Kebir Defteri Nasıl Olmalı.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Merhaba;

Kullanmış olduğum muhasebe programı KEBİR defteri konusunda kafamı karıştırdı, sizlerede danışmak istedim, sizlerin programları nasıl döküyor kebir defterini öğrenmek istedim.

Benim bildiğim kebir defterinde; yevmiye defterinde yer alan her hesabın ve tutarının tarihi ve evrak nosu ile birlikte hesap kodu adı altında grup grup toplu olarak yazdırılmasıdır.

Ancak kullandığım muh.programı yevmiye defterindeki bir hesabın, bulunduğu mahsup fişinin açıklamasını, tarihini ve tutarını gösteriyor.

Yani bir yevmiye fişinin içinde 50 tane 600 hesabı geçiyorsa bunu kebir defterinde sadece o mahsup fişinin bilgilerini vererek tek satırda gösteriyor.

Bunun neticesinde de 500 sayfalık bir yevmiye defteri yazdırıyorsak buna mukabil 50 sayfalık bir kebir defteri çıkıyor ortaya.!

Sizlerin muh.programları kebir defterini nasıl yazdırıyor.?
Hangisi doğru şeklidir.?
Ayrıca kebir defterinde bulunması gereken bilgiler nelerdir acaba.?

Umarım anlatabilmişimdir.!
Kolay gelsin.
Teşekkürler.

Ynt: Kebir Defteri Nasıl Olmalı.?

defteri göndermeden önceki parametreler arasında ayrıntıları göster ,ayrıntılı v.b. ya da o anlama gelecek bir ifade yer almalı programı söyleyebilsen daha fazla yardımcı olabilirdik belki.

kebir defteri kullanılan hesapların hepsini,kullanmış olduğunuz hesap adıyla beraber bütün dönem boyunca yaptığınız hareketleri kullanılan hesapta gösteren şekilde yazdırması normal olanı zaten.(örnek yevmiyede dönem boyunca yaptığınız satışları ilgili tarihte tek tek göstererek döküyor.120-600-391 .kebirde ise 120 ler yıl boyunca yaptığın işlemler 600 yıl boyunca yaptığın hareketleri yevmiye ve tarih sırasını takip ederek yazdırıyor.)yevmiye ile kebir arasında fark olmasıda normal.çünkü yevmiye defteri girilen hareketleri detaylı şekilde tarih tarih döker.kebir defteri ise kullanılan hesabı tamamıyle birleştirerek ana hesap koduyla beraber yazdırır.kebirde bulunması gereken hesaplara gelince ilgili dönemde kullandığınız bütün hesaplar detaylı şekilde yazılmasını gerektirir.

gursoyorman ' Alıntı:
defteri göndermeden önceki parametreler arasında ayrıntıları göster ,ayrıntılı v.b. ya da o anlama gelecek bir ifade yer almalı programı söyleyebilsen daha fazla yardımcı olabilirdik belki.

İşte o şekildeki ayrıntıları gösteren parametreler yok.Yevmiyede var sadece.Programın yapımcıları ilede konuştum onlarda programın yazdığı şekliyle olması gerektiğini söylüyorlar.Yani mahsup fişi bilgileri yazması gerektiğini.Kullandığım program ZENOM .Smmm büroları için hazırlanmış bir program.Program her yönüyle mükemmel bir program, ancak bu noktada işte kafa karıştırdı biraz.

sonercalcı ' Alıntı:
...............yevmiye ile kebir arasında fark olmasıda normal.çünkü yevmiye defteri girilen hareketleri detaylı şekilde tarih tarih döker.kebir defteri ise kullanılan hesabı tamamıyle birleştirerek ana hesap koduyla beraber yazdırır.kebirde bulunması gereken hesaplara gelince ilgili dönemde kullandığınız bütün hesaplar detaylı şekilde yazılmasını gerektirir.

Araalarında fark olması tabiki normal.Meesela 500yevmiyeye 350 kebir mantıklı.Ama dediğim olayda 500 yevmiyeye 50 kebir bayağı bir dengesiz oluyor.

Ayrıca kanunlarda bu konu ile ilgili bir açıklama yok sanırım.Kanun md.tebliğ vs..bilen varmı acaba.?

Teeşekkürler.
Kolay gelsin.

Ben yarı yarıya bastırıyorum. 1000 Yevmiye 500 kebir