Kdv 107 ve 108 nolu tebliğ hk.

Üyelik
22 Nis 2010
Mesajlar
3
Merhaba Arkadaşlar,

Derneğe ait iktisadi işletme vasfında, birinci sınıf bir içkili lokanta olup, asıl faaliyeti dernek üyelerine hizmet vermekte olan ve belediye ile dernekler masasında lokal satatüsünde görünen bir mükellefim var.
2008 yılında yayınlanan 107 nolu tabliğ ile, ticari faaliyetimizde uyguladığımız kdv oranımızı % 18 den % 8 e indirdik. Bu arada faturalarımızda, yemek ve içki bedelini ayrı ayrı göstererek %8 ve %18 kdv oranı uyguladık.
Hemen ardından yayınlanan 108 nolu tebliğ ile, dernek yönetimi, bir kaç yerden görüş alarak, kdv oranımızın, tamamının % 8 olacağı yorumunu yaptı. ve bizde bir süredir bunu uyguluyoruz.

108 nolu tebliğde der ki,
lokanta, içkili lokanta...... ticari faaliyetlerinde uygulanacak kdv oranı % 8 dir.

Şimdi benim sorum şu,

''bu işletme içki satışı yapmamakla birlikte yemek yanında içki sunmakta. Bu durumda bizim faturalarımızın içki bedeline uygulanacak kdv oranı % 18 midir?''
 
Ynt: Kdv 107 ve 108 nolu tebliğ hk.

107 nolu kdv genel tebliği
C. KDV ORAN UYGULAMASI

1. Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması

1.1. Kapsam

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli (II) sayılı listenin (B) bölümünün 24 üncü sırasında yer alan; kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde KDV oranı 1/1/2008 tarihinden itibaren %8 olarak uygulanacaktır.


Bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına %18 KDV oranı uygulanacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içecekleri (kolalı gazozlar hariç) ifade etmektedir. Yukarıda sayılan işletmeler toplam hizmet bedeli içinde alkollü içeceklere ilişkin olan ve olmayan kısmı hesaplayarak faturada ayrıca gösterecekler ve alkollü içeceklere isabet eden kısım üzerinden %18, diğer kısım üzerinden %8 KDV hesaplayarak KDV tutarını ayrı ayrı ve toplam olarak faturada göstereceklerdir.

siz faturada yemek bedelini % 8 içki bedelini % 18 olarak devam ettirin.

108 nolu kdv genel tebliği konaklama tesislerindeki durumu izah etmeye çalışıyor.
 

Benzer konular

Üst