KDV'de vergi sorumlusu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eaylanc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
27
Elimde bir Serbest Meslek Makbuzu var. 01.06.2005 tarihli 350 YTL +%18 KDV - %22 stopaj = 336 YTL. Şimdi...Makbuzu kesen Jeoloji Müh. der ki; " KDV'yi bana değil vergi dairesine yatıracaksınız.". Ben bu tür makbuzlarda (inşaat işinde zemin etüdü işi için ,gerçek mükellef bir mühendis tarafından kesilmiş bir serbest meslek makbuzu) KDV açısından vergi sorumluluğunu müşteriye yükleyen bir madde bilmiyorum. Bir takım fason işçiliklerde yapılan tevkifatlar var ve bunlar fatura yada makbuzda gösteriliyor. Ve 2 no'lu KDV Beyannamesine konu olan işlerle ilgili...Bu makbuzun KDV'sini biz vergi dairesine mi ödeyeceğiz öyleyse nasıl bir beyanname doldurulacak. Yoksa burada bir yanlış anlama mı var? Bu konuda bilgi eksiğimi tamamlamama yardımcı olabilirmisiniz.
Teşekkürler.
 
hangi net ücretten anlaştınız?lütfen net ücreti yazarmısınız.siz ne iş yapıyorsunuz,mükellefmisiniz?karşı taraf kdv'yi alacak ve devlete beyan edecek sizde eğer mükellefseniz kdv'yi mühendise ödeyip indirim konusu yapacaksınız.görevinizi ve anlaştığınız net ücreti yazarmısınız?teşekkürler.
 
re:

Net ücret 350 YTL... Ben burada muhasebeciyim. İşi yaptıran tarafım. Biz makbuz bedeli 336 YTL'yi ödemek istedik. Karşı taraf ise KDV'yi vergi dairesine yatırın diyor. Muhasebecilerine de ulaşamadım...
 
Sayın eaylanc

KDV sorumluluğu KDV kanunu’nun 9. maddesi ile düzenlenmiştir. 19 sayılı KDV Genel tebliğinde
“Gelir Vergisi Kanunu'nun 18. maddesi kapsamındaki işlemlerde sorumluluk uygulaması” başlıklı bölümde sorumluluk uygulaması etraflı olarak açıklanmıştır. GVK 18. maddesi kapsamına giren serbest meslek faaliyetleri için ödenen ücretlerden yapılan GV ve KDV kesintileri ödemeyi yapanlar tarafından sorumluların düzenlediği beyanname ile vergi dairesine yatırılır. Tebliğde, “Sorumluluk uygulamasını tercih etmeyenler ile esasen bu kapsama girmesi mümkün olmayan mükelleflerin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinde sayılan kişi ve kuruluşlara yaptıkları teslim ve hizmet ifaları sebebiyle hesaplanan Katma Değer Vergisi kendileri tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” denilmektedir.
......
 
yaptığınız uygulama doğrudur.karşı taraf kendi kdv beyanında bulunacak.teşekkürler.
 
Sayın eaylanc,

KDV'nin sorumlu sıfatıyla ödenmesi için 91 seri numaralı KDV tebliğinde sayılan işleri yine bu tebliğde sayılan kurum ve işletmelerin yaptırması gerekir tevkifat oranı ise birtakım işler için %50 diğerleri için 1/3 tür.Yani KDV'nin tamamının Vergi Dairesine yatırılması söz konusu değildir.Bahsi geçen tebliğde ayrıntılı ve yeterli bilgiler bulacaksınız.

Eğer KDV tevkifatı yapılacaksa tevkif edilen kısım S.M.Makbuzunda ayrıca gösterilerek net ödenecek tutar belirtilmelidir.Mühendis kalan (tahsil ettiği) kısmı KDV beyannamesi ile (bu tür gelirleri için ayrı bir satır beyannamede mevcuttur) beyan edecektir.
 
89 Nolu KDV tebliğ uyarınca siyasi partiler, sendikalar, kamu menfaatine yararlı dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyet tanınan vakıflar, vakıflarca kurulan üniversiteler ile tarımsal amaçlı kooperatifler dışındaki kurum ve kuruluşlar, bankalar, sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların alımları ile ilgili olarak temizlik, özel güvenlik, danışmanlık ve denetim hizmetlerine ait katma değer vergisinin % 50'si, diğer işlerde ve hizmetlerde ise hesaplanan katma değer vergisinin 1/3'ü tevkifat kapsamındaydı. Daha sonra 91 Nolu genel tebliğ ile bu kapsam dahada genişletilerek alt yüklenicilere de yayılmıştır. Siz bu hizmeti neden aldınız tam olarak yazmamışsınız. İşi resmi bir kuruma yapıyorsanız yukardaki oranlar dahilinde idareler sizden KDV tevkifatı yapmakla mükelleftirler. Ayrıca sizin mal ve hizmet aldığınız bahse konu mükelleften KDV'nin %50'sini keserek sorumlu sıfatı ile bağlı olduğunuz vergi dairesine ödemeniz gerekmektedir
 
Üst