Kdv li Fatura sehven İhr.Kayıtlı Beyan Edilmiş ?

Üyelik
20 Tem 2005
Mesajlar
58
Merhabalar,

1) Muhasebeye verilen yanlış bilgiden dolayı Kdv li kesilen bir fatura Nisan 2005 döneminde ihraç kayıtlı satış olarak beyan edilmiştir(500ytl+kdv). Bunun kdv sini bu dönem kdv sinde beyan edip ödesek sizce isabetli olur mu? Kdv düzeltme beyannamesi gerektirir mi ?

2) Bir başka firmada da ilk defa ihraç kayıtlı satış yaptığı 05/2005 döneminde kdv beyanında ihraç kayıtlı satışı Tablo.10 da belirtilmiş fakat Tablo1 normal satışlara dahil edilmemiştir? ( Firmanın her döneminde devreden kdv çıkmaktadır, ilgili ayda ihr.kayıtlı satış kdv sini beyan edip Gçb yi V.dairesine verdiğimiz dönemde indirim yapacaktık.)
Bu durumda Gçb yi teslim ettiğimiz dönemde hiç indirim yapmasak acaba başımız ağrır mı?
Saygılarımla..
 
Sn. Aysen
İhraç Kayıtlı faturaya konu KDV ihracatçı tarafından imalatçıya ödenmez. Fakat imalatçı ilgili dönemde bu KDV' yi beyan eder. Faturaya istinaden bu KDV tecil edilir. İhraç kayıtlı mal ihracatçı tarafından 3 ay içinde ihraç edilir veya serbest bölgeye satılır.İhracatçı bu ihracatla ilgili GB' yi imalatçıya gönderir ve Vergi Dairesine ibrazla tecil edilen vergi terkin edilir. Sizin olayınızda bu tür bir akış olmayacağından yani mal hiçbir zaman ihraç edilmeyeceğinden beyanınızı düzeltmeniz, tecil ettirdiğiniz KDV' yi gecikmesiyle ödemeniz gerekir.

İkinci sorunuzda da beyanın düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum.


Saygılarımla,
Demirkale
 
Sayın Aysen,

1. Örnekte "bu dönem beyan edip ödesek" cümlenizden normal faturanın ihraç kayıtlı beyan edildiği dönemde ödeme ve dolayısıylada tecil-terkin edilecek KDV bulunduğunu anlıyorum.Öyle değilsede ihracatın gerçekleştiği dönemde iade çıkacaktır.Her iki haldede vergi dairesi sizden GÇB bekleyecek o nedenle durumu izah eden bir dilekçe ekinde düzeltme beyannamesi verin.Tek zararınız 12 YTL damga vergisi olacaktır.

2.Örnektede en uygun yol düzeltme beyannamesi vermek.(İhracatın gerçekleştiği dönemde iade almak veya indirimlere ilave ile gidermek indirimlere ilave ettiğinizi bir dilekçe ile bildireceksiniz).Yine külfeti 12 YTL.Ancak her dönemde devir KDV oluştuğuna göre bu dönem (ihracatın gerçekleştiği dönemi beklemeden) matrahına ilave etmeniz halinde vergi ziyaı bulunmadığına göre tek riski Usulsüzlük cezası olacaktır.Oda inceleme anında tesbit edilebilir.Bu düzeltmeleri yapmaz iseniz İhracatın gerçekleştiği dönemde GÇB ni verdiğinizde idare neden iade talep etmediğinizi veya iadeyi indirimlere ilave ettiğinize dair dilekçe vermediğinizi merak edebilir.
 
Üst