uyumsoft

Kdv Mahsup işleminde Gecikme Zammı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajyer35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
S

stajyer35

Ziyaretçi
Bir mükellefim "Fason Tekstil Dikim İşi" ile iştigal etmektedir. Dolayısıyla K.D.V. beyannamelerinde tevkifata tabi işlemleri bulunmaktadır. İndirilecek K.D.V.in fazla verdiği dönemlerde oluşan vergi iadesi alacaklarını borçlarına mahsup istemekteyiz. 09-10-11 / 2003
dönemlerine ait K.D.V. beyannamelerinde iade alacağı doğmuş ve ilgili tutarlar aynı dönemler muhtasar beyannamelerinden doğan borçlarına dilekçeleriyle beyanname tahakkukları da zamanında yapılarak mahsup istenmiştir.
Ayrıca eklerinde 72 nolu K.D.V. tebliğlerine göre gerekli belgeler dosya
halinde beyannameler ile birlikte verilmiştir.

Eylül / 2004 tarihinde, beyanname ekinde verilen dosyalarda ilgili
aylara ait indirilecek K.D.V. listeleri olmadığı ilgili servis memurunca
tarafıma telefon ile bildirildi ve aynı tarihte tarafımdan ilgili belgeler
tamamlanıp daireye önce elden vermek istedim ama kabul edilmedi; kabul edilmeyince dilekçe ekinde verdim. Mahsup işlemide ilgili belgelerin verildiği bu tarih itibariyle yapılıp ekteki mahsup alındılarına gecikme
zammı uygulanmış ve anapara borcunun bir kısmıda bu güne kadar
ödenmemiş borç olarak gösterilmiş ve gecikme zammı yürütülmüştür. Bütün bu yapılan uygulamalar 27 - 28 / 04 / 2005 tarihinde gerçekleşmiş olup 10 / 05 / 2005 tarihinde mahsup alındılarını talep edip aldığımızda öğrenmiş bulunuyoruz.

Vergi Dairesi ilgili servisiyle yaptığım görüşmeler neticesinde bu işlemlerin 84 nolu K.D.V. tebliğine istinaden yapıldığını belirttiler.
Ayrıca bu işlemlerden dolayı 3.000,00.YTL. gecikme zammı yürütülüp
başka hiçbir borç olmadığı halde "Borcu yoktur yazısı" talep etmemize rağmen ilgili yazı verilmedi.

Benim yapmış olduğum incelemelere göre 84 nolu K.D.V. tebliği l.
GENEL ESASLAR kısmı tamamen ihracat, ihraç kayıtlı satış, bavul ticareti
mükelleflerini ilgilendirmekte fason dikim işleriyle uğraşan tekstil
sektöründen tebliğin en sonunda l l. ÖZEL ESASLAR'a tabi olma anlamında
bahsedilmektedir. Yine saptamalarıma göre fason tekstil K.D.V. iade
esaslarında 72, 77, 81 nolu tebliğlerinden öte bir bilgiye ulaşamadım.
İlgili tebliğlerde K.D.V. beyannamesi ekinde tevkifat yapılan
faturaların aslı gibidir kaşeli fotokopileri veya listesi istenmektedir.

Vergi Dairesinin fason tekstil dikimi ile uğraşan ve sadece
bu işle alakalı olan bu firmamız hakkında yürütmüş olduğu gecikme
zamlarının yasal olmadığını 84 nolu K.D.V. tebliğine göre işlem yapılmaması gerektiğini düşünmekteyim.

Sonuç olarak ne yapabilirim şu durumda görüş ve değerli fikirlerinizi beklemekteyim.

gecikme zamlarını dava etmenizi öneririm.Keşke sonradan dilekçe ekinde evrak tamamlamasaydınız sizde telefonla değilde yazı ile davte icap etse idiniz.