KDV Tahakkuku

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan BLUEGOP
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
x firma 2002 yılından bugüne kadar düzeltme beyannamesi vermiştir. bu düzeltmelerden dolayı önceki dönemlere ait kdv ödemeleri çıkmıştır. kdv tahakkukunu nasıl yapmalıyım. ilginiz için şimdiden tşk ederim.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.

KDV TAHAKKUKU

sayın bluegop

soruyu biraz daha açarsanız yardımcı olmak isterim

saygılarımla

taner öztürk

KDV TAHAKKUKU

Sayın BLUEGOP
İlgili dönemler için tahakkuk tarihi itibari ile kayıt yapacaksınız.

KDV TAHAKKUKU

şirketimiz müteselsil sorumluluktan dolayı alım yaptığı bazı firmaların alım kdv lerini kdv beyannamelerinden düşülmesi gerekmektedir. biz bu düzeltmeleri yaptık ve tahakkuklarımızı aldık,2002 yılından bugüne kadar. düşülen kdv'lerden dolayı bazı dönemlerde ödemeler çıkmıştır. çıkan bu kdv ödemelerini nasıl tahakkuk yapmam gerekir. gecikme faizi ve vergi ziyanı kesilmiştir. buna göre muhasebe kaydını nasıl yapmalıyım.

KDV TAHAKKUKU

sayın bluegop

kdv ödemelerini ilgili dönemlere kayıtedeceksiniz gecikme zammı ve vergi ziyanı giderlerinide 689 nolu hesaba kayıt edeceksiniz

saygılarımla
taner ozturk

Ynt: KDV Tahakkuku

Taner Bey Sevgiler.

Bu dönemde geçmişe yönelik verilen kdv düzeltme beyannamelerinin ilgili (Geçmiş Yıl) dönemlere kaydı yapılamaz.

Tek düzen Muhasebe Sistemi bize der ki : Muhasebe Kayıtları ters kayıt yapılarak düzeltilir. Dolayısı ile ilgili dönemlere kayıt yapılamaz. Düzeltme beyanının toplu olrak verildiği dönemde kdv tahakkuku yapılır ve Vergi ziyaında uzlaşma ya da taksitlerndirme olmuşsa duruma göre 368 ile 689 ya da 689 ile 360 çalıştırılarak kayıtlar yapılır. Kdv için se yaptığınız alış bedelinin sadece kdv yönünden ters kayıt yapılmak sureti ile Aldığınız yere (320)
rucu edilir. Hatta daha detaya inmek gerekirse eğer alım yaptığınız firma için kod durumu sözkonusu ise ödediğiniz cezaları da rucu edebilirisiniz.KKEG yazarak tabiki.

Sevgiler

Sinan ELMAZ
SMMM.

merhaba, çok basit bir soru ama içinden çıkamadım..

şimdi serbest meslek defteri tutan bir mükellefim var. Ayrıca ticari kazanç elde ediyor ve ticari kazanç haddi aştığından 2010 dan itibaren birinci sınıfa geçti.. yani hem serbest meslek hemde ticari kazancı var. Ticari kazanç 1.sınıfa tabi.
Herneyse açılış bilançosu yaptım..Değerleri işledim.
Yeni yıldan itibaren her iki gelir unsuru için ödenen ve hasılat yapılan değerleri KDV beyannamesinde birleştiriyorum. Ama bu sefer 1.sınıf deftere ticari kazanç için KDV tahakkuku yaptığımda, serbest meslek için 191 ve 391 deki KDV'ler kadar kayıtta eksik devreden KDV çıkıyor.

örnek veriyom,
serbest meslek % 8 hes.kdv 100
ticari kazanç %18 hes.kdv 1000 beyan ediyorum. KDV tahakkukunu 1.sınıfa tabi olduğu için yevmiye defterine yapınca 100.-TL lik serbest meslek KDV si kayıda alamadığımdan kayıtta devir KDV, beyananmedeki Devir rakamıyla tutmuyor.
Bu bi sorun teşkil eder mi? ya da nasıl çözebilirm bunu

Serbest mesleğe ait kdv bilgilerini dikkate almadan kdv tahakkuku kaydınızı yapınız.Ödeme tutarı S.meslek kdv tutarı kadar eksik olacak, ancak başka yapılacak birşey yok.Aksi takdirde 191 ve 391 de fazla bakiye verirler.

anladım teşekkür ederim sn.Zindan.. serbest mesleği dikkate almıyayım. O zaman yılsonunda verilecek ticari kazanç için bilançoda devir KDV rakamı eksik olacak yada ödenen

Hayır.
Diyelimki 100+1000=1100 ödüyorsunuz.
Ticari defterde kdv tahakkuk kaydını yaparken 1000 ödemiş gibi kayıt yapın.100 lirayı hiç görmeyin.Kasanızdan 1100 değilde 1000 lira çıkış yapın yani.Bu durumda sadece kasa yada bankadan ödüyorsanız banka kayıtları 100 lira fark verecektir, bu da gayet normal, açıklanabilir bir durum.

Kolay gelsin.

ama o zamanda banka kayıtları tutmayacak..Dahası 12/2010 dönemi için verilecek KDV beyannamesindeki Devir KDV ile yıllık gelir vergisi için ekinde verilecek bilançoda beyan edilecek devir KDV arasında fark olacak gibi?
Ben yine dediğiniz gibi serbest mesleği dikkate almadan tahakkuku yapayım..Ama işte sonrası fark doğacak?

İllaki bir yerler açık verecek.Benim demek istediğim bu açığın kasa yada banka olması en mantıklı geleni.
-12/2010 Kdv beyannamesi ile Yıllık G.Vergisi Beyannamesindeki ekte yer alan bilanço daki kdv devri arasındaki fark gayet normaldir.O yıllıkdaki devir sadece Ticari kazanç defterine ait devir olmalı.Serbest Meslek defterinki, S.M.Kazanç Hesap özeti verdiğiniz için bilançoda yer almaz.Biliyorsunuz serbest meslek defteri, işletme hesapı özeti şeklinde olur ve büyük defter gibi kayıtları tutulmaz.Bilginize.!

Kolay gelsin.

anladım sn.zindan..teşekkür ederim ilginize ..