Kdv Tevkifat Çıkmazı

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm arkadaşlar
Arkadaşlar sorum şu umarım cevap bulabilirim şimdi biz devletten inşaat işi almış mütehhit firmayız biz taşeronlara harfiyat,sıhhi tesisat,kaba inşaat,elektrik işlerini veriyoruz ve yaptıkları işlerin faturalarında kdv tevkifatı yapıyorlar buraya kadar bir sorun yoktur fakat bazı durumlar var kdv tevkifat yapmalımı firmalar yapmamalımı bu konuda tereddütteyiz konu şu 1.örnek bu inşaat alanının çevresine tel örgü işi yaptırdık meblağıda kdv dahil yaklaşık150.000,00 ytl ve faturada "tel örgü ve montaj işçiliği" açıklaması var ve faturada kdv tevkifatı yoktur ben şu görüşteyim yapılan iş normalde yapılan iş ile ilgili değil çevre güvenliği ile ilgili o yüzden kdv tevkifatı yapılmamalı fakat aksi görüş belirtenler ise faturada işçilik denen tüm faturalar kdv tevkifatına tabi deniyor burda çıkmaz içindeyiz eğer işçilik olan her iş kdv tevkifdatına dahil ise sonuçta tüm işlerin içinde işçilik vardır 2.örnek yine bu iş için idari yerimiz için firma bizim elektrik tesisatını yaptı hem malzeme hem işçilik bu faturada da tevkifat yoktu yine benim görüşüm yapılan iş ile direk ilgili olmadığından çünkü idari mütehait firma için yapılan idari yerin tesisatı yani asıl yapılacak yapı ile ilgili değil yine karşı görüş işçilik varsa faturada tevkifat olmak zorunda
Açıkçası hangisi doğru çıkmazdayım özellikle kesin bilenler cevaplasın
Şimdiden cevap gönderen herkese teşekkür ederim ne kadar cevap olursa doğruyu bulmamız o kadar kolay olur kanısındayım
Hoşçakalın
 
Ynt: Kdv Tevkifat Çıkmazı

91 nolu Kdv genel tebliğinin, yapım işleri ile ilgili

A/5-a bölümü:

a) Yapım İşleri ile Bu İşlere İlişkin Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri

?Bu Tebliğin uygulanmasında yapım işleri; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamakta ve tevkifata tabi bulunmaktadır.

Ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu Tebliğin A/5-f bölümü kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu Tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.?
---------------------------------------------------------

Yapım işleriyle ilgili olarak, kırmızı ile işaretli bölümde yukarıdaki işler tadat edilmiştir. Cümle ortasında da ?her türlü inşaat işleri? vurgusu vardır, ve devamındada ?bu işlerle ilgili? deyip, devam ederek, ?tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsamakta? şeklinde bağlamıştır.

Sizin sorduğunuz "tel örgü ve montaj işçiliği" meselesininde tevkifata tabi olması gerekir. Çünkü bununda yapım işleri nitelemesinin kapsamı içinde olduğunu düşünüyorum. Bakın yukarıda, yapım işi ile ilgili olan ?yıkma işleri? nide kapsama almış. Demekki, yapım işleriyle ilgili olduktan sonra, ?çevre güvenliği? işi bile kapsamda olmalı diye düşünmeliyiz. Sadece tel alımı yapılmış olsaydı tevkifat olmayacaktı. Başka bir ifade ilede söyle diyebiliriz, sözleşmedeki yapım işine dahil olan bir iş olduğundan "tel örgü ve montaj işçiliği" de kapsamdadır.
---------------------------------------------------------

Taahhüt işlerini sayarken KDV 49 nolu tebliğinde ?tel örgü? konusu vardı, ama orada konu ?kooperatiflerle ilgili kdv. muafiyeti? idi.

Ama burada konu muafiyet değil, Kdv.ye tabi alanların bir bölümünde, tevkifat usulü getirilmek suretiyle amaçlanan, kanun koyucunun kdv tahsilatını güvence altına almak istemesidir. Yani farklı alanlar.
 
Ynt: Kdv Tevkifat Çıkmazı

üstadlar halen tam anlamıyla cevap alamadım
Saygılar
 
Ynt: Kdv Tevkifat Çıkmazı

kdv 91 nolu tebliğde belli inşaat ve santiiye alanında bulunduğun ve yaptığın tüm işçilik tevkifata tabiidir.
Fazla ayrıntılı düşünürsen işin içinden çıkamazsın.
Saygılar.
 
Ynt: Kdv Tevkifat Çıkmazı

Teşekkürler zaten bu konuda profösörler dahil kimse tam fikir değil özellikle inşaata dahil olmayan idari binaların inşaatında
Hoşçakalın
 

Benzer konular

Üst