zirve

Kçö de Fazla Mesai Hesabı Hakkında

Üyelik
27 Ara 2020
Mesajlar
3
Konum
İsci
Selamlar.Normal şartlarda Haftada 6 gün 45(10:00-19:00 ve 1.5 saati mola ) saat olacak şekilde çalışmaktayken hafta sonu yasağı nedeniyle hafta ici 5 gün 10:00-20:00 ve bir saat fazla mesai yaparak çalışıyorum. Maasimizi da gün + yapılan fazla mesai üzerinden alıyorum.kalan günlerde kçö olarak yatıyor
1-fazla mesai ücreti 1,25 mi 1,5 dan mi hesap edilir
2-yonetici hafta içi kullandığım 1 günlük izni yaptığım fazla mesai ile çalışmış gibi gösteriyor ve 9 saatlik fazla mesaimi silip o günü 11:00-20:00 (1,5 saati mola+7,5 saat) olarak shifte geçiyor. Bu yapılan doğru mudur? Nasıl olmalıydı Teşekkürler
 

keremcem

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Ara 2007
Mesajlar
5,850
Konum
izmir
Anlamadığım bir nokta var, hafta içi izin konusu. Her hafta , sizin deyiminizle hafta içi 1 gün izin mi kullanıyorsunuz?

Normal şartlarda fazla çalışma ücreti saat ücretinin 1,5 katı olarak hesap edilir.
Hafta içi 5 gün 10:00-20:00 saatleri arasında 1,5 saat mola kullanıyorsanız, 8.5 saat günlük ve 5 x8.5 saat42.5 saat çalışmış oluyorsunuz.
Her gün 1 saat fazladan çalışıyorsanız 5 saat te o eder, toplamda 42.5+5= 47.5 saat toplam çalışma bu da 47.5 -45= 2.5 saat haftalık fazla çalışma yapıyorsunuz demek olur. bu da 3.75 saatlik normal çalışma ücretine karşılık gelir.
2 hafta çalışıp 2 hafta KÇÖ ne dahilsiniz diye anlıyorum. Bu da 2 hafta sonunda toplam (2x45) +(2x3.75)= 90 +7.5 saat çalışma demektir.
Ücret ödemek yerine 2 haftada bir 1 gün izinli mi geçiriyorsunuz ?? Eğer öyle ise, hesapta ödemede bir yanlış yok. KÇÖ de iken fazla çalışma yaptırılamaz, yanlış olan nokta burası
 
Üyelik
27 Ara 2020
Mesajlar
3
Konum
İsci
Anlamadığım bir nokta var, hafta içi izin konusu. Her hafta , sizin deyiminizle hafta içi 1 gün izin mi kullanıyorsunuz?

Normal şartlarda fazla çalışma ücreti saat ücretinin 1,5 katı olarak hesap edilir.
Hafta içi 5 gün 10:00-20:00 saatleri arasında 1,5 saat mola kullanıyorsanız, 8.5 saat günlük ve 5 x8.5 saat42.5 saat çalışmış oluyorsunuz.
Her gün 1 saat fazladan çalışıyorsanız 5 saat te o eder, toplamda 42.5+5= 47.5 saat toplam çalışma bu da 47.5 -45= 2.5 saat haftalık fazla çalışma yapıyorsunuz demek olur. bu da 3.75 saatlik normal çalışma ücretine karşılık gelir.
2 hafta çalışıp 2 hafta KÇÖ ne dahilsiniz diye anlıyorum. Bu da 2 hafta sonunda toplam (2x45) +(2x3.75)= 90 +7.5 saat çalışma demektir.
Ücret ödemek yerine 2 haftada bir 1 gün izinli mi geçiriyorsunuz ?? Eğer öyle ise, hesapta ödemede bir yanlış yok. KÇÖ de iken fazla çalışma yaptırılamaz, yanlış olan nokta burası
Keremcem bey cevabınız için teşekkürler.
Pandemi sebebiyle 1 gün çalış 1 gün izin yaparak ayda bazen 15 bazen 16 gün çalışmış oluyordum.diger çalışan sağlık sorunları nedeniyle gelemediği için bu aralık ayı hafta içi 5 gün çalışıyorum yani 5x4 hafta =20 gün ve 31 ine kadar 3 gün daha eklersen 23 gün çalışmış olacağım .o 1 günlük izni ilk hafta bir işim sebebiyle istedim ve kullandım. Ay sonuna 23-1 =22 gün çalışmış olacağım.
Bir çalışma günümüz 7,5 +1,5 saat mola =9 saattir.ya 11:00-20:00 veya 10:00-19:00 calismaliyim.suan açılış 10:00 kapanış 20:00 olarak 10 saat çalışıyorum.yani puantaja her gün için 1 saat fazla mesai yazılıyor.yani telafi çalışması yapmıyoruz. 31 ine kadar 22 gün normal 22 saat fazla mesaim olacak .ve yöneticimiz 9 saat fazla mesaimi silip çalışmadığım o 1 günü çalıştı göstererek 23 gün normal mesai ve 13 saat fazla mesai olacak şekilde puantaj yaptı.fazla mesailerin elden odendigini de belirteyim..Bana yanlış gelen 9 saatlik ,en kotu çarpanı 1,25 olan fazla mesainin 7,5 saati ücrete tabi ve 1,5 saati mola olan 9 saatlik bir güne denk tutulması.Boyle bir denklem kurulabilir mi?çünkü 1 günlük mesai hesaplarken molalar hesap edilmiyor diye biliyorum.Hesap şöyle mi olmalıydı 6 saat fazla mesai 6x1,25=7,5 saat normal mesaiye denk.tekrar teşekkürler.
 

keremcem

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Ara 2007
Mesajlar
5,850
Konum
izmir
10:00-19:00veya 11:00-20:00 çalışmalıyım hesabını bir kenara koyun, o dediğiniz haftada 6 gün çalışma düzeni için olan normal çalışma düzeni İDİ.
Haftalık yasal çalışma süresi 45 saat.
Şu an 10:00-20:00 saatleri arasında günlük 1.5 saat mola kullanarak çalışıyorSANIZ; 10-1.5=günlük 8.5 saat çalışıyorsunuz, bu d 5 gün X 8.5 saat = 42.5 saat haftalık çalışma yapıyorsunuz demektir. Yani her gün 1 saat fazla mesai yazılmıyor puantajınıza.
İzin aldığınız günle eksik kalan çalışma saati 8,5 saat zaten, haftalık çalışma süresini aşmamış olduğunuzdan fazla çalışmış olduğunuz saatlerle önce eksik kalan normal çalışma süresi tamamlanması, artan kısım için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir , onda da yanlış göremedim. ( Hem kısa çalışmada olup hem fazla çalışma yaptırılması dışında)
 

Benzer konular

Üst