4-r'de "kurum" ibaresi var. Diğer taraftan eğer koopreatif kurumlar vergisinden muafsa md.5/1-e'deki istisnanın bir önemi yok, zaten kurumlar vergiden muaf.

KDV Kanununda bir de Geçici 15.madde var ama oradaki istisna 27.08.1998'den önce inşaat ruhastı alınmış olmasına bağlı, detaylı açıklamayı 2003/5 nolu KDV sirkülerinde bulabilirsiniz.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Üstad

Farkın nedeni şu kooperatifin 250 hesabında 80 yılından beri duran arsanın maliyeti . Aktifte olan bir kıymeti değerleyemediğimiz için düşük,

Müteahidin kestiği faturada yaptığı inşaatın bize düşen kısmının maliyeti

o yüzden fark var

eğer bedeller belli değilse o zaman emsal bedel değeri kullanılır burada inşaatın maliyeti belli bu yüzden emsal bedel kullanamayız

Recep Selimoğlunun kitabına bakarsanız. Bu farkın gelir olduğunu ayni olarak alınmasının gelir olmasını değiştirmeyeceği yazar

Kooperatif konusunda ise lütfen şu hataya düşmeyin kooperatifler ticari amaçla kurulmazlar, arsayı ticaret amacı ile tutmazlar ortaklarını işyeri ve ya konut sahibi olmaları amacı ile tutarlar. Kurumlar vergisindeki muaflığın kdv ile bir ilgisi zaten yokki ben onunla ilgili birşey söylemedim

Geçici 15 madde sadece konut kooperatifleri ile ilgilidir .Toplu işyeri veya Sanayi sitesi kooperatiflerinde durum farklıdır. Konut kooperatifindeki istisna şartı diğer kooperatifleri bağlamaz

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Üstad

Bu kdv istisnasını beyanname üzerinde nerede gösteriyoruz ?

Teşekkür ederim
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

17/4-r
İştirak hisseleri ile taşınmazların satış ve devir işlemleri


İstisna kdv beyannamesi doldurma kılavuzunda kismi istisnalar arasında yazıyor ama tam istisna

daha önce uygulayan arkadaşlar varsa yardımlarını rica ediyorum

Saygılarımla
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

17/4-r'deki istisna bir kısmi istisnadır,tam istisna değildir, yani yüklenilen KDVnin iadesi mümkün değildir.Sadece taşınmazın elden çıkartıldığı dönem itibariyle inidirim yoluyla giderilememiş bir KDV varsa buna ilişkin özel bir düzenleme vardır son cümlede.Buan göre söz konusu KDV kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alnabilecektir.
 
Ynt: Kat karsiligi muteahide arsasini verilen kooperatif

Ben burada zaten arsayı alırken bir kdv yüklenmedim ki iade de istemeyceğim. Sattığımı kdv siz sattığımı beyanname üzerinde göstermem gerekli mi ?

sadece kdv beyannamesi üzerinde nasıl göstereceğim onu öğrenmek istemiştim
 
Üst