Kdv iadesi ile ilgili

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Pekkara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
müşterimiz (gelir vergisi mükellefi : işletme) ihracat yaptı kazakistana
26.07.2011 tarihinde fatura kesti 61.888,87 $ değerinde

vergi dairesinden memur biraz bilgi verdi ama tam yeterli olmadı
biz bunu bildirirken kapanma tarihi baz alınacakmış
ve kapanma tarihinin birgün öncesinde döviz alış kuru baz alınarak hesaplama yapılacakmış

ben ise faturayı kestiği tarihi baz alıp o günkü döviz alış kuruna göre işledim deftere ve temmuz döneminde bildirdim şimdi düzeltme istediler temmuzda iadeniz yok diye

fakat kapanma tarihi 15.08.2011 olarak gözüküyor gümrük beyan sorgulamada bunu ağustos döneminde bildirmemiz gerekiyormuş.
şimdi benim sorum şu ben bu kestiği faturayı 7. ya girmiştim
bu faturayı 15.08.2011 tarihi tatile denk geliyor 12.08.2011 olarak mı göreceğim deftere işleyeceğim
yoksa yine tarihinde (26.07.2011) olarak görüp 12.08.2011'in kurunu bulup ona göre mi gireceğim bi yardımcı olur musunuz arkadaşlar ilk defa yapıyorum

26.07.2011 in kuru 1,7094 X 61.888,87 = 105.792,83
12.08.2011 in kuru 1,7751 X 61.888,87 = 109.858,93

Ynt: kdv iadesi ile ilgili

Öncelikle temmuz ayı beyannamenizi ihraç tesliminizi çıkararak düzeltme beyannamesi vereceksiniz. Aynı şekilde ağustos ayı beyannamenizi de kapanma tarihi 15.08 olduğuna göre ihracatınızı kuru 1,7751 alarak hesaplayıp düzeltme vereceksiniz. Yüklenilen kdv yi de bu ayda gösterip iadenizi isteyeceksiniz. (Yukarıda verdiğiniz kurlar yanlış 26.07 de 27.07 nin kurunu almışsınız.)
Kdv durumunuzu bilmiyorum ancak kdv iadesi talep etmeniz zorunlu değil, belki indirim yoluyla giderebilirsiniz.

Ynt: kdv iadesi ile ilgili

kestiğimiz faturayı 26.07.2011 tarihine mi kaydedeceğiz 109.858,93 olarak

yoksa 12.08.2011 tarihi ne mi işleyeceğim 109.858,93 olarak

Ynt: Kdv iadesi ile ilgili

satış fatura tarihindeki kuru alacaksınız.yani( 26.07.2011 in kuru 1,7094 X 61.888,87 = 105.792,83) ama ihracat ta beyanamenin kapandığı tarihte fatura işleme alınır.zaten ihracat beyanamesi kestiğiniz faturaya istinaden yapılır beyaname tarihide 7.aydır ama beyaname altındaki mühürde yani kapanma tari 8. aydır. siz kapanma tarihinin bir önceki günle işiniz olmaz söyleyen vergi dairesi meymuruda yanliş söylemiş tir.iade talebinizi 8. ayda bildireceksiniz.

örnek diyelim

01.07.2011 trihinde satış yaptınız ve ogünün kuruyla diyelimki 100 lira yapti

ama beyaname 01.08.2011 te kapandı o günün kuruyla 150 lira yapti.
siz malı adama sattığınız gün paranızı aldınız 100 lira ama kapanma tarihinden dolayı fatura miktarı 50 lira daha artmış siz bu elli lirayı karşi taraftan alabileckmisiniz. kur farkı faturası kesip alabilecekmisiniz tabikide hayir peki bu almadığınız 50 liranın yani karın olmayan bi karın vergisini ödeyecekmisiniz.böyle bi mantık olamaz.
satış faturanızdaki tarihin kurunu alacaksınız ama kapanma tarihinde faturayı işleyeceksiniz ve kapanma tarihinde iade talebinde bulunacaksınız.
daha iyi bilgi için isterseniz bi yeminli ile görüşün ama bu işlemi yapmiş olan biriyle görüşün.

Faturayı işleyeceğiniz tarih 15.08.2011 tarihidir. 12.08.2011 kayıt tarihi olamaz.

kapanma tarihi ne olursa olsun, işleme alırken gümrük çıkış beyannamesi üzerindeki kur dikkate alınmayacak mı?
memurun dediği biraz garip geldi bana.

Memur doğru söylemiş. Eğer ki dedikleri gibi; İhracat tarihinden bir gün önceki kuru baz alarak kayıtlara almaz isek KDV İadesi kontrol raporu ekinde hataları teker teker sıralıyorlar.

Merhaba,

arkadaşlar nakit kdv iadesinde teminat gösterme kavramı var.

Buradaki teminattan kasıt; banka teminat mektubu mu?

