Kavga Eden İşçileri Çıkarma

Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
26
Konum
Nevşehir
Merhaba;
İş yerinde geçen hafta cuma günü vardiyada çalışan 4 personel arasında aşağıdaki iki olay meydana gelmiştir. İşveren tarafından yapılması istenilen işlemler doğru mudur? Konuyla ilgili yardımlarınızı rica eder iyi günler dilerim.
1-Yemek yerken a kişisi ile b kişisi tartışmış b a'yı çatal ile yaralamıştır. Oluşan arbade de a kişisi de b kişisinin daha önce iş kazası geçirmesi sonucu sinir kaybı olan parmağındaki iki sinirin kopmasına sebep olmuştur. Kişiler vardiya amiri ve diğer personel yardımı ile ayrılıp iş yerinden evlerine gitmeleri için gönderilmişler. A kişisi hastaneden darp raporu alarak b den şikayetçi olmuş.
her ikisinin de iş akdini 4857 25/II -d maddesi gereği işten çıkarmamız doğru mu olur.
Akabinde işveren bu iki çalışandan birini tekrar işle almak istiyor. İşverenin eşit davranma ilkesine aykırı bir durum olması nedeniyle kişiyi işe almamasını belirtmem doğru olur mu?

2- Aynı gün ve saatte kavga esnasında ayırmaya çalışan işçi grubundan iki kişi yüksek sesle cumhurbaşkanına hakaret etmişlerdir. Bu kişilerin işten çıkarılması nasıl yapılmalıdır?Veya çalışmaya devam etmeleri durumunda başka birinin bu olayı aktararak ihbar etmesi durumunda işveren olarak sorumluluğumuz olur mu?

Görüşleriniz ve zaman ayırıp cevap vereceğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
 
Detaya girmeden kısaca;
1-ikisininde iş akdi fesih olacak ise(ki mümkün)bu durumda birisinin hemen işe alınmamasında yarar var,
2-geçerli nedenle fesih mümkün,haklı nedenle de olabilir mi detay çalışmaya ihtiyaç var,
-sorumluluk noktasını bilemeyeceğim.
 
Öncelikle kavgaya taraf kişilerden yazılı savunmalarını almanız yerinde olacaktır.
 
Üst