KDV ye tabi olmayan işlemler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan anemus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

anemus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Şub 2012
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Günaydın,
Firmamız imalatçı bir firma Aracı Dış Ticaret firması ile ihracat yapıyoruz. İhracat masrafları ve banka masrafları ihracatçı firma başkası olduğu için o firma adına kesiliyor. bizde ihracatçı firmaya KDVsiz dekont ediyoruz,bize ait olmadığı için masrafımıza alamıyoruz. ama İhracatçı firma bize banka masraflarını kdv li kesiyor. Bu masrafların kdvye tabi olmadığını, bize kdvli kesemeyeceğini söyledik ama 10 yıldır böyle yapıyoruz kur farklarınındada kdv yok ama KDV uyguluyoruz şeklinde bir açıklama aldık. Bununla ilgili http://www.alomaliye.com/ahmet_ogut_kdv_konusu.htm
yukarıdaki sayfadan aldığım dökümü göndereceğim sizce yeterli olurmu
 
Ynt: KDV ye tabi olmayan işlemler

1-O link yeterli olmaz, zira o yazı 2005 tarihli, aradan geçen 7 senede çok şey değişti KDV konusunda.

2-Banka masraflarının size yansıtılması yansıtma faturalarında KDV var mıdır, yok mudur tartışmasına giriyor. Burada temel prensip şu bir işlemin aslı KDV'ye tabi ise yansıtılması da KDV'ye tabidir. Aslı KDV'den istisna ise yansıtılması da istisnadır. Aslı KDV'nin konusuna girmiyorsa, aynı tutarı aşmamak koşulu ile yansıtılması da kdvnin konusuna girmez.

Şimdi banka masrafı dediğiniz şeyler KDV'den istisnadır KDV Kanunu madde 17/4-e'ye göre. Bankanın aldığı para 6802 sayılı Gider Vergilerine göre BSMV'ye tabidir. Bu nedenle banka masraflarının aynen size yansıtılması durumunda kdv hesaplanmamalıdır.

3-Kur farklarında ise KDV var, 105 Seri Nolu KDV Genel Tebliği bölüm E-2;

"2. Kur Farkları

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir."
 
Ynt: KDV ye tabi olmayan işlemler

Açıklamlarınız için teşekkür ederim. Kişilere bunu niye böyle yapıyorsunuz hatalı değilmi diye sorduğumda ben 10 senedir böyle yapıyorum şeklinde cevap alıyorum. Sanki bir şeyi daha önce yapıyor olmak, Tebliğ,özelde yada kanun yerine geiyor. Kimse şu tebliğe dayanarak böyle yapıyorum demiyor ama yaptığınında doğru olduğunu savunuyor. Sizin ve bu sitedeki değerli üstadların açıklamalarında, cevaplarında hep yasal bir dayanak var,
 
Ynt: KDV ye tabi olmayan işlemler

Rica ederim, diğer taraftan serzenişinizde haklısınız. Mevzuata aykırı bir uygulamanın neden öyle yapıldığını sorduğunuz zaman alacağınız cevaplar yasal açıklamadan ziyade genelde şunlar olacaktır.

A-Ben yaptım oldu
B-Biz eskiden beri hep böyle yapıyoruz
C-Arkadaşıma sordum o öyle yapıyormuş
D-Bizim şirketin muhasebe müdürü var, adam 25 yıllık mali müşavir, o böyle yap dedi
E-Hepsi

Halkımızın değişmez alışkanlıklarından olan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın vergi uygulamalarına yansıması aslında bunlar. Vergi mevzuatı gibi çok karmaşık bir konuda bilgi sahibi olmak çok fazla emek istediği için, en kolayı da yukarıdaki cevaplardan birini vermek. Siz doğru yoldasınız sevgili meslektaşım, aynen devam edin.
 
Üst