NİSANLI ' Alıntı:
Memur doğru söylemiş. Eğer ki dedikleri gibi; İhracat tarihinden bir gün önceki kuru baz alarak kayıtlara almaz isek KDV İadesi kontrol raporu ekinde hataları teker teker sıralıyorlar.
sayın nisanlı acaba ne tür hatalar verecek. kurun kdv iadesi listeleriyle ne tür bi alakası var.
sayın pekkara acaba ihracat beyaname üstünde ki kur nedir bakabilirmisiniz.

İşi yapan biri olarak yaptığım işlemi söylüyorum;

İhraç faturalarında beyanname üzerindeki kur=kapanma tarihindeki kur=intaç tarihindeki kur baz alınır.
İlgili tarihin kuru;bir önceki günün kurudur.Beyanname ne zaman kapandı ise işlem o zamn gerçekleşmiş yani ihracat o zaman tamamlanmş göründüğünden iade talebi de kapanma tarihinde ki ay içinde yapılır.

Kdv iade raporunda ihracat ft.nın TL tutarı ile ilgili bir durum yok dolayısıyla kurla ilgili hata vermez.

UMarım tamamlayıcı olmuştr eklediklerim.

Sevgilerimle

Faturanızı beyannamenin kapanma tarihi olan 15/08/2011 tarihine işleyeceksiniz. Ve bu tarihte kullanılan 14/08/2011 tarihi 15:30 da açıklanan faturanız USD ise 1,7751, EUR ise 2,5265 kurla TL'ye çevireceksiniz. Aksi takdirde Özet KOntrol Raporunda gümrükten gelen bilgiyle beyannameniz arasında fark çıkar ve tekrardan düzeltmenizi isterler.

4.000,00 TL nakit iadeye kadar teminat mektubu istemezler. Eğer iadesini istediğiniz firmalar arasında özel esasa tabi firmalar var ise (Yani V.D.'sine bilgi vermekten kaçınan, sahte fatura kullanan yada sahte fatura kullanan bir firmadan mal alan bir firma) nakit iade yapmazlar. Bu firmaların faturasına ait KDV'nin iadesinden vazgeçtiğinize dair tenzil dilekçesi yazarsanız kalan kısmın iadesini nakit alabilirsiniz. YMM raporu yazdırır yada bu tutarın 4 katı teminat mektubu verirseniz nakit alabilirsiniz. Böyle bir firma var ise KDV İade Özet raporunda ortaya çıkar. İnternetten listeleri gönderdikten bir gün sonra bu raporu vergi dairenizden isteyebilirsiniz.

Unutulmaması gereken bir konu ilk kez KDV iade talebinde bulunuyorsanız vergi dairesinin ihracat yoklaması yapması gerekiyor.

merhaba,

arkadaşlar kdv listelerini girmeden hani iade türü seçiyoruz ya. Orada; kısmen mahsup kısmen nakit iade seçeneği var. O seçeneğin içeriği iadenin bir kısmını mahsup kalanında 4.000.-TL altında teminatsız nakit iade, üstünede teminatlı şeklinde mi algılamak lazım.

ben hem nakit hemde mahsup yapacağım da. İade türü olarak o seçeneği mi? seçeceğim

İşlemi Gümrük Çıkış Tarihindeki kurdan yapacaksınız. Memurun bir önceki kuru kullanın demesinin sebebi Merkez Bankası Kurlarımım bir gün önce15.30 da açıklanıyor olmasından kaynaklanıyor. 601 kaydını 15.08.2011 tarihine atmanız gerekiyor.

Ayrıca Siz Malzemeyi 7 ayda gönderdiğiniz için doğru raporlarma için bunu hesaplarınızda göstermeniz gerekmektedir. Bu nedenle 380- Gelecek Aylara Ait Gelirler hesaını Alacaklı 120 Hesabınız borçlu olarak kayıt yapmanız gerekmektedir. Daha sonra İhracatın Gerçekleştiği tarihte 601 alacaklı 380 hesap borçlu aradadaki fark 601 veya 612 hesaba kur farkı gideri olarak kayıt edilmelidir. (Dönem içinde gerçekleşen İhracat kur farkı giderleri olumlu farkları yine 601 hesapta olumsuz farkları 611 veya 612 hesapta takip edilmelidir.

Saygılarımla

Merhaba,

arkadaşlar bir ihracat faturasının dönemi 10-2011, bu ihracata konu malın alış faturası da 10-2011 dönemi
ihraç malın GÇBdeki dönemi 11-2011. Yani bir sonraki ayda gerçekleşti ihracatı. Kapanma tarihi de 11-2011
Ben bu ihracatı 11-2011 beyannamesine dahil edeceğim.

Ben bununla ilgili şöyle bir işlem yapacağım.
10-2011 kdv beyannamesinde bu malın kdv sini indirim konusu yaptım ama yüklenilen kdv ye yansıtmadım.
11-2011 kdv beyannamesinde bu malın kdv sini sadece yüklenilen de beyan edeceğim. İndirilecek kdv ye yazmayacağım
bu şekilde olacak değil mi?