fonradar

Kdv İadesinde Sorunlar

Üyelik
4 Tem 2005
Mesajlar
74
Hastane inşaatı ve tam donanımını yapan bir firmaya 170.000 YTL'lik sıfır KDV ile otomasyon malzemesi faturası kestik.

Karşı firmanın yeminli mali müşaviri bize yatırım teşvik belgelerinin "aslı gibidir" onaylı örneğini de gönderdi ve KDV kanunu 13/d maddesi uyarınca sıfır KDV ile faturamızı kestik.
Sattığımız faturaları ithalat yoluyla almıştık.
KDV beyannamemde iade istenecek tutarı (16.000) gösterdim ve gönderdim, daha sonra vergi dairesine giderek ilgili belgeleri de teslim ettim.

Ek1: İndirilecek KDV Listesi
Ek2: İade Hakkı Doğuran İşlemlerle İlgili Yüklenilen KDV Listesi
Ek3: Mal Satış Faturamız
Ek4: Gümrük Vergi Tahsil Alındısı
Ek5: Mal Alış Faturamız
Ek6: Yatırım Teşvik Belgesi

1-bizim onlara sattığımız mallar, hazırladıkları yatırım teşvik belgesinde "yurt içinden temin edilecek mallar listesinde" görünüyor, biz ithal ederek aldık, sorun teşkil eder mi?
2-nakit iadesi olarak değil, vergilerime mahsup olarak almak istiyoruz, vergi dairesi 2 milyara kadar biz mahsup yaparız, gerisi için incelemeye sevk ederiz dedi, 2 milyar sınırını hiç duymadım doğru mu?
3-ben başka bir belgeye ihtiyaç duyulmayacağı sanıyordum ama görevli memur, pek de emin olmayarak şunu istedi: Teşvik listesinde yurt içi malların yanında miktarı-tutarı yazıyor ve yanındaki diğer iki kutucukta ise "satın alınanların fatura tarih ve sayısı" ile istisnadan yararlananlar için satıcının onayı" ; ithal mallar için ise o iki kutucukta "gümrük beyanname tarih sayısı" ve istisnadan faydalananlar için gümrük idaresi onayı" yazıyor. Bunların onayı yok mu diye sordu? Nasıl onaylatılacak?
 
Ynt: Kdv İadesinde Sorunlar

-Siz o firma için artık yurt içi satıcısınız. sorun teşkil etmez.
-Mahsup işleminde teminatsız incelemesiz sınırsız olarak yararlanabilirsiniz.(KDV TEB.723/2: ...29. Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin(9) değişik 52 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, Kanunun 13/d maddesi kapsamına giren teşvikli makina ve teçhizat teslimlerinden doğan katma değer vergisi alacaklarının, hak sahibi mükelleflerin kendi vergi borçlarına mahsubunda, miktarına bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmaması uygun görülmüştür. Bu mahsup işleminde söz konusu istisna ve iade uygulamasında aranılan belgelerin vergi dairesine ibraz edileceği tabiidir.)
-Teşvik belgesinde sattığınız makinanın karşısına ft tarihinizi numarasını yazıp kaşe imza edeceksiniz. bu onaydır bu halinide noterde aslı gibi yaptırın dilekçenize eklersiniz. Ayrıca makinayı alan kişinin KDV mükellefi olduğuna dair yazı istenir onuda alıcıya temin ettirin.
Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst