Tamer Başkan' Alıntı:
Merhaba,
Sayın "personel" sayenizde bir yaşıma yeni bir şey öğreneceğim. Şu Kefalet Sandığı ile ilgili biraz bilgi verebilirmisin. Neyin nesi, ne iş yapar, mükellef olunca size bir faydası varmı, istemiyorum deme şansınız yokmu? Bu sandıktan sizlerin bir faydası oluyormu? Oluyorsa nasıl oluyor? Esnaf Kefalet Kooperatifleri gibi bir yardımlaşma kuruluşumu?
Benim bu 2489 sayılı yasayı bir okumam lazım.
Aslında Kefalet kanununda bahse konu kefalet aidatı memurlar için düzenlenmiştir.
Veznedar yetkisine haiz memurdan Mükeffellik adı altında ünvanına ilk girişte Brüt maaşının yarısı kadarını 5 eşit taksitte kesilerek Kefalet Sandığının hesaplarına yatırılır.
Bu 5 taksit bittikten sonra her ayki Brüt Maaşının %2 kadarı onun maaşından kesilerek her ay kefalet sandığına yatırılır.
Bu kanunun amacı para işlemlerine yetkili memurların,kasa hesaplarında verecekleri açıkların tahsili mümkün olmaması halinde bu kesinti yapılan havuzdan karşılanmak üzere tasarlanmış çok eski bir kanun ama hala düzenlenemediğinden veya kaldırılmadığından devam etmekte.
Bu nedenle bende bunu sormuştum olurya..benim başıma geldi hani kalkmıştır falanda benim haberim olmamıştır.. :lol:
Neyse bu para kesintileri Memurlara olduğu gibi bu işlerle görevlendirlilen işçilerede uygulanabilmektedir..
İdare amiri İdari emir ile görevlendirmesi üst makamdan olur alması sonucu istemesenizde bu görevi almak zorundasınız..Hadi aldıkta kesintiyi kurtarabilirizmi dedim.. :lol: (100x5)
Burada toplanan paraları yani memur/işçiden kesilen paralar,kesildiği miktar kadar kişinini veznedarlık ünvanının bir şekilde sona ermesi sonucu geri ödenmektedir.2 Yıl içinde 2 eşit taksitte geri ödenir..
Kısacası Kefalet kanunu bizin Esnaf ve Kefalet Odalarına benzer bir pozisyonu yoktur.
Sadece Veznedar ve Ambar Memurlarına uygulanan bir kanundur.Devlet bu ünvanı olmayan/verilemeyen işçi/memura görev verdirmiyor.Ancak Mükeffel olacaksınki para çekmeye/yatırmayam ve tahsile yetkili olasın
Mal Müdürlüğündeki veznedarların hepsi mükeffedirler..
Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım.
Not:Sorunuzu bugün fark ettim..